Makroekonomika  |  29.10.2020 09:26:44

Ranní okénko - Zasedá ECB, očekáváme další signál podpory

Hlavní událostí dneška bude patrně měnověpolitické zasedání Evropské centrální banky. Zatímco na tom posledním zněla poměrně optimistická vyjádření o pomalém ale robustním ekonomickém oživení, tentokrát lze očekávat poněkud odlišné vystoupení. Koronavirus se totiž mezitím do Evropy vrátil v plné síle a mnoho zemí hlásí rekordní počty nakažených a více či méně striktní ekonomické restrikce. ECB na toto bude muset zareagovat a jelikož další snižování sazeb nedává příliš smysl, lze očekávat brzké využití alternativních nástrojů. Očekáváme tak přinejmenším oznámení připravenosti k posílení pandemického programu PEPP, ovšem nelze vyloučit ani to, že k jeho navýšení dnes rovnou i dojde.

Z Německa dnes dorazí informace o tamní míře nezaměstnanosti, která se po jarní první virové vlně svižně zvýšila z původních 5 % až na současných 6,3 %. Vzhledem ke stavu ekonomiky je zřejmé, že za tímto poměrně mírným nárůstem stojí tamní vládní programy na podporu zaměstnanosti. Podle odhadů se jim bude dařit tlumit nárůst počtu lidí bez práce i nadále a celková nezaměstnanost by tak měla zůstat nezměněna. 

Dále z Německa vyhlížíme data o tamní říjnové inflaci. Ta zůstává, stejně jako i ve zbytku eurozóny, povážlivě nízká a v meziročním vyjádření by měla dosáhnout -0,3 %, což by odpovídalo meziměsíční stagnaci.

Z eurozóny dorazí říjnová várka údajů o ekonomické důvěře. Ta by měla vykázat pokles o 0,5 bodu na 89,6, přičemž dolů by ji měl tlačit hlavně sektor služeb, zatímco průmysl by si měl mírně polepšit.

Ze Spojených států budeme vyhlížet první odhad růstu tamního HDP za třetí čtvrtletí. V anualizovaném vyjádření se očekává mezikvartální nárůst o 32 procent. 


Pohled zpět:

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby příjemně překvapily, když za září vykázaly meziměsíční nárůst o 1,9 %, zatímco odhady činily jen 0,5 %. Podobně nadějně dopadla i statistika objednávek nevojenských investičních statků, která si připsala 1 procento, tedy dvakrát více, než se očekávalo. Z dat tak lze vyčíst poměrně svižné tempo oživení v americkém zpracovatelském sektoru, který navzdory pokračující pandemii hlásí stabilně robustní poptávku.

Podobný obrázek o zpracovatelském sektoru v USA vykreslil i Richmond Fed index, který v říjnu poskočil z 21 až na 29 bodů, zatímco trh předpokládal naopak pokles o 3 body. Dotazovaní zpracovatelé si pochvalovali hlavně objemy nových zakázek a hlásí i rostoucí využití svých výrobních kapacit.

Méně optimistický byl říjnový údaj o americké spotřebitelské důvěře, která namísto očekávaného mírného nárůstu poklesla ze zářijových 101,3 na 100,9 bodu. Zatímco podsložka hodnocení současné situace vykázala nárůst o téměř 6 bodů a dosáhla nejvyšší hodnoty za posledních sedm měsíců, index očekávání naopak propadl o více než 5 bodů. Američané se podle průzkumu obávají hlavně o dostatek pracovních příležitostí, což pravděpodobně reflektuje jak pokračující epidemii, tak i politické neshody nad podobou záchranných opatření. Nepomáhá ani stagnující počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, kterých je na americké poměry stále mnoho. 


Dnešní makroekonomické ukazatele:

Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
9:55 SRN Nezaměstnanost (říjen, v %)  - 6,3 6,3
14:00 SRN Inflace (říjen, m/m v %)  - 0 -0,2
11:00 EUR Ekonomická důvěra (říjen, v b.)  - 89,6 91,1
13:45 EUR Měnověpolitické zasedání ECB (depo, v %)  -0,5 -0,5 -0,5
13:30 USA Nové žádosti o podp. v nezam. (říjen, v tis.)  - 770 787
13:30 USA HDP (3Q anual., k/k v %)  - 32 -31,4
13:30 USA Osobní spotřeba (3Q, k/k v %)  - 38,9 -33,2
13:30 USA PCE - jádrová složka (3Q, k/k v %)  - 4 -0,8
 

Hospodářské výsledky: Airbus, Anheuser Busch, Equinor, Fresenius, Nokia, OMV, Royal Dutch Shell, Volkswagen, Alphabet, Apple, Facebook 

Co bude:

PÁ: ČR HDP Q3 předb. odhad, SRN HDP Q3 předb. odhad, EUR HDP Q3 předb. odhad, EUR míra nezaměstnanosti, EUR index spotřebitelských cen (předb. odhad), SRN maloobchodní tržby, USA osobní výdaje a příjmy cenový index PCE, USA Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity 


Autor: Vít Hradil, analytik                                     
Editor: David Vagenknecht, analytik                                    
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 


Přečtěte si také:

11.04.2024Ranní okénko - Inflace drží Fed v šachu, dnes zasedá ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
22.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB, vychází výsledek amerického HDP Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
13.12.2023Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, změna sazeb není očekávána Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.11.2023Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, sazby pravděpodobně nezvýší Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688