Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.10.2020 09:04:35

Rozbřesk: Tento týden rozhodne o dalším osudu pandemie v Česku

Druhá vlna pandemie zatím v Česku podle posledních čísel nepolevuje - máme za sebou rekordní sobotu i neděli. A o dalším osudu vládních karanténních opatření rozhodnou pandemická čísla z tohoto týdne. I když však přírůstky nově nakažených poleví a Česko se vyhne úplnému uzavření ekonomiky (lockdownu) sázky na uvolnění opatření již 2. listopadu jsou nerealistické.

Jednoduché propočty ukazují, že i pokud by stávající sada omezujících opatření vedla k poklesu reprodukčního čísla v Česku na 0,8, bude zapotřebí zhruba tři měsíce na to, aby denní přírůstky nakažených klesly na pod snesitelných 300 nových případů za den. I když mohou posílené zdravotní kapacity vést vládu k toleranci vyšších přírůstků nakažených, těžko půjde velkou část omezení rozvolnit. Zvlášť pokud se potvrdí, že v průběhu zimy je složitější “držet vir na uzdě”.

Je tedy pravděpodobné, že po většinu čtvrtého kvartálu zůstane česká ekonomika sešněrovaná opatřeními a projde další zatěžkávací zkouškou. Vláda připravila tentokrát relativně rychle nová opatření na podporu ekonomiky, která jsou tentokrát zaměřena primárně na odvětví bezprostředně zasažená novými opatřeními - pohostinství, hoteliérství, kultura, dopravci. Je třeba si ale uvědomit, že přetrvávající velká nejistota spojená s dalším vývojem pandemie dopadne tentokrát daleko více na poptávku v celé ekonomice. A celkový objem poskytnutých prostředků do ekonomiky na podzim pravděpodobně bude nižší než na jaře. Navíc přestávají platit ochranná právní opatření jako “lex covid” a mimořádná moratoria. To vše namixuje velice toxický koktejl, se kterým nebude jednoduché se vypořádat.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna zatím nereflektuje rekordní přírůstky nakažených a zůstává relativně stabilní v bezprostřední blízkosti 27,30 EUR/CZK. V tomto týdnu bude pro korunu kritické sledovat, zda druhá vlna pandemie polevuje…, vidina tvrdších opatření by ji pravděpodobně poslala znovu do výraznější defenzivy.

Zahraniční forex
Na eurodolarovém trhu přetrvává klid před bouří, kterou mohou představovat americké volby za 14 dní. Z tohoto úhlu pohledu je možná důležitější dění na americké politické scéně pro měny v emerging markets, neboť ty mohou buď pozitivně reagovat na zprávy o dohodě nad dalším fiskálním balíkem v USA a nebo trpět nejistotou, jak se vše v Americe po volbách vyvine. Dodejme, že tento čtvrtek v noci se má konat poslední z televizních debat kandidátů na amerického prezidenta.

Speciálně pro zlotý je však důležité sledovat i domácí pandemická čísla. Polsko totiž již v absolutních přírůstcích předstihuje Českou republiku. Je to sice 4x lidnatější země, avšak jde o trend a ten není dobrý, zvláště pokud si uvědomíme, že přijatá karanténní opatření jsou v Polsku zatím na nižší úrovni než u nás.

Akcie
Obchodování na Wall Street v pátek začalo poměrně optimisticky. Nejlepší výsledek si připsal Dow Jones index, který posílil o +0,4 %. Nahoru ho vytáhly dobré zprávy pro akcionáře Boeingu (+1,9 %). Širší index SP500 přidal pouze +0,01 % a technologický Nasdaq Composite pak uzavíral dokonce o -0,36 % níže pod čtvrtečním závěrem. Nedařilo se akciím Apple (-1,4 %) nebo Amazon (-2 %).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

31.01.2023FED ve středu rozhodne mimo jiné o dalším osudu dolaru Tisková zpráva (Tisková zpráva)
30.08.2021Česko (p)o pandemii: Toto jsou největší výzvy, na které se připravit Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688