Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  20.10.2020 08:07:06

Maďarská centrální banka ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu)

Finanční trhy nepřestávají upínat svou pozornost k americkým prezidentským volbám a vyjednáváním ohledně brexitu. Maďarská centrální banka dnes ponechá své úrokové sazby beze změny. Pokračující tlak na slabší forint však podle nás do konce roku povede ke zvýšení depozitní sazby. Koruna a i celý region zaznamenaly v úvodu týdne ztráty. Pro následující dny jsme mírně pozitivní, další eskalace domácí pandemické situace a případná nová vládní opatření zůstávají však rizikem.

Americký trh nemovitostí dále svižně roste 

Maďarská centrální banka podle nás ponechá dnes základní sazbu beze změny. Pozornost bude mít až následné prohlášení, které by mělo ukázat hodnocení současného vývoje a rizika druhé vlny pandemie. Maďarská inflace v září překvapila směrem dolů, když skokově zpomalila na 3,4 % y/y ze srpnových 3,9 % y/y. Obdobně překvapila i jádrová inflace, která se dostala pod čtyřprocentní hranici. Forint podle nás ale zůstane pod tlakem i nadále. To bude i v budoucnu důvodem, proč podle nás centrální banka opět zvýší svou jednotýdenní depozitní sazbu ze současných 0,75 % na 1 % s koncem tohoto roku. Spouštěcí úroveň pro tento krok vidíme na 368-370 HUF/EUR.

Některá americká čísla z ekonomiky napovídají, že oživení v závěru roku bude pomalejší, než se očekávalo. Trh nemovitostí však nepřestává pozitivně překvapovat. Nízké úrokové sazby přilákaly řadu kupujících, a to zejména v segmentu dražších nemovitostí. Zároveň rozšiřující se nerovnost napříč americkými spotřebiteli je jedním z negativních důsledků opatření hospodářské politiky v USA. Na toto téma se v posledních týdnech vyjadřují i zástupci tamní centrální banky. Částečně by tento problém měl řešit druhý fiskální balíček, nicméně jeho schválení je v nedohlednu.

Koruna zahájila týden mírnou ztrátou

Zveřejnění čínského HDP za třetí čtvrtletí zklamalo očekávání finančních trhů. Hlavním překvapením byl slabší výkon sektoru služeb. Na druhou stranu v září rostla rychleji průmyslová produkce, což reflektuje oživení zejména ve zpracovatelském sektoru. Oživení je patrné i v maloobchodních tržbách a obecně ve spotřebě domácností. V souhrnu je celkové číslo zklamáním, struktura růstu tamní ekonomiky však vysílá dobré signály do budoucna.

Akciové trhy včera rostly s nadějí na schválení amerického fiskálního balíčku ještě tento rok. Předsedkyně dolní komory amerického kongresu oznámila, že dnes dojde k dohodě na legislativním plánu jeho schválení. Pozitivní náladu podpořila i čínská data z ekonomiky, která potvrdila její oživení, i když v souhrnu nebylo tak výrazné, jak trhy očekávaly. Mimo akciové trhy se dařilo i euru, které si vůči dolaru připsalo půl procenta a vrátilo se po týdnu na úroveň 1,178 USD/EUR. V regionu však převládla domácí zhoršující se pandemická situace. Koruna v úvodu týdne mírně ztratila a dnes otevírá na úrovni 27,25 za euro. Pro následující dny by se ale koruna mohla dočkat mírných zisků. Globální sentiment zůstává pozitivní a silnější korunu podporují vyšší domácí sazby na trhu, které reflektují neutrální postoj centrálních bankéřů v jejich nedávných prohlášeních. Ještě začátkem minulého týdne finanční trhy očekávaly snížení úrokových sazeb ČNB s 80% pravděpodobností v horizontu šesti měsíců. Aktuálně se však očekávání revidují na současných 50 %, což by mělo podporovat i korunu. Domácí pandemická situace se však nelepší a další zhoršení může být reflektováno finančními trhy, zejména v případě oznámení nových vládních opatření s dopady na ekonomiku.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688