Export (export.cz)
Export  |  21.10.2020 11:52:01

Velká Británie zavede hraniční kontroly pro pohyb zboží


Přechodné období, v rámci něhož se letos i po odchodu Spojeného království z EU obchoduje za stejných podmínek, končí 31. 12. 2020. Velká Británie zavede od 1. 1. 2021 hraniční kontroly pro pohyb zboží. Nový systém Border Operating Model bude zaváděn ve třech vlnách do července 2021. Prvních šest měsíců budou pravidla pro většinu zboží zjednodušená, české firmy by si však měly nastudovat pravidla pro své konkrétní zboží.

Ilustrační foto: Shutterstock

Britská vláda vydala detailní materiál o fungování budoucího obchodu se zbožím – Border Operating Model,  tedy podmínky, za kterých bude možno vyvážet a dovážet zboží do Spojeného království. Materiál potvrdil již známé skutečnosti, například potřebu EORI číslo vydaného britskými úřady, obsahuje však detailní postup pro různé typy zboží a časovou osu zavádění nových pravidel.

Přestože budou oficiálně nová pravidla zavedena od 1. 1. 2021, pro většinu zboží (s výjimkou kontrolovaného zboží, alkoholu a tabáku), bude možné povinnosti splnit zpětně do 1. 7. 2021. Povinnosti zahrnují vyplnění celních deklarací, platbu DPH ale i možná cla. Některé povinnosti budou záležet na (ne)dohodě o budoucích vztazích Evropské unie a Spojeného království.

Zavádění nového systému proběhne ve třech hlavních vlnách (od 1. 1., od 1. 4. a od 1. 7. 2021):

  • Od 1. 1. bude nutná dokumentace ke zboží, ale platby DPH, cel a celní deklarace bude možné odložit až na červenec 2021.
  • Od 1. 4. – produkty živočišného a rostlinného původu (POAO) budou podléhat předchozímu oznámení, fyzické kontroly však budou stále probíhat na místě doručení.
  • Od 1. 7. bude systém plně funkční bez dalších výjimek, budou tedy nutné plné celní deklarace pro všechny typy zboží, nebudou možné odklady, bude nutné vyplnit i UK Safety and Security deklarace na exporty i importy, u fytosanitárních kontrol budou určená místa pro vstup do Velké Británie, takzvané Border Control Posts.

Pro kontrolované látky, alkohol a tabák budou povinnosti plně platit již od 1. 1. 2021. Firmy si mohou zřídit Duty Deferment Account (DDA), prostřednictvím něhož budou probíhat platby cel jednou měsíčně, ne při každé dodávce.

Pravidla platí pro dodávky zboží do Velké Británie (ostrov), pro Severní Irsko by měla platit odlišná pravidla (stále součást celní unie a řídí se pravidly EU). Zde však bude záležet i na zákonu o vnitřním trhu, který předložila britská vláda parlamentu.

Michaela Chrtová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Londýně?

&

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

The post VELKÁ BRITÁNIE ZAVEDE HRANIČNÍ KONTROLY PRO POHYB ZBOŽÍ appeared first on MZV.

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688