mzv.cz (MZv ČR)
World  |  October 29, 2020 15:35:00, updated

Otevření Sudetoněmeckého muzea v Mnichově


Otevření Sudetoněmeckého muzea v Mnichově

22.10.2020 / 14:05 | Aktualizováno: 29.10.2020 / 15:35

Po dlouhých dvaceti letech od první myšlenky zřízení bylo v centru Mnichova slavnostně otevřeno Sudetoněmecké muzeum. Na kvůli koroně skromné, ale reprezentativně obsazené ceremonii potvrdil význam sudetských Němců pro Bavorsko jeho ministerský předseda Markus Söder.

Slavnosti se zúčastnili další vrcholní bavorští představitelé jako předsedkyně bavorského Zemského sněmu Ilse Aignerová, ministryně práce Caroline Trautnerová, patronka sudetských Němců, a mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt. Generální konzulka ČR v Mnichově Kristina Larischová byla pozvána na následující prohlídku v doprovodu ministryně Trautnerové a mluvčího Posselta.

larischova trautner

larischova trautner

Muzeum mapuje více než tisíciletou historii sudetských Němců v českých zemích a klade si za cíl přispět k dalšímu rozvoji česko-bavorsko-sudetoněmeckých vztahů. V Česku vzniká paralelní projekt Muzea německy mluvících obyvatel českých zemí v Ústí nad Labem.

Sudetoněmecké sbírky se nacházejí v honosné budově, jejíž moderní architektura návštěvníka osloví. Sbírky jsou poměrně obsáhlé (na 900 exponátů), zahrnují pět pater a krom artefaktů z doby posledních ca 200 let mohou návštěvníci získat informace o sudetoněmeckém životě díky několika multimediálním prezentacím, digitálním mapám a obsáhlým databázím např. místních jmen vesnic, měst, firem apod.

Prohlídka začíná v nejvyšším patře a návštěvník prochází směrem dolů po časové ose. Pět pater je tematicky věnováno pěti okruhům: „vlast a víra“, „hospodářství a kultura“, „nacionalismus a národní stát“, „ztráta a vyhnání“ a konečně „poválečná doba a nový začátek“.

larischova

larischova

Zásadní devizou je skutečnost, že se kurátoři snažili o důsledně trojjazyčné popisky (němčina, čeština a angličtina). Český návštěvník ocení, že na vstupní frontě fasády se skví citát prezidenta Václava Havla z roku 1997: „Nic menšího a nic většího nežli zážitek jménem vlast“.

Českému zájemci o sudetoněmecký pohled na historii sudetských Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku lze návštěvu Sudetoněmeckého muzea jistě doporučit. Muzeum bude veřejnosti od 30. října otevřeno od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

/J. Kreuter, K. Larischová/


Was this article: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



Zobrazit sloupec