Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  29.10.2020 07:50:58

Americká ekonomika předvede za Q3 rychlý růst (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ve třetím čtvrtletí letošního roku americká ekonomika podle našeho odhadu rostla o 31,7 % mezikvartálně anualizovaně. K velmi dobrému výsledku jí dopomohly především spotřebitelské výdaje. Evropská centrální banka si naopak bude dalším vývojem v eurozóně nejistá. S dalšími kroky proto počká na prosinec, kdy bude mít k dispozici novou prognózu. V regionu žádná zajímavá data zveřejněna nebudou. Můžete si tak v klidu pročíst naše nové Ekonomické výhledy, které naleznete zde: https://bit.ly/KB20Q4CZ.

ECB prodlouží pandemický program – ale až v prosinci

Růst HDP ve Spojených státech dosáhl ve třetím čtvrtletí letošního roku podle našeho dohadu 31,7 % q/q anualizovaně. K dobrému výsledku přispěla především spotřeba domácností. Její růst se ale zároveň odrazil ve vyšších importech, takže zahraniční obchod bude hospodářský růst brzdit. S výraznou dynamikou HDP v Q3 počítá většina analytiků. Otázkou ale je, jak se bude situace vyvíjet v závěrečném čtvrtletí letošního roku. A vyhlídky jsou zatím až překvapivě příznivé, a to i navzdory narůstajícímu počtu případů nemocných Covid-19, postupnému ukončování některých podpůrných programů i nejistotě spojené s druhým fiskálním balíčkem. Velmi silné zůstávají spotřebitelské výdaje. Poptávka po nemovitostech dosahuje rekordních úrovní, neutuchá ani zájem o nákupy automobilů. Výrazné šíření koronaviru či malý fiskální stimul mohou vyhlídky zhatit, doposud zveřejněná data ale mají tendenci překvapovat spíše pozitivním směrem.

K jednacímu stolu dnes zasedne Evropská centrální banka. Vývoj ekonomické, respektive pandemické situace je značně nejistý, přičemž novou prognózu bude mít ECB k dispozici až v prosinci. Nastavení měnové politiky tak zřejmě tentokrát skončí beze změny. ECB si ale bude ujasňovat, jaké nástroje k dispozici má a kdy a v jakém rozsahu, je použije. Inflace v eurozóně se v září již druhý měsíc v řadě nacházela v záporném teritoriu a zde se bude podle naší prognózy pohybovat až do jara příštího roku. Z tohoto důvodu ECB podle našeho názoru přistoupí k rozšíření stávajícího pandemického programu nákupu aktiv o dalších 500 mld. EUR a k jeho prodloužení do konce roku 2021. Předpokládáme, že toto rozhodnutí padne na prosincovém zasedání.

Důvěra v ekonomiku eurozóny v říjnu zřejmě opět poklesla pod 90 bodů a nachází se tak i pod svým historickým průměrem. Doléhá na ni zhoršování pandemické situace. Rychlost a efektivnost opatření v boji s koronavirem tak budou klíčem k lepším (nebo naopak horším) výsledkům tohoto indikátoru.

Počet nezaměstnaných Němců v říjnu zřejmě poklesl o 5 tisíc. Míra nezaměstnanosti by se tak měla udržet na zářijových 6,3 %. Vzhledem k šířícímu se koronaviru a uzavírkám v sektoru služeb však bude počet nezaměstnaných v Německu v následujícím období zřejmě stoupat.

Během volna koruna dále oslabovala

V úterý kurz koruny mírně oslaboval, což se po zpřísnění vládních opatření v boji proti koronaviru dalo čekat. Nebylo to ale žádné drama, kurz ztratil 0,1 % a posunul se na úroveň 27,30 CZK/EUR. Aktivita na trhu zůstala i nadále nízká. Trh příliš nerozpohyboval ani rozhovor Jiřího Rusnoka, který poskytl pro zpravodajský server idnes.cz. V něm se vyjádřil, že ČNB může zasáhnout proti případnému propadu koruny, palebné síly na to dle jeho slov má dost. Během středečního státního svátku na korunu dále dopadala zhoršující se pandemická situace i útěk investorů k bezpečným aktivům. Domácí měna tak oslabila až na 25,46 CZK/EUR.

Pro následující týdny očekáváme, že volatilita na trhu zůstane vysoká. Koruna bude i nadále reflektovat domácí vývoj pandemie a případné zavádění dalších bezpečnostních opatření vlády. Se zklidněním situace by se ale měla podle naší nové prognózy rychle navracet k silnějším úrovním. Posun ke slabším hodnotám nicméně nyní opět otevřel zajímavé možnosti zajištění. Více o očekávaném vývoji kurzu koruny, ale nejen o něm, v našich nových Ekonomických výhledech na: https://bit.ly/KB20Q4CZ.

V průběhu včerejšího obchodování oslabovaly i ostatní regionální měny. Polský zlotý se posunul na úroveň 4,632 PLN/EUR, maďarský forint pak na 368,5 HUF/EUR.

Zhoršování pandemické situace v eurozóně neprospělo ani společné evropské měně. Akciové trhy byly v červených číslech, a vyhlášení plošné karantény v Německu ještě více podnítilo investory k útěku do bezpečných aktiv. Euro tak ztrácelo a z výšin okolo 1,184 USD/EUR, kde se nacházelo ještě v úterý, spadlo na dnešních 1,175 USD/EUR. Vzhledem ke zhoršování pandemické situace v Evropě jsou jeho vyhlídky pro nejbližší dny chmurné.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688