Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.10.2020 17:21:00

Velmi podhodnocená dividendová akcie v zemi s velmi podhodnocenou měnou?

Náš akciový trh patří svými dividendovými výnosy k rekordmanům, na opačném konci spektra stojí dvojka IndieDánsko. Dnes bych se z tohoto „makro“ pohledu, prezentovaného a rozebíraného včera, chtěl přesunout na firemní úroveň. Podíváme se na naprosto typického zástupce toho, čemu se říká dividendová akcieVodafone. Na zajímavosti by této úvaze mohlo přidat, že akcie se nyní obchoduje kolem 108 liber, ale Morningstar odhaduje její hodnotu na 194 liber. Dividendový výnos počítaný z očekávané dividendy podle Morningstar dosahuje nyní 7,6 %.

Krátký pohled na fundament a valuaci: Tržby Vodafonu klesly za poslední tři roky ze 46,5 na 45 miliard eur, provozní tok hotovosti se ale zvýšil a to z 13,6 na 17,4 miliardy eur. A jelikož firma snižovala investice, volný tok hotovosti FCF (to, co zbude po investicích pro akcionáře, splátky dluhu, popřípadě akvizice) vzrostl z 5,44 na 9,77 miliard eur ve fiskálním roce 2020. Dividendy přitom v letošním fiskálním roce klesly z 4 na 2,3 miliard eur, takže jsou hluboko pod FCF.

Pokud by firma i nadále generovala na FCF 9,77 miliard eur ročně (a to vše patřilo akcionářům), současná hodnota tohoto toku hotovosti by podle mých kalkulací dosahovala 184 miliard eur, tedy 165 miliard liber. Kapitalizace Vodafonu ale nyní dosahuje 28 miliard liber. A tato obrovská mezera spíše než na masivní podhodnocení titulu ukazuje, že výsledky a FCF fiskálního roku 2020 nejsou tím nejlepším valuačním vodítkem. K čemuž dospějeme i ve chvíli, kdy zjistíme, že pracovní kapitál tento rok generoval mimořádně mnoho hotovosti, firma navíc dala téměř 12 miliard eur na akvizice a, jak bylo zmíněno, výrazně snížila dividendu. Opřeme se při tvorbě nějakého vodítka o ní.

Pokud by Vodafone neustále vyplácel oněch 2,3 miliardy eur na dividendách, jejich současná hodnota dosahuje 43 miliard eur, tedy 39 miliard liber. Stále výrazně výše, než je současná kapitalizace. Konkrétně o 40 % (ona cílová cena od Morningstar je nad současnou cenou na trhu výš asi o 80 %). Ke svým kalkulacím přitom používám rizikovou prémii ve výši 6,3 % (Damodaran) a celkovou požadovanou návratnost 5,3 % (beta 0,8 - Zacks). Management přitom hovoří o tom, že firma by měla příští rok generovat FCF ve výši kolem 5 miliard eur (tedy vysoko nad výše zmíněnou dividendou). Dovede Vodafone udržet onu dividendu? To je, oč tu běží....Současná kapitalizace s uvedenými parametry implikuje, že by dividenda měla ročně klesat asi o 3 %.

Podhodnocená měna

Jak ukazují následující dva grafy, Vodafone nepatří rozhodně mezi skupinu akcií, o kterou se investoři přetahují. Za poslední tři roky oslabuje asi o 50 %:

Vodafone akcie dividenda

Zdroj: Patria

Investoři se přitom nepřetahují ani o celý britský trh:

Vodafone Británie akcie

Zdroj: Twitter

Důvody, které stojí za vývojem na britských akciích, se do značné míry pojí s brexitem. Jak popisuje Danske ve svém měnovém výhledu, britská ekonomika se po pandemickém otevření začala znatelně zvedat. Ale to už nyní může být zase trochu jinak. K tlaku na měnový kurz, který je při zvažování investic do britských akcií podstatnou otázkou, se pak přidává nejistota spojená právě s brexitem, velmi uvolněná monetární politika a velké obchodní deficity, které zvyšují citlivost libry na pohyby kapitálu. Libra se podle Danske celkově již nějakou dobu obchoduje jako cyklická měna a pokud by tedy měly ve světě opět vzrůst rizikové prémie, nahoru její kurz pravděpodobně nepůjde.

Danske ale dodává jednu podstatnou věc: Z fundamentálního hlediska je britská měna podle ekonomů banky výrazně podhodnocená a to právě kvůli současnému brexitovskému diskontu. Banka očekává, že v listopadu bude dosaženo dohody s EU o volném obchodu a tato očekávání se promítají do projekcí banky týkající se kurzu libry k euru (které se dost liší od konsenzu a přitom jsou stále nad odhadovanou férovou hodnotou, která prý může na základě PPP být až na 0,76):

Británie Brexit libra

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688