Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  23.10.2020 20:11:00

Na jaké ošetřovné máte nárok a jak o něj zažádat?

Kvůli uzavřeným základním školám a přibývajícímu počtu mateřských škol se zvyšuje ošetřovné. Nově bude činit 70 procent denního vyměřovacího základu, namísto původních 60. Namísto standardních devíti dnů bude možné dávku pobírat po celou dobu uzavření školy či sociálního zařízení. Nyní se čeká na posouzení Senátem.

Ošetřovné se vztahuje na děti do deseti let a bez věkového omezení pak dětí s postižením. Minimální částka ošetřovného je 400 korun na den, přičemž stejně jako na jaře platí, že se budou rodiče moci v péči o dítě střídat. Oproti jarním opatřením je ale ošetřovné nižší o deset procent.

Mimořádné ošetřovné se bude vztahovat také na „dohodáře“, kteří odvádějí pojistné. Částku 400 denně kvůli zavřeným školám budou v rámci dotačního programu ministerstva průmyslu dostávat i živnostníci, podle zákona na dávku nemají nárok.

Jak žádat?

„Vzhledem k tomu, že zákon ještě nebyl přijat, doporučuje ministerstvo rodičům, aby zaměstnavateli nahlásili nástup na ošetřovné a vyčkali na přijetí zákona a aktualizaci potřebných formulářů ze strany ČSSZ. O výplatu ošetřovného se pak bude žádat za uplynulý měsíc, tzn. žádosti o ošetřovné za říjen bude možné podávat v listopadu,“ vysvětluje David Šupej, advokát SEDLAKOVA LEGAL. I nadále platí, že až na výjimky nelze ošetřovné čerpat na dítě, na které rodič pobírá peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek.

Osoby samostatně výdělečně činné budou o ošetřovné žádat prostřednictvím on-line formuláře, který má být dostupný na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu. „K žádosti se nebude přikládat žádná příloha jako tomu bylo na jaře. Mělo by stačit pouze čestné prohlášení žadatele. Podle informací dostupných na stránkách ministerstva nemohou OSVČ v tuto chvíli ještě o ošetřovné žádat, výzva bude zveřejněna až začátkem listopadu. Následně mohou o dotaci požádat zpětně,“ říká Jan Kašpar, daňový poradce KODAP.

Na rozdíl od jara rodiče nebudou muset k žádosti přikládat potvrzení školy o uzavření, jen čestné prohlášení. Ošetřovné se nebude vyplácet po dobu prázdnin a ředitelského volna. Úprava by měla platit do konce nynějšího školního roku.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688