JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Kryptoměny  |  16.10.2020 23:26:00

Evropská komise představila Strategii pro digitální finance pro EU

Evropská komise představila a zveřejnila Strategii pro digitální finance pro EU. Sdělení Komise o Strategii pro digitální finance pro Evropu (též „Strategie pro digitální finance“, Digital Finance Strategy) bylo vydáno 24. 9. 2020 jako součást Balíčku právních předpisů v oblasti digitálních financí (Digital Finance Package), jehož součástí byly kromě Strategie pro digitální finance také návrhy právních aktů:

  • Návrh nařízení o trzích s kryptoaktivy (dále „Návrh nařízení MiCA“) obsahující právní úpravu kryptoaktiv, kteránespadají pod současnou evropskou právní úpravu na finančním trhu, zejména nespadají do působnosti směrnice MiFID II.
  • Návrh nařízení o pilotním režimu tržní infrastruktury založené na technologii distribuovaných záznamů, který se vztahuje na obchodování s vybranými typy kryptoaktiv, která spadají do působnosti směrnice MiFID II.
  • Návrh nařízení o digitální provozní odolnosti (dále „Návrh nařízení DORA“), který sjednocuje požadavky na zabezpečení systému finančních institucí před kybernetickými útoky a zavádí povinnost hlášení kybernetických útoků pro všechny vymezené finanční instituce. Současně bude zavedeno povinné testování finančních institucí, zejména v oblasti ICT a jejich odolnosti vůči kybernetickým útokům. V neposlední řadě je navrhováno rozšíření pravomoci dohledu vůči outsourcingu služeb ICT u finančních institucí, budou také více upraveny náležitosti smluv, které finanční instituce uzavírají s poskytovateli ICT služeb. Dále návrh zavádí určitou obdobu dohledu pro kritické poskytovatele ICT služeb pro finanční instituce.
  • Strategie pro moderní a bezpečné maloobchodní platby, ve které Komise představuje předpokládaný budoucí vývoj regulace v oblasti platebního styku a další kroky, které plánuje učinit.

Strategie pro digitální finance vytyčuje hlavní priority a cíle, kterým bude Evropská komise v období do roku 2024 věnovat svou pozornost v souvislosti s digitální transformací finančního trhu.

Ze Strategie pro digitální finance vyplývá celá řada nových povinností pro regulované subjekty finančního trhu. Vznikne zcela nová regulovaná oblast kryptoaktiv a technologie distribuovaných záznamů.

Jak je z výše uvedeného patrné, regulatorní normy v oblasti finančního trhu se dnes již připravují téměř výhradně na úrovni Evropské unie. Prostor pro národní právní úpravu je minimální nebo je zcela vyloučen. Naše advokátní kancelář změny legislativy finančního trhu průběžně monitoruje a o všech změnách informuje své klienty.

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
St 10:31  Povinnosti CAIs (MiCA) JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 13:45  Halving BTC se blíží X-Trade Brokers (XTB)
Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688