Export (export.cz)
Ze světa  |  27.10.2020 15:14:51

Omán zjednodušil pracovní právo

Změnit zaměstnání bude od nového roku pro cizince v Ománu snazší. Nebudou se totiž muset prokazovat souhlasem původního zaměstnavatele, bez něhož dnes hrozí zákaz práce v zemi na další dva roky.

?Ilustrační foto: Shutterstock

?Dekret sultána, který upravuje pracovní právo, stanovuje minimální podmínky, které jsou závazné pro všechny zaměstnavatele v Ománu. Například pracovní kontrakt musí být sepsán v arabštině nebo také v angličtině s ověřeným překladem do arabštiny. Zkušební doba je maximálně 3 měsíce. Je stanovena minimální mzda – 325 ománských rijálů měsíčně (asi 19 500 ). Zaměstnavatel může hradit mzdu jen bankovním převodem na účet zaměstnavatele (výjimku povoluje ministr). Plně placené jsou veřejné svátky – 13 dní v roce, z toho některé jsou vzhledem k lunárnímu kalendáři pohyblivé.

Zaměstnanci mají dále okolo 22 dní dovolené, pracují maximálně 9 hodin denně a 45 hodin týdně. Přesčas nesmí překročit 3 hodiny denně a zaměstnanci za něj náleží 125-150 % náhrady. Nemocenská může být až 70 kalendářních dnů, přičemž zaměstnanci přináleží plná mzda za první dva týdny, tři čtvrtiny mzdy za 3. a 4. týden, poloviční mzda za 5. a 6. týden a jedna čtvrtina za 7. až 10. týden. Zaměstnavatel sice nemá povinnost zaměstnancům zajistit zdravotní pojištění, v Ománu je to však dobrou praxí. Zaměstnankyně mají právo na plně hrazenou mateřskou v rozsahu 50 dní, kterou mohou uplatnit celkem třikrát během svého zaměstnání. Plně hrazený je také čas, který použije zaměstnanec na jednu životní pouť do Mekky (takzvaný hadždž). Dobrým zvykem je také, že zaměstnavatel hradí zaměstnanci jednu letenku za rok pro cestu domů. K tomu, aby cizinec mohl pracovat v Ománu, musí mít rezidenční kartu.

Omanizace na postupu

Zahraniční zaměstnance v posledních letech v Ománu trápí takzvaná. „omanizace“, tedy tlak na zaměstnávání většího počtu Ománců jak v soukromém, tak veřejném sektoru. Ještě v roce 2018 v zemi dosahoval podíl zaměstnaných cizinců v soukromém sektoru 87 %. Jejich počet však klesá. V srpnu 2020 poklesl meziročně o 14,3 % (tomuto trendu výrazně pomohla i koronavirová pandemie). Ministerstvo práce v posledních letech začalo vyhlašovat povinné kvóty na zaměstnávání vlastních obyvatel, které postupně navyšuje. Například pro rok 2020 činí podíl pro odvětví cestovního ruchu 44,1 %, pro logistický sektor 20 % a pro průmysl 35 %. Těm, kdo kvóty neplní, ministerstvo práce neudělí povolení najmout více pracovníků.

Roman Plevák, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Rijádu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688