ERÚ (Energetický regulační úřad)
Energie  |  22.10.2020 15:20:00

Záměr vytvoření nového srovnávacího nástroje pro elektřinu a plyn

Záměr vytvoření nového srovnávacího nástroje pro elektřinu a plyn

22. 10. 2020

Otevřená konzultace pro účastníky trhu

Nezávislé srovnávací nástroje (srovnávače) jsou účinným prostředkem, pomocí něhož mohou zákazníci posuzovat co nejširší škálu dostupných nabídek dodavatelů (v případě ERÚ se jedná o trh s energií elektřina, plyn) na jednom místě pomocí jednoduchého vyhledávání a přehledných výsledků. Srovnávače poskytují zákazníkům orientaci v oblasti ceny a nabízených produktů a podněcují jejich aktivitu, která vede k větší konkurenci mezi dodavateli a následně nižším cenám/specializovaným produktům. Zároveň zákazníci mohou poznat méně propagované dodavatele energií.

Nová Směrnice

Nová Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/944(1) o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou ukládá členským státům zajistit, aby alesponˇ za´kazni´ci v doma´cnostech a mikropodniky s prˇedpokla´danou rocˇni´ spotrˇebou nizˇsˇi´ nezˇ 100 000 kWh meˇli bezplatny´ prˇi´stup alesponˇ k jednomu na´stroji pro srovna´va´ni´ nabi´dek dodavatelu°, vcˇetneˇ nabi´dek smluv s dynamicky´m urcˇova´ni´m ceny elektrˇiny. V České republice by tento srovnávací nástroj měl provozovat Energetický regulační úřad (ERÚ).

Aktuální stav a budoucí záměr

ERÚ v současnosti provozuje Cenový kalkulátor, který srovnává pouze nabídky elektřiny a je morálně i technicky zastaralý. Dále existuje několik komerčních srovnávačů, které umožňují porovnat nabídky obou komodit. U žádného z těchto komerčních srovnávačů ERÚ nemůže garantovat splnění požadavků výše uvedené směrnice. Proto ERÚ plánuje vyvinout nový srovnávač který naplní požadavky evropské i české legislativy a pokryje nabídky elektřiny i plynu. Bude se jednat o unikátní srovnávací nástroj, který bude s využitím inovativních řešení a moderních prostředků pokrývat trh s elektřinou i plynem současně a přinášet tak co největší možný užitek zákazníkům (domácnosti a podnikatelský maloodběr) i dodavatelům. Sekundární cílovou skupinou jsou pracovníci ERÚ v roli poradců na telefonní lince z Oddělení ochrany spotřebitele a zpracovatelů dat z Oddělení monitoringu trhu.

Otevřená konzultace s účastníky trhu

S cílem zajistit co nejvyšší užitek pro primární uživatele budoucí Cenové kalkulačky se ERÚ v této otevřené konzultaci obrací na účastníky trhu především širokou veřejnost.(2) Příspěvky získané prostřednictvím této formy budou využity při specifikaci konceptu a funkcionalit Cenové kalkulačky. Pokud uvede účastník své kontaktní údaje, může být znovu osloven za účelem vyjasnění specifik a nabídky další spolupráce (online).

Termíny

Zahájení otevřené konzultace: 22. 10. 2020

Termín pro zaslání příspěvků: 6. 11. 2020

Vyjasnění příspěvků: 9. - 20. 11. 20220

Důležité dokumenty

1. Koncept Cenové kalkulačky

2. Zvažované funkcionality Cenové kalkulačky

3. Legislativní požadavky a rizika

Dotazník

Vyplněním Dotazníku k Cenové kalkulačce můžete pomoci při vývoji, tvorbě a testování Cenové kalkulačky i Vy!

Prosíme proto poskytnutí informací.

Děkujeme

kalkulacka@eru.cz

.............................................................................................................................................................................................................................................

(1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/944 ze dne 5. června 2019 o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou a o změně směrnice 2012/27/EU. Dostupná on-line: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?qid=1602750267439&uri=CELEX:32019L0944.

(2) Nejedná se o konzultaci ve smyslu § 17e odst. 2 Energetického zákona. Součástí této otevřené konzultace nebude vypořádání připomínek.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688