mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  16.10.2020 17:39:00

Od 28.9.2020 zařadilo Rakousko Prahu mezi rizikové oblasti z hlediska výskytu koronaviru. Od 17.10.2020 platí nové vzory formulářů

Od 28.9.2020 zařadilo Rakousko Prahu mezi rizikové oblasti z hlediska výskytu koronaviru

16.10.2020 / 17:45 | Aktualizováno: 16.10.2020 / 17:39

Od 28.9.2020 zařadilo Rakousko Prahu mezi rizikové oblasti z hlediska výskytu koronaviru. Znamená to, že osoby přijíždějící z Prahy jsou povinny při vstupu do Rakouska předložit test o neinfikovanosti koronavirem (negativní PCR test na SARS-CoV-2), který nesmí být starší 72 hodin.

Pokud jej cestovatelé nemají, musí se sami izolovat ve vhodném ubytování (na vlastní náklady) a do 48 hodin požádat o provedení testu na koronavirus. V případě negativního výsledku testu bude karanténa ukončena.

Porušení shora uvedených cestovních omezení může být postiženo pokutou do výše 1450 EUR.

Výjimky z povinnosti test/karanténa pro cestovatele z Prahy (cestovatelé z ostatních regionů ČR mohou cestovat bez omezení)

1. Test nemusí mít děti do dovršení 6. roku věku.

2. Test nemusí předkládat osoby při průjezdu Rakouskem bez zastávky, např. při tranzitu přes Rakousko do Itálie - při případné kontrole však vyplní (či předloží již vyplněný) formulář, ke stažení zde - německy: https://bit.ly/3aLE0Tr>, nebo anglicky: https://bit.ly/3aK4moW.

3. Výjimka je stanovena také:

- pro zajištění nákladní a osobní dopravy;
- pro cesty v rámci pravidelného dojíždění za prací (pendleři) z ČR do Rakouska, tak z Rakouska do ČR s potvrzením od zaměstnavatele (v praxi půjde ve směru z ČR do Rakouska pouze o pendlery přijíždějící z Prahy); neuplatní se však v případě osobních pečovatelek;
-pro pravidelné cesty (pendlování) do /z Rakouska za účelem školní docházky/studia;
- k provedení repatriačních jízd či letů;
-pro příjezd do Rakouska v rámci pravidelného pendlování z rodinných důvodů nebo návštěvy životního partnera;
- z důvodů hodných zvláštního zřetele v rodinném kruhu (tzv. rodinná výjimka) při příjezdu do Rakouska: jde o důvody, které jsou nepředvídatelné a neodkladné, např. těžká nemoc v rodině, úmrtí, pohřeb, narození či péče o osoby, které to v případě nouze potřebují - v takovém případě není potřeba test, ani karanténa. U plánovaných událostí, jako jsou svatby, křty, oslavy narozenin či nepravidelné návštěvy životních partnerů, se naopak uplatní obecná pravidla pro příjezd do Rakouska, tj. v případě příjezdu z Prahy - test/karanténa!
- z nutných důvodů péče o zvířata;
- v případě převozních jízd/letů (sloužících k samotnému transportu dopravního prostředku);
- příjezdy, jež jsou v naléhavém zájmu republiky.

4. Výjimku mají také Rakušané a osoby, které jsou pojištěny v Rakousku, jež z lékařských důvodů hodných zvláštního zřetele jedou za lékařským výkonem do Rakouska. Totéž platí, pokud se osoba s bydlištěm či běžným pobytem v Rakousku vrací do Rakouska po poskytnutí nezbytně nutného lékařského výkonu v zahraničí. V obou případech je možné, aby tuto osobu doprovodila další osoba.

5. Povinnost testu/karantény dále neplatí pro pasažéry zásahových vozidel (IZS, hasičská vozidla, apod.) dle § 26 rakouského zákona o silničním provozu (Straßenverkehrsverordnung), vozidel ve veřejných službách dle § 26 zákona o silničním provozu (např. vozidla veřejné bezpečnostní služby jako je např. rakouská obecní policie, vojenská policie, apod.), pro pasažéry a řidiče veřejné dopravy, pokud dopravní prostředek na své plánované trase projíždí územím v zahraničí bez zastávky a pro cestující jednotlivce vyjíždějící z Rakouska, pokud k dosažení svého cíle v Rakousku musejí projet cizím územím (prakticky se v případě Prahy neuplatní).


Od 17.10.2020 platí nové vzory formulářů pro atest o absolvování testu s negativním výsledkem (https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2020_II_445/COO_2026_100_2_1805142.html), formulář, ve kterém se cestující v případě, že nemá test, zaváže ke karanténě (https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2020_II_445/COO_2026_100_2_1805144.html) či pro cesty ze zdravotních důvodů (https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2020_II_445/COO_2026_100_2_1805146.html).



Shora uvedená omezení se týkají pouze cestovatelů z Prahy, cestovatelé z ostatních regionů ČR mohou do Rakouska cestovat bez omezení!!

Podrobné informace o cestování mezi ČR a Rakouskem naleznete na webových stránkách ZÚ Vídeň v článku Cestování mezi ČR a Rakouskem.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688