Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.10.2020 15:42:23

Evropské akcie mohou proplout volatilním koncem roku s klidem

I přes to, že se blíží volatilní konec roku, nemusí se evropské akcie podle průzkumu mezi stratégy vedeného agenturou Bloomberg pohnout z neutrálu.

Na základě průměru 18 stratégů zakončí Index Stoxx Europe 600 tento rok na 371 bodech, což je oproti včerejšímu závěru pouze o 1 % výše. A pro Euro Stoxx 50 předpovídají úroveň 3 295 bodů, což značí podobně malý prostor k růstu.

Investoři čelí v posledních měsících roku koktejlu rizik od nárůstu případů Covid-19 v celé Evropě, přes americké volby až po jednání o brexitu. Tato nejistota se odráží v široké škále předpovědí stratégů. Například JPMorgan Chase & Co. předpovídá, že Stoxx 600 poklesne do konce roku o více než 9 %, zatímco Makor Capital Markets očekává 13% nárůst. Volatilita a poptávka po krátkodobém zajištění rostou i přesto, že se Stoxx 600 drží od začátku června v úzkém pásmu.

graf

„Obecně očekáváme, že akciové trhy půjdou v nadcházejících čtvrtletích, ne-li letech, do strany v širokém pásmu,“ říká James Gutman, vedoucí investičních portfolií u Dolfin Financial. Jeho cíl 340 bodů na konec roku znamená 7,2% pokles na indexu Stoxx 600. "V blízké budoucnosti se domníváme, že se trhy unaví, protože úleva z dotací a dočasných propuštění zaměstnanců se začne vytrácet."

Jednou z významných změn proti záříjovému průzkumu agenturou Bloomberg je, že společnosti Cie. Financiere Tradition a Deutsche Bank snížily své cíle přibližně o 9 %, zatímco Commerzbank svůj cíl o 9 % zvýšila.

„Zotavení“ bude nejen neúplné, ale i se zastaví,“ řekl Stephane Ekolo, stratég u Tradition. "I přes všechny tyto stimuly je nepravděpodobné, že by globální recese skončila tak rychle, jak očekávali mnozí účastníci trhu."

Ekolo uvedl, že americký záchranný balíček před prezidentskými volbami je nepravděpodobný a zároveň poukazuje na „zmatek okolo brexitu“, pravděpodobný nárůst bankrotů a pokles pracovních míst. "Trhy by měly padat," dodal. Index Stoxx 600 v úterý poklesl o 0,4 %, čímž ztlumil svůj říjnový růst.

Nadvážená Evropa

Správci fondů si za evropskými akciemi stále stojí. Úrovně hotovosti klesaly nejrychleji od roku 2003 a podle říjnového průzkumu Bank of America dosáhly dvouletého minima. Nyní se s 4,1 % blíží k hranici „chamtivosti“, kterou BofA odhaduje na 4 %. Eurozóna zůstala globálně nejvíce nadváženým regionem a alokace zde vzrostla o čtyři procentní body na čistých 26 %. Naopak nejvíce podváženou pozici mají nadále britské akcie.

"Je tu šance, že si evropské akcie v příštích třech až šesti měsících povedou dobře," uvedl šéf evropské akciové strategie u Societe Generale Rolan Kaloyan. "Uvidíme, co se stane s brexitem a americkými volbami,“ uvedl s tím, že pozice na evropských akciích jsou ve srovnání s USA stále velmi slabé, „takže by mohlo dojít k rotaci“.

Do konce roku však žádný „velký trend“ nepředpokládá a nastavuje cíl na indexu Stoxx 600 na 370 bodech s tím, že zisky jsou zastropovány nejistotou ohledně amerických voleb, nárůstu případů Covid-19 a brexitu.

Stratégové předpovídají úroveň u německého indexu DAX na konci roku ve výši 12 713 bodů, což naznačuje pokles o 1,1 % od pondělního závěru. Tento benchmark vzrostl od svého minima v březnu asi o 52 %, čímž překonal jak index Stoxx 600, tak index S&P 500.

Na druhé straně britský index FTSE 100 zaostal za širším oživením kvůli obavám z brexitu a velké váze hodnotových akcií. Předpokládá se, že v roce 2020 skončí v průměru na 6 158 bodech, což znamená nárůst o přibližně 4,6 %.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688