David Jukl (Mercurius Pro)
Investice  |  19.10.2020 10:08:40

Týdenní přehled (19.10.2020)

US Makroekonomické ukazatele

 

- Maloobchodní tržby v září vzrostly o 1,9% po zvýšení o 0,6% v srpnu a 1,1% v červenci. Prodej motorových vozidel vyskočil o 3,6% a hodnota prodeje čerpacích stanic vzrostla o 1,5%. Bez motorových vozidel a plynu vzrostly tržby o 1,5%.

- Index důvěry spotřebitelů University of Michigan se v říjnu opět zlepšil, z 80,4 v září na 81,2. Jedná se však o stále mnohem nižší výsledek, než bylo únorové maximum 101,0.
- Průmyslová produkce v září poklesla o 0,6% poté, co v srpnu vzrostla o 0,4% a v červenci o 4,2%. Výroba klesla o 0,3%. Těžba rostla o 1,7%, zatímco výroba energie klesla o 5,6%.
- Regionální indexy výroby se v říjnu vydaly každý svou cestou. Filadelfský index Federálních rezerv vyskočil z 15,0 na 32,3, což je nejvyšší úroveň od února. Index Empire New York Fed mezitím poklesl ze 17,0 na 10,5.
- Index spotřebitelských cen (CPI) v září vzrostl o 0,2% po zvýšení o 0,4% v srpnu a 0,6% v červenci a červnu. Ceny energií pomohly mírně zvednout CPI. I když ceny benzinu byly poměrně stabilní, prudký nárůst byl zaznamenán u zemního plynu.
Ceny potravin se v září udržovaly stabilní. Po vyloučení energie a potravin se základní CPI také zvýšil o 0,2% poté, co v srpnu vzrostl o 0,4% a v červenci o 0,6%. Ceny zboží (+0,8%) rostou rychleji než ceny služeb (+0,0%). Ceny ojetých automobilů stále zaznamenávají silný růst (+6,7%). Ceny oděvů však poklesly o 0,5%. Roční míra základního CPI se mírně zvýšila z 1,3% na 1,4%. Jádrová inflace, která nezahrnuje potraviny a energii, zůstala na 1,7%.
- Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti zaznamenaly minulý týden největší týdenní nárůst od poloviny srpna, kdy se zvýšily na 898 000 z 845 000 před týdnem.

 

Finanční trh

 

Investoři jsou nervóznější, ale americké akciové trhy rostou Optimismus posledních týdnů ustoupil novým obavám v posledních několika dnech. Problematická jednání o plánu obnovy ve Spojených státech a nová opatření v oblasti veřejného zdraví uložená v Evropě v boji proti nárůstu případů COVID-19 vyvolávala u investorů po většinu týdne obavy. V pátek však sentiment zaznamenal pozitivní obrat, který byl podpořen překvapivým růstem údajů o maloobchodním prodeji ve Spojených státech. Zisky zaznamenané v pondělí a pátek nakonec pobídly S&P 500 k uzavření týdne téměř o 1,0% výš (CFD -0,34%). NASDAQ, který je mnohem volatilnější, zaznamenal týdenní nárůst o více než 2,0% (CFD +0,61%). Ceny ropy byly v průběhu týdne poměrně volatilní a uzavíraly poklesem o 2,0%.

Na trzích s dluhopisy vedly obavy z ekonomického vývoje k poklesu dlouhodobých výnosů. Za celý týden výnos amerických desetiletých dluhopisů poklesl o 3 bazické body (bps) na 0,74.
Nicméně tyto týdenní odpisy však zcela nevymazaly zisky z minulého týdne. Obnovený zájem na trzích dal americkému dolaru náskok před většinou ostatních měn. Euro, které minulý pátek dosáhlo více než 1,18 USD, kleslo přibližně na 1,17 USD. Libra zaznamenala větší volatilitu v důsledku jednání o Brexitu a spekulací o možnosti, že se Bank of England uchýlí k záporným úrokovým sazbám. Japonský jen si však vedl lépe, protože těžil z obav o vývoj americké ekonomiky. Kanadský dolar v posledních několika dnech oslabil, ale v menší míře než jiné měny, jako je euro

 

Další makroekonomické indikátory

 

Housing starts (září) - Po rally mezi květnem a červencem data o zahájení bydlení v srpnu klesly o 5,1% a jsou o 12,4% nižší než na úrovni dosažené na začátku roku 2020. Přesto se očekává, že výkazy o zahájení bydlení začnou opět v září stoupat. Sektor bytové výstavby pokračoval ve vytváření pracovních míst i v září, i když mírnějším tempem. V srpnu navíc data o stavebních povoleních demonstrovala značnou převahou bytů. V srpnu navíc prodej nových domů výrazně vzrostl a důvěra stavitelů se nadále zlepšovala. Celkově by zahájení bydlení mělo dosáhnout 1 450 000 jednotek.

Předstihový indikátor (září) - Předstihový indikátor (Leading Indicator) vzrostl v srpnu již čtvrtý měsíc za sebou a za měsíc posílil o 1,2%. Zdá se však, že oživení indexu ztrácí sílu, protože měsíční výsledky začínají padat z jednoho měsíce na druhý. Září se nebude lišit, protože se očekává, že růst dosáhne 0,5%, přičemž téměř celý tento zisk bude pravděpodobně způsoben poklesem počtu nezaměstnaných
Prodej stávajících domů (září) - Prodej stávajících domů pokračoval v srpnu v růstu a dosáhl 6 000 000 jednotek ročně, což je nejvyšší úroveň od prosince 2006. Růst 53,5% od dna v květnu, přičemž se očekává, že v září opět vzroste prodej. 
Nevyřízené prodeje domů v srpnu vzrostly o 8,8%, což signalizuje, že oživení prodeje ještě není u konce. Kromě toho žádosti o hypotéku týkající se nákupu nadále rostly na extrémně vysokou úroveň. Očekává se, že další prodej překročí maximum 6 300 000 jednotek.

 

Rizikové faktory

 

I nadále sledujeme zhoršování agregovaných odhadů. Podle IMF by se propady vyspělých ekonomik mohly v příštích letech poněkud snížit, naproti tomu země EM by si měly, oproti předcházejícím predikcím pohoršit. Důležitým aspektem je protideflační snaha hlavních centrálních bank a úpravy cílení inflace. Dodatečné jednotky stimulační měnové, i fiskální politiky však mohou narážet na neschopnost performance na d náklady těchto stimulů a dodatečný produkt na jednotku kapitálu se může začít prudce snižovat.

Politická rizika, zejména v Euroatlantickém prostoru zůstávají v hledáčku investorů. Americké prezidentské volby, Brexit a v neposlední řadě i blížící se odchod Angely Merkel z postu premiéra.
Vedle tvrdých ekonomických dat a politického vývoje je nutné do modelu také započítat dynamiku celospolečenských změn, způsobených pandemií COVID-19. Kvantifikace nákladů na transformaci nabídky/poptávky je velmi složitá, ale jako riziko vnímáme rozpad části segmentu trhů a výraznou transformaci poptávky n nové trhy. Stejný motiv se pak objevuje i ve službách, kam započítáváme i vzdělání a pokud nedojde k výrazné orientaci těchto služeb na on line prostor, může gap, pokud potíže v zdravotnictví budou nadále přetrvávat, v kontinuitě vzdělávacích systému přinést v budoucnu výrazný pokles produktu, vlivem snížené kvality poskytovaných služeb.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688