mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.10.2020 11:35:00

Slovinská vláda nabízí dotace zahraničním leteckým společnostem

Slovinská vláda nabízí dotace zahraničním leteckým společnostem

22.10.2020 / 10:30 | Aktualizováno: 26.10.2020 / 11:35

Nedávno schválený 5. balíček protikrizových opatření obsahuje nástroje v oblasti infrastruktury za účelem vytvoření efektivnějších mezinárodních dopravních spojení. Slovinský stát bude zahraničním leteckým společnostem nabízet dotace na zprovoznění letů. O finanční prostředky se budou moci společnosti ucházet v rámci veřejného výběrového řízení.

Pátý balíček protikrizových opatření (#PKP5), který dne 15. 10. 2020 schválil slovinský parlament a rozšířil definici státní podpory, umožňuje rovněž dotování zahraničních leteckých společností. Ministerstvo pro hospodářský rozvoj a technologie Republiky Slovinsko (dále jen „ministerstvo“) momentálně připravuje tendr na zavádění nových letů s možností využití nevratných prostředků státu. Půjde zejména o lety, které by propojovaly Slovinsko s důležitými destinacemi, o něž země přišla po krachu národního přepravce Adria Airways v roce 2019 a dodatečně také letos v důsledku epidemie COVID-19.

Konkrétní forma a podmínky dotace zatím nejsou jasné, ministerstvo však hovoří o paušálu, který by pomohl zahraničním společnostem s vytvořením letecké základny na lublaňském letišti. Mezi rozhodujícími faktory bude počet realizovaných letů a počet přepravených osob. Slovinská vláda plánuje vynaložit na dotace letů 6 milionů EUR. Finance budou podle informací od ministerstva k dispozici již v letošním roce a rozdělovány budou i příští rok.

Zavedení nových letů je prioritou vzhledem k nadcházejícímu slovinskému předsednictví v EU ve 2. polovině roku 2021, ale také z hospodářských důvodů za účelem zachování provozu v hospodářství a cestovním ruchu, k čemuž ministerstvo dodává: „Cestovní ruch až do pandemie každoročně zaznamenával růst, Slovinsko bude podle četných kritérií jedna z nejvíce žádaných destinací pro rok 2021. Musíme zajistit, aby hosté, kteří k nám nemohou přijet autem, mohli přicestovat i jiným způsobem.“

Dotační program podporuje také správce lublaňského letiště (Letališče Jožeta Pučnika), společnost Fraport Slovenija, která dotace letů slovinské vládě doporučuje již dlouhodobě. Náklady na dotace tohoto typu jsou totiž výrazně nižší než případné založení nové letecké společnosti. Z lublaňského letiště provozuje lety v současnosti jen několik leteckých operátorů, tj. Air Serbia, Air Montenegro, Lufthansa, Air France, Turkish Airlines, EasyJet. Do konce roku by se měli přidat ještě LOT a Transavia, po novém roce také Brussels Airlines. Jednou ze společností, která již vyjádřila zájem o zavedení letů z Lublaně a vytvoření letecké základny, je Croatian Airlines. V důsledku pandemie COVID-19 zaznamenalo letiště v prvních devíti měsících letošního roku o 82 % méně cestujících než ve srovnatelném období v roce 2019 a vzhledem k ekonomickým prognózám bude zotavování aviace a souvisejících sektorů dlouhodobé. Navzdory tomu však správce věří v potenciál letiště a v letošním roce intenzivně pokračoval ve výstavbě nového terminálu pro odbavení cestujících, jehož otevření je naplánováno v létě 2021 před zahájením slovinského předsednictví v EU.

Hospodářské vztahy mezi ČR a Slovinskem jsou vynikající a tradičně stabilní, navzdory epidemii COVID-19 se vzájemná hospodářská výměna v prvních osmi měsících roku 2020 snížila jen o 11,6 % a činila 919 tisíc EUR. Až do ukončení činnosti společnosti Adria Airways byla v provozu pravidelná letecká linka Praha – Lublaň. Jak česká, tak slovinská strana mají zájem na jejím obnovení, dotaci slovinského státu tak budou moci při zavádění letů z lublaňského letiště využít rovněž české společnosti ze sektoru letecké přepravy.

Dagmar Šober, Ekonomicko-obchodní oddělení, Velvyslanectví ČR v Lublani


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688