Z domova  |  27.10.2020 11:29:53, aktualizováno 11:50:13

Nová opatření platná od středy - zákaz nočního vycházení... Kde skutečně může být otevřeno? Potraviny, drogerie, lékárny, a...?! Nakoupíme ve státní svátek?

Vláda v pondělí opět zasedala a přestože avizovala úpravu opatření až na základě úterních čísel, málokdo je překvapen, že nás už s platností od středy čekají další zostřená opatřeníNouzový stav představuje právní rámec, který dovoluje přijímat nestandardní opatření a omezovat v době své platnosti některá standardní práva. Pojďme si tedy přehledně shrnout, co je z nařízení vlády nově "jinak":

  • zákaz nočního vycházení, mezi 21:00 a 4:59 (kromě některých odůvodněných cest, například do práce nebo k lékaři samozřejmě můžete)
  • kromě restaurací musejí být od 20:00 do 5:00 zavřené i obchody
  • obchody musejí být zavřené i v neděli - výjimku mají čerpací stanice, lékárny a prodejny na letištích, nádražích, ve zdravotnických zařízeních. Restaurace dále smějí i v neděli připravovat jídlo a prodávat je přes okénko,
  • dále bylo ubráno z některých předchozích výjimek - omezují se trhy a tržnice - fungovat mohou farmářské trhy pouze na prodej potravin (pojízdné prodejny také mohou fungovat), zavírají se sázkové kanceláře, nesmí být provozován podomní a pochůzkový prodej, 

Vláda také důrazně doporučuje firmám návrat k home office v nejvyšší možné míře (pracoviště jsou jedním z hlavních zdrojů šíření nákazy). Rozhodlo se dále o plošném testování obyvatel domovů důchodců a omezení péče v nemocnicích (odložení zbytné péče, neakutních operací apod.) i lázních a rehabilitačních zařízeních (pouze na lékařem nařízený pobyt).  

Ve středu 28. října je státní svátek, kdy by měly mít zavřeno až na výjimky všechny obchody nad 200 m2. Nouzový stav ale povoluje fungování některých obchodů (potraviny, drogerie...), a ty by tedy mohly být otevřeny bez ohledu na velikost prodejní plochy. Většina obchodních řetězců se nicméně rozhodla v současné situaci naopak 28. října 2020 zavřít, nenakoupíte tak ani v Tesco (včetně rozvážky), Bille, Penny Marketu, Kauflandu, Globusu, Albertu nebo Lidlu. 

Makro je velkoobchod, takže může mít otevřeno, stejně tak ostatní potravinové obchody, nebo obchody na nádražích, letištích a benzinkách. Díky nouzovému stavu a nařízením vlády mají zavřeno samozřejmě všechny hobbymarkety (OBI, Baumax, Bauhaus, Hornbach) a také IKEA


Stále platí do konce nouzového stavu 3. listopadu:

  • omezení pohybu na cesty do práce, na nákupy, k doktorovi, do přírody (včetně chat a chalup) a za rodinou. Pohybovat byste se měli nikoli ve skupinách, ale maximálně ve dvou lidech (více pouze členové jedné domácnosti). 
  • uzavření obchodů a služeb s výjimkou prodejen potravin, pohonných hmot, dále drogerie, lékárny, trafiky, pet shopy, optiky, prádelny, čistírny, květinářství (povoleni max 2 zákazníci najednou), drobné domácí potřeby (nábytek a koberce nejsou domácí potřeby!), železářství, galanterie, autoservisy a myčky, výdeje zásilek e-shopů (původně pouze třetích stran, nyní snad už i vlastní zboží)
    • fungovat mohou také elektroservisy, zámečnictví, servisy domácích spotřebičů, sběrné suroviny a dvory, kompostárny
  • hotelové a ubytovací služby mohou fungovat pouze pro osoby na služebních cestách, případně pro osoby s nařízenou pracovní povinností, nebo také pro cizince s pracovním povolením. Kapacity ubytování také mohou sloužit jako azyl pro osoby v izolaci nebo v karanténě, nebo být využity pro osoby přemístěných ze sociálních nebo zdravotnických zařízení
  • uzavřeny jsou restaurace a bary (výdej jídla sebou od 6:00 do 20:00 z okénka je možný), na veřejnosti platí zákaz pití alkoholu
  • úřady a veřejná zpráva omezily úřední hodiny na 5 hodin 2x týdně
  • všechny školy všech stupňů včetně jazykových a uměleckých (s výjimkou mateřských školek a škol podle §16) jsou uzavřeny a fungují v distančním režimu, celý tento týden mají navíc děti prodloužené podzimní prázdniny.
  • zavřeny jsou také veškerá vnitřní sportoviště, fitness a wellness a kulturní instituce, od divadel přes kina po muzea a zoo
  • roušky je třeba nosit nejen ve všech vnitřních prostorách mimo samotné bydliště, v dopravních prostředcích i v autě , na zastávkách, a všude v urbanistické zástavbě při kontaktu na vzdálenost menší než dva metry, výjimkou je pouze kontakt se členy vlastní domácnosti
  • svatby a pohřby se mohou konat pouze v deseti osobách
  • demonstrace mohou probíhat pouze ve 100 osobách, rozčleněných ve skupinách po 20 lidech. 

Zatím všechna přijatá opatření platí do konce nouzového stavu 3. listopadu, ale jeho prodloužení je už na stole. Stejně tak je stále méně pravděpodobné, zda se vrátí děti do školních lavic 2. listopadu - ministr Plaga se dnes důrazně vyjádřil, že chce, aby se o tom rozhodlo dnes. 

Dnes v poledne bude vláda jednat o prodloužení nouzového stavu, odpoledne se tedy dozvíme další novinky. 

Předchozí i aktuálně  platná nařízení v nouzovém stavu od minulého čtvrtka nařídilo uzavřít mnohé další provozovny a prodejny i ukončit některé akce, některé ale překvapivě mohly fungovat dále. Přestože jejich provozování může vypadat pro laika jako rizikové, případně můžeme na jejich povolené fungování nahlížet jako na nevyvážené nebo nesystémové. 
Tak nyní o víkendu rezonovalo mediálním prostorem konání trhů na náplavce naproti Smíchovu, nebo blešáku v Hloubětíně, kde se také pohybovalo nemalé množství lidí. Podobně zaznívaly otázky nad otevřenými sázkovými kancelářemi… důvody pro některé výjimky nebo neuzavření některého typu provozoven jsou opět trochu záhadné, a i když možná vycházejí z nějakých čísel, nejsou zcela zřejmé. 
Každé nové opatření je navíc stále doprovázeno polštářem dlouhých výjimek, zjemnění a upřesnění -  například i v noci můžete venčit psa ve vzdálenosti max 500 m od bydliště (hned se vyrojily vtipy a dotazy, jestli má pan Faltýnek pejska, nebo zda je možné venčit i prase, či nabídky pronájmu psíka). 

Naopak home office je doporučován, nikoli nařízen, přitom se zřejmě jedná o jeden z hlavních zdrojů šíření nákazy. Viz například zde:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688