Export (export.cz)
Ze světa  |  21.10.2020 12:52:43

Rumunsko podepsalo s USA dohodu o jaderné energetice

Pro Rumunsko je energetická bezpečnost země prioritní součástí vládní agendy. Během nedávné návštěvy USA proto představitelé rumunské vlády podepsali s americkými zástupci klíčové dokumenty týkající se spolupráce obou zemí při využití jaderné energetiky a ve vojenské oblasti. Partnerství zajistí Rumunsku implementaci nejnovějších technologií a nejvyšších bezpečnostních standardů a zvýší energetickou bezpečnost země.

Ilustrační foto: Shutterstock

Mezivládní dohodu o spolupráci při rozšiřování a modernizaci rumunského civilního jaderného programu podepsali 9. října ve Washingtonu ministr hospodářství, energetiky a podnikatelského prostředí Virgil Popescu a šéf resortu obrany Nicolae Ciuca s ministrem pro energetiku USA Danem Brouillettem. Dokument zdůrazňuje význam strategického partnerství mezi oběma zeměmi v oblasti energetické bezpečnosti v regionu, klade také důraz na mezinárodní spolupráci při snižování uhlíkových emisí.

Rumunsko využije odborných znalostí a technologií USA při budování 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Cernavoda. Jde o nadnárodní projekt (týmy z Rumunska, Francie a Kanady) v hodnotě 8 mld. USD, který je koordinovaný stavební společností z USA. Součástí dohody je i univerzitní spolupráce v jaderné oblasti včetně spolupráce na nové jaderné technologii malých modulárních reaktorů, které vyvíjejí ve Spojených státech. Spolupráce týmů se týká i samotných nových bloků 3 a 4, kde bude instalována technologie CANDU (tj. stejná technologie jako v blocích 1 a 2).

V Rumunsku představuje jaderná energie 18 % domácí produkce elektrické energie. Sektor vytváří 11 tisíc pracovních míst a v souvislosti s plánovaným rozšířením jaderné energetiky by mohlo jít v budoucnu až o 19 tisíc pracovních míst.

Rumunsko využije odborných znalostí a technologií USA při budování 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Cernavoda. Foto: Wikimedia Commons

?Na cestě k čistému vývozci energie

Jaderná energetika hraje významnou úlohu v národním energetickém mixu a poskytne zemi spolehlivou energii bez emisí a ve svých důsledcích povede k hospodářskému růstu. V Rumunsku nebyly vybudované žádné nové kapacity elektrické energie a v současnosti země energii musí dovážet. Výstavba reaktorů 3 a 4 by měla energetickému systému přinést 1 400 MW. Jaderná elektrárna Cernavoda společně s dalšími plánovanými jednotkami na bázi plynu umožní, aby se Rumunsko opět stalo čistým vývozcem a zabezpečí spotřebu elektrické energie vlastními zdroji, Jak uvedl Virgil Popescu, nepochybně to povede k poklesu cen.

Virgil Popescu se ve Washingtonu také setkal s předsedkyní Exim Bank Kimberley Reedovou a společně uzavřeli memorandum o porozumění pro financování jaderného projektu JE Cernavoda a dalších energetických projektů v Rumunsku. Balíček financování je podle rumunského ministra dosud největším balíčkem financování, jaký kdy země získala, a podle obou zmíněných aktérů svědčí o důvěře, kterou USA mají ve svého dlouhodobého partnera a klíčového spojence v regionu.

Během oficiální návštěvy USA se Nicolae Ciuca setkal s americkým ministrem obrany Markem Esperem, s nímž podepsal dvoustranný plán dohody o obranné spolupráci na roky 20202030. Mark Esper při této příležitosti vyzdvihl, že Rumunsko v posledních letech zvýšilo výdaje na obranu na 2 % HDP, tuto skutečnost uvítal jako silný příklad pro ostatní spojenecké státy.

Odklon od Číny

Spolupráci navázalo také Rumunské atomové fórum (ROMATOM) a americký Institut pro jadernou energii (NEI). V USA podepsali Memorandum o porozumění pro spolupráci v oblasti jaderné energie. Rumunsko deklarovalo zájem na revitalizaci své jaderné infrastruktury. Odklon od Číny je tak definitivně dokonán – v roce 2015 podepsala rumunská Nuclearelectrica memorandum o dostavbě 3. a 4. bloku se společností CGN – China General Nuclear Power, kterou vláda premiéra Ludovica Orbana letos v květnu de facto zrušila.

Rumunsko a USA již mají rovněž Memorandum o porozumění pro vývoj technologie 5G, které stanoví kritéria transparentnosti pro poskytovatele, kteří budou vybráni k rozvoji sítí 5G.

Z pohledu českých zájmu i firem je důležité sledovat další vývoj a pokroky při přípravě a vlastním budování nových bloků jaderné elektrárny Cernavoda. Příležitostí pro spolupráci na tomto klíčovém energetickém projektu se naskytne jistě dost.

Rudolf Opatřil, ekonomický rada, Velvyslanectví ČR v Bukurešti


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688