Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  23.10.2020 16:59:08

Akciové trhy tento týden investory moc nepotěší (Komentář)

Obchodování tento týden ovlivňovalo několik řekl bych všem dobře známých skutečností. Samozřejmě to jsou zprávy týkající se vývoje další vlny nákazy covid-19. Neméně důležité, možná bych řekl, že v tomto týdnu důležitější, bylo vyjednávání US zákonodárců ohledně fiskálního balíčku na pomoc ekonomice. A neposlední řadě pak samozřejmě korporátní zprávy, které se týkají výsledkové sezóny za 3Q20, která je za mořem v plném proudu. Své výsledky reportovalo několik významných / velkých společností. Jak už to tak bývá, některé firmy pozitivně překvapily (Intel, P&G, Tesla , jiné spíše za předpoklady zaostaly (IBM, Netflix, American Express). Podle statistik reportují firmy lepší výsledky ve srovnání s odhady trhu. Nicméně je důležité připomenout, že v meziročním srovnání se jedná o pokles. Popravdě nevím co je důležitější? Lepší výsledky ve srovnání s odhady? nebo fakt, že jsou čísla horší než vloni. Co se týká fiskálního balíčku, je to jako na houpačce. Jeden den jsme blízko dohodě a hned další je vše jinak a bude potřeba dalších jednání a kompromisů. U covidu jsou informace dvojího druhu, i) jaká nová restriktivní opatření začala kde platit(což jsou informace veskrze negativní) a ii) jak postupuje hledání nové vakcíny (kdo je v jaké fázi testování, kdo testování zastavil, …).

 

Strohou řečí čísel, Evropa (měřeno indexem Stoxx Europe 600) kromě pátku zaznamenala pouze rudé obchodní seance. Celkový týdenní účet je krátce před koncem pátečního obchodování na úrovni -1,3 % t/t. a bude to znamenat druhý ztrátový týden v řadě.

USA je situace malinko lepší. Sice jsme byli svědky více pozitivních seanci (3:2), ale ztráty na začátku týdne se dohnat nepodařilo. Hlavní americký index S&P500 skončí s největší pravděpodobností s týdenní ztrátou necelého procenta.

 

Pražská burza 

 

Zažili jsme další ztrátový týden. Index PX za celý týden mírně oslabil (-0,5 % t/t). 

Tento týden došlo k několika podstatnějším korporátním zprávám.

Avast zveřejnil vybrané provozní ukazateleza 3Q20 (kompletní sadu čísel zveřejnuje jen v pololetí a ke konci roku). Firma předvedla meziroční růst, nicméně potvrzený výhled byl asi pro trhy zklamáním. Avast za celý týden končí propadem o téměř 5 %.

Kofola se odedneška obchoduje bez práva na dividendu(13,5 CZK, výnos 6 %) ze zisku minulého roku. Nicméně reakce trhu byla spíše příznivá a cena akcií Kofoly o výši dividendy neoslabila a v týdenním hodnocení odepsala jen 2,3 %.

ČEZ prodal Rumunsko. Tedy zejména distribuční společnost a větrný park. Podle tiskové zprávy je to „ … součástí strategického záměru Skupiny ČEZ provést divestice části aktiv v některých zemích a soustředit se na dekarbonizaci svého výrobního portfolia nebo rozvoj obnovitelných zdrojů … “. Bez ohledu na to, jestli je to pro společnost přínos, nebo ne, jestli se mi to líbí nebo ne, tak vysvětlovat prodej distribuční společnosti a svého času největšího větrného parkuEvropě dekarbonizací společnosti a soustředěním se na rozvoj obnovitelných zdrojů, tak to mi přijde opravdu … řekl bych nešťastné. No nic. O prodeji rumunských aktiv se vědělo, takže to není překvapení. Detaily / cena nicméně zveřejněna nebyla, takže dáme prostor pro naše odhady. Z mého pohledu by se mohlo jednat o více než 30 mld. CZK, což odpovídá cca 60 CZK na jednu akcii. Nemůžeme čekat, že všechno ČEZ rozdělí mezi akcionáře formou mimořádné dividendy, ale snad aspoň část. Transakce samozřejmě podléhá schválení regulátorů. ČEZ si za celý týden odepsal asi půl procenta.  

Pozitivní zprávy byly na Monetu. U příležitosti konferenčního hovoru před 3Q20 finanční ředitel společnosti zvýšil celoroční cíle. Za celý týden je Moneta silnější o +1,5 %, což je v Praze jeden z nejlepších výsledků.

 

Co se týká ostatních titulů na BCPP tak většina jich tento týden oslabila (Avast -4,6 %, Kofola -2,3 %, PFN -2,8 %). Pozitivní je jen Erste (+3,9 %), Moneta (+1,5 %), O2 (+3,9 %).

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688