EQUABANK (EQUABANK)
Investice  |  19.10.2020 13:02:02

Letošní Vánoce ve znamení koronaviru, e-shopů a střízlivých výdajů

Od adventu nás dělí již jen pár týdnů. Jisté je, že bude jiný. Covid-19 letos mění vše a dotkne se i toho, jak Češi tráví vánoční svátky a kde a za kolik nakupují vánoční dárky. Podle výzkumu Equa bank budou letošním nákupům dominovat e-shopy, kde chce pořídit dárky 60 % Čechů. A při výdajích za dárky budeme spíše střízliví – maximálně 5 tis. je za ně ochotno letos vydat 60 % z nás. Plyne to z aktuálního výzkumu Equa bank.

Již nyní si pětina Čechů myslí, že pandemie ovlivní to, jak jsou zvyklí trávit vánoční svátky. Čtvrtina připouští, že vlastně zatím neví, zda to změní jejich Vánoce a polovina Čechů si nepřipouští, že by koronavirus jejich Vánoce ovlivnil.

 Jedno je jisté – letos se změní to, za kolik a kde budeme dárky nakupovat. Téměř pětina Čechů si myslí, že bude letos o Vánocích šetrnější a za vánoční dárky vydá méně něž loni. Polovina z nás je ochotná utratit za vánoční dárky maximálně tolik, co loni. A jen 7 % Čechů počítá s tím, že se „plácnou přes kapsu“ a do dárků investují více než loni. Nejistota ohledně finanční situace se promítá i do skutečnosti, že třetina Čechů není schopna nyní říct, zda plánuje na dárcích spíše šetřit či nakoupí dárky ve stejné hodnotě jako loni.


Za kolik a kde nakoupíme?

Maximálně do pěti tisíc chce letos nakoupit dárky 60 % Čechů a od 5 tis. do 10 tis. pak 30 % z nás.  A kde tyto peníze utratíme? Je jasné, že řada věcí v našem životě i vánoční nákupy se ještě více přesunou do on-line světa. V e-shopech chce vánoční dárky pořídit 60 % Čechů (loni to bylo 50 %). A zatímco menším kamenným obchodům dává přednost letos stejný počet nakupujících jako loni – 17 % respondentů, klesá obliba velkých nákupních center. Letos zde chce pořídit vánoční nákupy 21 % Čechů, přičemž loni to bylo 30 %. 

 „Trend přesunu nákupů na e-shopy je dlouhodobý a protiepidemická opatření ještě více urychlila. Equa bank s růstem síly e-shopů na českém maloobchodním trhu počítala, a proto jsme na jaře letošního roku jako první česká banka začali poskytovat platební metodu pro nákupy v e-shopech - odloženou platbu PlatímPak. Tyto odložené platby umožňují zákazníkům e-shopů nakupovat na internetu a zaplatit za zboží až potom, co ho mají doma a v klidu si ho zkontrolují. Odložená platba je vyhodnocena do 60 sekund a zboží stačí zaplatit kdykoliv do 30 dní od nákupu,“ řekla Kateřina Petko, ředitelka PR a interní komunikace Equa bank. „Platební metoda PlatímPak odbourává dosud přežívající psychologické bariéry pro placení v e-shopech, kdy zákazníci buď nechtějí zadávat na internetu číslo karty, nebo nechtějí platit předem před obdržením zboží. To vše odložená platba řeší,“ dodává Kateřina Petko.


Letos nakoupíme s předstihem?

Nákupy nechceme nechávat na poslední chvíli – aspoň si to Češi myslí. Od konce října do prvního adventního víkendu totiž chtělo zvládnout nákup dárků 86 % respondentů. Je samozřejmě otázka, zda toto předsevzetí nenarazí na všední realitu.

 A zodpovědní chceme být nejen při včasném nákupu dárků, ale i při jejich financování. Z běžné výplaty, aniž by museli sáhnout do úspor či si půjčit, chce letos dárky kupovat 60 % Čechů. Z úspor, které na ně má, pak 37 % a půjčovat si na ně chce jen 1,4 % respondentů.

 Změny se nedotknou jen nakupování dárků, ale i toho, s kým Vánoce strávíme. Již nyní je totiž 15 % Čechů rozhodnuto omezit návštěvy příbuzných a známých během Vánoc s ohledem na vývoj pandemie. 40 % se rozhodne až podle toho, jaká bude během Vánoc aktuální situace. Přibližně třetina z nás si pak nechce nechat měnit koronavirem své Vánoce a chce navštívit příbuzné a známé jako každý rok. To, jak jsou tyto návštěvy pro nás důležité, je vidět i na skutečnosti, že jen 7 % respondentů odpovědělo, že na Vánoce nikoho nenavštěvuje.  

 

 


Equa bank

Equa bank a. s. vstoupila na český trh v roce 2011. V současné době má Equa bank téměř 430 000 klientů a provozuje 59 obchodních míst po celé České republice. Equa bank nabízí jednoduché, srozumitelné a transparentní služby osobního i firemního bankovnictví, k nimž patří bezplatné běžné a spořicí účty, více měnové bezkontaktní platební karty, zlaté platební karty, hypotéky, spotřebitelské půjčky, pojištění, termínované vklady, investice a podnikatelské úvěry. Jediným akcionářem Equa bank je společnost Equa Group Ltd vlastněná fondy, kterým poskytuje poradenství britská společnost AnaCap Financial Partners LLP. AnaCap je jednou z předních evropských investičních společností zaměřených výhradně na sektor evropských finančních služeb.

Od vstupu na trh získala Equa bank řadu prestižních ocenění. Byla jednou z nejúspěšnějších bank v soutěži Zlatá koruna v roce 2019, ve které získala celkem 6 ocenění. Koncem roku 2018 bodovala Equa bank v prestižní soutěži Banka roku™, v níž vyhrála novou kategorii a stala se Bankou zákazníků 2018. V soutěži WebTop100, která oceňuje nejlepší projekty digitálního marketingu, vyhrála se svojí aplikací mobilního bankovnictví kategorii Mobilní řešení. Equa bank získala také řadu prestižních zahraničních ocenění. Dle magazínu Global Banking & Finance Review byla několikrát za sebou oceněna nejlepší retailovou bankou v České republice. International Business Magazine udělil Equa bank titul Best Retail Bank Czech Republic 2019.

Více informací na: www.equabank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688