David Jukl (Mercurius Pro)
Investice  |  29.10.2020 12:08:12

BoC Monetary Meeting

BoC ponechala na včerejším zasedání bankovní rady svůj cíl pro jednodenní sazbu na efektivní dolní mezi 0,25%. 

- BoC rekalibruje [svůj program kvantitativního uvolňování (QE)] přesunem nákupů směrem k dlouhodobějším dluhopisům, které mají přímější vliv na úrokové sazby půjček, které jsou nejvíce důležité pro domácnosti a podniky. Ve stejnou dobu, celkový nákup bude postupně snižován na minimálně 4 $ $ a týden.

- Globální a kanadské ekonomické výhledy se do značné míry vyvíjely podle očekávání zveřejněných v červencové zprávě (Zpráva o měnové politice - MPR) s rychlými expanzemi ekonomiky po znovu otevření, které ustoupily pomalejšímu růstu [.]
- Ve čtvrtém čtvrtletí se očekává, že růst kanadské ekonomiky výrazně zpomalí, částečně kvůli rostoucímu počtu případů COVID-19. Ekonomické dopady pandemie jsou napříč sektory vysoce nerovnoměrné a ovlivňují zejména pracovníky s nízkými příjmy.
- Po poklesu o přibližně 5,5% v roce 2020 BoC očekává že kanadská ekonomika v roce 2021 a 2022 poroste v průměru o téměř 4%. Růst bude pravděpodobně nekonzistentní, jak bude domácí poptávka ovlivněna vývojem viru a jeho dopadem na důvěru spotřebitelů a podniků.
- Rada guvernérů bude držet úrokovou sazbu na efektivní dolní mez, dokud nebudou šoky absorbovány, a nebude dosaženo udržitelného 2 % inflačního cíle. Podle našich modelů by kanadská ekonomika mohla nejdříve tohoto stavu dosáhnout v roce 2023.
Poprvé od začátku pandemie nový MPR obsahuje podrobný ekonomický a finanční scénář.
Celkově jsou projekce BoC podobné našim nejnovějším modelům. Navíc po slušném odrazu kanadského reálného HDP ve třetím čtvrtletí díky znovuotevření ekonomiky, se očekává ve čtvrtém čtvrtletí velmi mírný růst kvůli negativním dopadům druhé vlny COVID-19. Růst reálného HDP by měl na začátku roku 2021 zrychlit, ale vše bude velmi záviset na tom, jak se pandemie vyvine.
Měnové orgány také snížily své odhady růstového potenciálu ekonomiky a neutrální nominální úrokové sazby pro nadcházející roky.
Například střed rozsahu potenciálního výstupu poklesl z 1,7% na 0,7% pro rok 2020. Neutrální nominální měnově-politická sazba se nyní pohybuje mezi 1,75% a 2,75% ve srovnání s předchozím odhadem 2,25% až 3,25%.
Je jasné, že důsledky pandemie budou ovlivňovat kanadskou ekonomiku ještě několik let. V této souvislosti BoC byla konkrétnější ve svém dopředném odhadu a uvedla že klíčové sazby pravděpodobně zůstanou na efektivní hodnotě vázané do roku 2023. Změny v programu kvantitativního uvolňování mají ambici usilovat o účinnější podporu hospodářství.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688