Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.10.2020 14:30:35, aktualizováno 15:43:45

ECB drží sazby, ale naznačila akci na prosinec. TK na Patria.cz ŽIVĚ


Aktualizováno

ECB dnes pode očekávání úrokové sazby nezměnila. Naznačila ale, že s další podporou pro ekonomiku eurozóny, která se potýká s novou vlnou pandemie koronaviru, by mohla přijít už v prosinci. Rizika jsou podle ECB v současném prostředí jasně vychýlena ke spodní straně a banka bude pozorně hodnotit přicházející informace včetně dynamiky pandemie, vyhlídek na uvedení vakcíny a vývoje kurzu eura. Banka také uvedla, že bude pokračovat v nákupech aktiv na základě pandemického programu PPEP v celkovém balíku 1,35 bln. EUR nejméně do června příštího roku. Prezidentka ECB Christine Lagardeová na dotazy novinářů odpovídá dnes od 14:30. Tiskovou konferenci můžete na Patria.cz sledovat ŽIVĚ:

Hlavní sazba pro refinanční operace tak po dnešním oznámení zůstává na 0,0 %, depozitní sazba na -0,5 %.

Jak napsali hlavní ekonom Patrie Jan Bureš a ekonom ČSOB v dnešním Rozbřesku, již tak záporné úrokové sazby v eurozóně není v podstatě kam snižovat, a tak jediné, co ECB ještě může udělat, je "rozšířit už tak velkorysé nákupy dluhopisů na trhu, a ještě více tím posílit svoji pozici největšího věřitele zemí eurozóny". Ve svých knihách má už centrální banka eurozóny papíry za 2,8 bilionů eur nakoupené v rámci stávajících programů, plus dalších 567 mld., které si pořídila v rámci „pandemického programu nouzových nákupů“ zahájeného letos v březnu.

ECB také začala již dříve zvažovat, že kvůli dopadům koronavirové krize na ekonomiku přehodnotí svou dosavadní strategii po vzoru americké centrální banky (Fed). Větší obavy než z rychlého růstu cen má nyní z velmi pomalého zdražování.

"Rada guvernérů odpovídajícím způsobem přenastaví své nástroje, aby tak reagovala na vyvíjející se situaci a zajistila, že finanční podmínky budou i nadále přiznivě podporovat ekonomické zotavení a vyvažovat negativní dopad pandemie na předpokládanou trajektorii inflace," uvedla dnes ECB v měnověpolitickém prohlášení.

ECB svůj štědrý program již dříve prodloužila do příštího června a už nyní nakupuje rekordní objemy dluhopisů. Tvůrci měnové politiky tak mají čas na rozmýšlení dalších kroků a současně naléhají na vlády, aby využily své fiskální páky na pomoc ekonomice.

Tu však již brzdí nová opatření proti šíření druhé vlny pandemie, zejména zavírání rozsáhlých segmentů sektoru služeb. Sílí tak obavy, že by se ekonomika mohla znovu propadnout do recese.

Evropská centrální banka tak zřejmě nebude mít příliš na vybranou než opět prodloužit a navýšit objem programu PEPP ze současných 1,35 bilionu eur. Tento krok lze pravděpodobně očekávat již na příštím měnovém zasedání 10.prosince, uvedl Reuters.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688