Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Práce  |  22.10.2020 11:06:44

Firmy se na home office adaptovaly, pokles produktivity není tak velký jako na jaře

Začátkem března si musela velká část pracovníků českých firem zvyknout na zvládání běžné pracovní agendy z domova. Podle interní analýzy poradenské společnosti Moore Czech Republic kvůli tomu v prvních měsících pandemie klesla efektivita práce až o třetinu. Nyní se zdá, že se firmy, kde bylo zavedení home office alespoň trochu možné, na tento způsob práce postupně adaptovaly. Díky tomu se daří eliminovat pokles produktivity zaznamenávaný na jaře, který nyní podle odhadů v průměru dosahuje deseti až dvaceti procent.

Řada firem podle společnosti Moore Czech Republic v mezidobí při očekávání druhé vlny pandemie investovala do nákupu lepšího hardwarového a softwarového vybavení. Cílem bylo zajistit, aby jejich zaměstnanci mohli v režimu home office pracovat efektivněji a bezpečněji. Firmy si také v mnoha případech stanovily nové mechanismy pro komunikaci na dálku, například pomocí videokonferencí nebo pravidelných motivačních online schůzek.

Rozdělení do pracovních skupin
S příchodem podzimu také mnohé společnosti zavedly preventivní pravidla pro ochranu zaměstnanců, které rozdělily na skupiny. Ty se v kancelářích střídají za účelem minimalizace fyzického kontaktu. „Podobná pozvolná adaptace měla mnohem menší vliv na pokles výkonnosti než náhlá karanténní opatření zaváděná během jarní vlny pandemie,“ uvádí Petr Kymlička, partner Moore Czech Republic. Část firem se také rozhodla začlenit režim home office jako součást standardního výkonu práce. Coby nejefektivnější se podle Petra Kymličky ukázala kombinace práce na dálku a fyzické přítomnosti v zaměstnání.

Ze západního trendu vynuceným standardem
Firmy jsou nyní v mnoha případech výrazně lépe připraveny zvládnout situaci, kdy většina zaměstnanců pracuje z domova. Nadále se ale projevují rušivé faktory snižující pracovní výkonnost. Mezi ty patří nevhodné podmínky k soustředění (například kvůli dětem, které zůstaly doma v rámci distanční výuky), anebo slabší internetové připojení či limitovaná komunikace napříč týmy.Firmy se prostě novému stylu práce musely přizpůsobit, i když se home office stále v produktivitě většinou nevyrovná přítomnosti v zaměstnání. Na druhé straně jsou díky tomu očekávány úspory, zejména na nájemném a některých režijních nákladech,“ dodává Petr Kymlička.

Odhady společnosti Moore Czech Republic nyní ukazují na zhruba 10-20% průměrné snížení produktivity při práci z domova. To je, kromě zmíněných rušivých faktorů, důsledkem uplatnění tohoto modelu i v profesích, které pro něj nejsou zcela vhodné. Pokud se firmy chtějí opět přiblížit maximální výkonnosti, musí nadále zefektivňovat interní komunikační procesy.

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec