Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  30.10.2020 10:45:11

CENTRAL G: Průzkum: Pro 63 % obyvatel Prahy je největším problémem málo bytů a vysoké ceny bydlení


Většina obyvatel Prahy považuje za hlavní problém metropole nedostatek bytůvysoké ceny bydlení, čtvrtina dotázaných pak dopravu. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury Ipsos pro největšího českého rezidenčního stavitele Central Group. V Praze je poptávka po bydlení dlouhodobě vysoko nad nabídkou. Důvodem je hlavně pomalé povolování nové výstavby, které trvá i více než deset let. U dopravních staveb často ještě déle. Kombinace zdlouhavého schvalování a rostoucí poptávky po nemovitostech vedla v metropoli v posledních letech k rychlému růstu cen.

Za posledních deset let se v Praze povolilo 39 tisíc bytů, tedy necelé 4 tisíce ročně. Třeba v Praze 1 a Praze 2 nedostal razítko žádný nový bytový důmPraha přitom potřebuje povolovat alespoň deset tisíc nových jednotek za rok, tedy dvakrát tolik než dnes,“ říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.
Nedostatek bytů a s tím související vysoké ceny bydlení vnímá jako hlavní problém Prahy i veřejnost, konkrétně 63 procent Pražanů. Skoro 26 procent lidí pak hodnotí jako nejhorší současný stav dopravy. Ukazuje to průzkum agentury Ipsos pro Central Group z letošního září, kterého se zúčastnila tisícovka respondentů.

Nový byt za 14 ročních platů

Výsledky průzkumu odpovídají i závěrům studie CG-Index společnosti Central Group, která pravidelně monitoruje dostupnost bydlení v Praze a okolních metropolích. České hlavní město, respektive jeho obyvatelé, jsou na tom v tomto ohledu nejhůře. Na pořízení běžného nového bytu by průměrný obyvatel Prahy musel utratit svou roční hrubou mzdu za 14,2 roku. Například ve Vídni na stejný byt lidé dosáhnou téměř o šest let rychleji. Povolit všechny byty je při současném tempu úkol na dvacet let


Nedostatek nových bytů ale není vinou developerů. Ti jich podle analýzy Central Group mají v Praze v přípravě téměř 116 tisíc, 45 tisíc z nich už je v některé fázi schvalovacího procesu. Jejich širšímu uvedení na trh, které by mohlo přinést snížení cen, ale brání právě pomalé povolování.

Při současné rychlosti by všechny připravované byty trvalo povolit více než 20 let. V sousedních zemích se ve srovnání s Českem daří postupovat výrazně rychleji. V Praze se ročně průměrně povolují jen zhruba 3 nové byty na 1000 obyvatel, zatímco v Mnichově, Bratislavě nebo Vídni je to dvakrát až třikrát tolik.



Vyhlídky na zlepšení přináší nový stavební zákon „Vyšší tempo povolování by vedle uspokojení poptávky po bydlení znamenalo i tolik potřebnou injekci pro celé stavebnictví, které se na HDP naší země podílí téměř 10 procenty. Navíc investice budou tím, co oslabenou ekonomiku dokáže po krizi znovu nakopnout. Nesmí proto narážet na administrativní překážky a zdlouhavé procesy,“ upozornila Tomášková.

K řešení nedostupnosti bydlení by kromě zrychlení schvalovacích procesů významně pomohlo i jakékoli zmírnění daňové zátěže spojené s byty, tedy například snížení DPH z 15 na 10 procent. Jen to by kupujícím ušetřilo u průměrného bytu v Praze kolem 300 tisíc korun.

Pomyslné světlo na konci tunelu představuje nový stavební zákon, který sice v současném znění není všespásný, oproti současnému stavu ale i tak znamená výrazný pokrok. Odblokovat výstavbu v Praze by mohla pomoci i rýsující se dohoda pražských městských částí, magistrátu a developerů, která by dala jejich spolupráci jasná pravidla. Developeři by přispívali do fondu veřejných investic a peníze z něj by šly na konkrétní účely přímo do míst, kde se staví. To by logicky odbouralo častý odpor samospráv k nové výstavbě.

Stát totiž získává na daních z průměrného nového pražského bytu zhruba milion korun, samosprávy ale téměř nic. Právě města a obce přitom nesou největší zátěž spojenou s novou výstavbou, ať už se jedná o dopravní a technickou infrastrukturu nebo občanskou vybavenost typu škol a školek. Když nemají z nové výstavby dost peněz na související investice, je logické, že se jí často brání.





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688