Okénko pro podnikatele  |  19.10.2020 11:56:02

„KPZetka“ pro příjemce dotací

Věděli jste, že s konceptem tzv. kápézetky přišel poprvé už v roce 1935 Jaroslav Foglar a  jako první se této myšlenky ujali čeští skauti? Ačkoli od té doby uplynulo již několik desítek let a dnes se můžeme setkat s „KPZtkami“ všeho druhu (pro vojáky, trampy, ale i např. maminky a nevěsty), dodnes platí, že právě správný skaut přesně ví, co má správná krabička poslední záchrany obsahovat, aby mu pomohla ve svízelné situaci.

Právě pro řešení svízelných situací je totiž KPZetka určena.

Možná se nyní ptáte, jak to ale souvisí s dotacemi a jejich příjemci? V rámci naší služby dotačního záchranáře se na nás bohužel stále častěji obrací příjemci dotací s tím, že po nich v různých fázích jejich projektu poskytovatel dotace požaduje částečné nebo úplné vrácení dotace, případně jim chce dotaci krátit před jejím proplacením. A to už je dle našeho názoru dostatečně svízelná situace, co myslíte?

Ve většině případů jsme schopni takovým klientům pomoci s účinnou obrannou, bohužel se však často stává, že z různých důvodů již všechny možnosti takové obrany klient promeškal nebo neefektivně vyplýtval. Proto jsme se pokusili dát dohromady právě KPZetku pro příjemce dotací, která obsahuje ty nejzákladnější doporučení, kterými by se měl každý příjemce dotací v podobně svízelné situaci řídit.   

1. RYCHLOST

2. VĚCNOST

3. ÚPLNOST

4. SLUŠNOST

 

Rychlost

Obecně lze říci, že v zásadě není žádného rozhodnutí poskytovatele dotace, proti kterému by neexistovala možnost účinné obrany. Je však zcela zásadní takovou možnost nepromeškat. Zpravidla je totiž součástí takového rozhodnutí poučení příjemce o možnosti podání námitek proti rozhodnutí, jehož součástí je časové omezení, do kdy tak může příjemce učinit. Takové lhůty se pohybují v rozsahu od 10 do 30 dnů (15 dnů), ovšem jedno mají společné. Jakmile je příjemce promešká a nevyužije své možnosti ve stanoveném termínu, automaticky o ni přichází.

Proto je hodně důležité stanovenou lhůtu dobře hlídat, a pokud není v poučení lhůta stanovena, určitě se o ní u poskytovatele dotace informovat. 

Věcnost

Základem účinné obrany jsou pro vás argumenty.

Často se bohužel setkáváme s pocitem některých žadatelů, že si na ně úředníci zasedli a dotaci jim chtějí sebrat schválně. Věřte ale, že cílem žádného poskytovatele dotace není a nebude vám dotaci bezdůvodně brát, když už vám ji jednou přidělil. I on totiž pracuje s klíčovými cíli, které musí z hlediska poskytnuté podpory naplnit a každá úspěšně nedočerpaná dotace mu jejich naplnění komplikuje.

Úředník proto k vašemu projektu apriori nepřistupuje s cílem vám dotaci sebrat, zároveň mám ovšem na rozdíl od vás omezený přístup k informacím, které může o vašem projektu zkoumat. Najde-li proto ve vašem projektu nesrovnalosti, bude hlavně na vás, abyste skutečnosti uvedli na pravou míru a příslušným způsobem je i doložili. 

Úplnost

Cokoli jen pro účinnou obranu k dispozici máte, nebojte se to použít. Rozhodně se nemusí vyplatit, nechávat si např. některé argumenty jako tzv. záložní plán apod. Pokud existují skutečnosti, které mohou zásadním způsobem ovlivnit vnímání vzniklého problému ve váš prospěch, určitě byste je měli v rámci své obrany předložit a objasnit ideálně co nejdříve a všechny najednou. Na pozdější doplňování by totiž nemusel být brán zřetel.

Slušnost

Jak jsme již zmínili výše, ať už se vám celá situace bude zdát sebenepříjemnější, apriori vám jistě nikdo nechce záměrně škodit. Proto byste měli v neposlední řadě myslet také na skutečnost, že i úředník pověřený řešením vašeho problému je jen člověk, který se snaží svou práci dělat dobře. Budete-li se k němu chovat slušně, vstřícně a bez projevů zbytečné záště, určitě se vám takové jednání pozitivně vrátí i z druhé strany.

Tak jako správný skaut bez své KPZtky neopustí své útočiště, určitě se i vám jako příjemci dotace vyplatí, mít naší pomyslnou KPZtku tzv. vždy při ruce (konkrétně na paměti). A pokud byste i tak měli v případě nastalého problému pocit, že vám v té vaší krabičce něco chybí, určitě se na nás neváhejte obrátit, rádi vám svízelnou situaci pomůžeme co nejlépe vyřešit.

Náš Dotační záchranář je tu pro vás.

 

Ing. Ondřej Horčička

je ve skupině GRANTEX ADVISORY GROUP partnerem odpovědným za služby dotačního poradenství. Své zkušenosti v oblasti dotační problematiky a veřejné podpory sbírá už od roku 2011, kdy postupně působil na Ministerstvu pro místní rozvoj a následně v agentuře CzechInvest, kde se specializoval na podporu podnikatelských projektů v oblasti rozvoje podnikání a investic. Od roku 2013 působí v poradenské skupině GRANTEX ADVISORY GROUP, nejprve na pozici senior konzultanta pro dotační projekty a od roku 2016 se stal managing partnerem.


GRANTEX ADVISORY GROUP

Poskytuje komplexní profesionální služby i pro ty nejnáročnější klienty. Vynikáme v dotačním poradenství, účetním a mzdovém poradenství, daňovém poradenství, právních službách, auditorských službách a pojištění.

Více na https://www.grantex.cz//.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688