Tomáš Skolek (TomSkolek)
Investice  |  20.10.2020 10:56:34

TOP desítce položek vydražených v září přes Aukro vévodí sběratelské předměty

Žebříčku 10 nejúspěšněji vydražených položek, které se za měsíc září prodaly přes tuzemský aukční portál Aukro, vedou předměty z kategorie Sběratelství. Ty se mezi desítkou nejžádanějšího zboží vyskytují hned čtyřikrát. Absolutnímu pořadí vévodí švýcarský zlatý investiční slitek 500 g Argor-Heraeus, který se vydražil za 695 555 . Hned za ním se umístila unikátní sada 14 kusů svatováclavských dukátů z let 1923–1936 s cenou 473 000 . V září se přes Aukro vydražily předměty z oblasti sběratelství a starožitnictví za více než 112,5 milionů korun.

Vedle sběratelských předmětů se mezi desítkou nejdražších položek objevují svorně dvakrát předměty z kategorie Starožitnosti a umění a Auto-moto, jednou z kategorie Šperky a hodinky a jedna položka z kategorie týkající se vybavení pro podnikatele. „Automobily jsou logicky poměrně drahá záležitost. Pomohli jsme například prodat Audi SQ5 za 472 400 korun. Zajímavostí je, že šlo o aukci pro Centrum zajištěných aktiv Ministerstva vnitra (CenZaMV), kdy peníze z prodejů jsou určeny na odškodnění obětí trestných činů,“ uvedl Pavel Krejčíř z Aukra. V sekci Auto-moto se poměrně vysoko objevila i motorka JAWA 250 TYP 353 SIDECAR VELOREX prodaná za 151 200 . „Značka JAWA obecně patří mezi stálice a je jedním z nejčastěji vyhledávaných výrazů,“ říká Pavel Krejčíř.

Lidé ale na Aukru nehledají jen předměty z kategorie Sběratelství nebo Starožitnosti a umění. Velice populární a finančně dostupnější jsou například knihy, mezi kterými lze samozřejmě nalézt také zajímavé sběratelské kusy. Třeba původní vydání Verneovky ‘Dva roky prázdnin’ od nakladatelství Vilímek se prodalo za 32 800 . O zhruba dvě tisícovky levněji vyšla nového majitele foglarovka z nakladatelství Kobes ‘Když duben přichází’ vydaná v roce 1944.

Stále zajímavějším artiklem jsou gramofonové desky. „V minulosti relativně snadno dostupný titul, jakým je dvojalbum The Best of kapely Olympic, se v aukci vyšplhalo až na hodnotu 6 700 korun. Jen mírně dražší bylo album metalové formace Ferat s názvem Rainhold,“ uvedl Pavel Krejčíř, podle něhož je celková paleta věcí, které lidé na Aukru hledají, poměrně široká. Nechybí mezi nimi kutilské náčiní, fotoaparáty, housle, domácí pálenice nebo krabice populárního lega, tedy hračky hned několika generací.

Kandidáti do Top ten na říjen

V průběhu října proběhne hned několik zásadních aukcí. Aukro ve spolupráci s Českou mincovnou spustilo 12. 10. 2020 charitativní prodej stříbrných sběratelských medailí k výročí Karla Gotta. Rodinná firma Numismatika Turnov vystaví řadu cenných mincí a medailí, například Zlatý Svatováclavský Dvoudukát 1929 v Dobové Etui. A rovněž je v plánu dražba populárních vzácných sériových čísel 0 EURO Souvenir bankovek s motivem Zoo a Zámek Zlín - Lešná.





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688