Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  26.10.2020 09:58:04

Zajímavá investice do měny

Euro v současnosti zažívá neuvěřitelný růst na hodnotě. Na jedné straně to vytváří vrásky na tvářích ekonomů ECB, kteří se snaží nakopnout inflaci a také devalvovat euro, ale na druhé straně spekulantům sázejícímu na růst eura poskytuje úžasné zisky. Ekonomika eurozóny stojí z přibližně třetiny na exportu, ale pokud euro posiluje zákonitě export klesá, což snižuje ekonomický růst a také export.

Růst, který nakopl euro v březnu, se časově shodoval s kolabujícím rizikovým sentimentem, který způsobil, že kapitál se po pádu amerických akcií a dalších mezinárodních rizikových aktiv přelil zpět do měny nejstaršího kontinentu. I přesto, že šílenství a první vlna koronaviru utichla, euro i nadále pokračovalo v růstu. Důvodem bylo nastavení monetární politiky centrálních bank, které přistoupily, jakož i Evropská centrální banka, ke snižování úrokových sazeb na nulu až na negativní úrovně, spojené s nákupem aktiv. Současné nastavení ECB je úroková sazba, za kterou komerční banky vkládají peníze do ECB na úrovni -50 bazických bodů a nákup dluhopisů, který dosáhl přibližně 1 bilionu eur a do konce roku by měl vzrůst ještě o 35 miliard eur. Přestože z teoretického hlediska by inflace měla vzrůst, v eurozóně zůstává nízká (v současnosti eurozóna skutečně čelí deflaci) a skutečný výnos eura se tak prakticky zlepšuje.

Emise dluhu v EU (nedávná, i když malá emise byla značně překročena, což tuto myšlenku potvrdilo v raném stádiu), je pro euro pozitivní. Nový dluhopisový trh v EU by mohl z dlouhodobějšího hlediska poskytnout i nadále přirozenou úroveň poptávky po euru.

Na obrázku můžeme pozorovat vývoj eura oproti koši měn (čínský juan, euro, americký dolar, japonský jen a britská libra).

 Zdroj: Tradingview.com

V současnosti druhá vlna koronaviru a nová mezení přispívají k obnovení ekonomického pesimismu v Evropě. Evropské akcie tento měsíc reagovaly poklesem na nová minima. Pravděpodobné je projevení se v rétorice budoucích zasedání ECB. Průzkum společnosti McKinsey zjistil, že více než polovina malých a středních společností v Evropě se domnívá, že jim v následujících letech hrozí zánik. Nová omezení znamenají, že bude pravděpodobně potřebné navýšení záchranného balíčku. Podle ohlasů ECB schválí navýšení o 500 miliard eur během prosincového zasedání. Přestože tento krok bude znamenat nárůst nabídky a logicky oslabení eura, z dlouhodobého hlediska by měna měla posilovat oproti „risk-on“ ale hlavně komoditním měnám jako kanadský dolar anebo australský dolar.

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688