mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  16.10.2020 15:14:00

Informace ke vstupu a pobytu v Rumunsku v souvislosti s COVID-19

Informace ke vstupu a pobytu v Rumunsku v souvislosti s COVID-19

09.10.2020 / 13:05 | Aktualizováno: 16.10.2020 / 15:14

Rumunská Národní rada pro krizové situace schválila dne 5. 10. 2020 nové nařízení, jehož součástí je seznam zemí s vysokým epidemiologickým rizikem a nově je na seznamu zařazena také Česká republika.

Karanténní opatření v Rumunsku

S platností od 7. 10. 2020 jsou osoby, které přijíždějí do Rumunska ze zemí s vysokým epidemiologickým rizikem (Česká republika je na tento seznam zařazena), povinny podstoupit 2- týdenní karanténu.

Z karanténního opatření jsou vyňaty osoby přijíždějící do Rumunska ze zemí s vysokým epidemiologickým rizikem, pokud zůstávají na území Rumunska po dobu kratší než 3 dny (72 hodin) a předloží negativní test na SARSCoV-2, provedený maximálně 48 hodin před vstupem na území státu.

Dále se výjimky z karantény vztahují na určité kategorie osob dle Rozhodnutí č. 48 z 8. 10. 2020, které vydal Národní výbor pro krizové situace Rumunska (jeho znění naleznete v příloze).

Osoby, které přijedou do Rumunska ze zemí s vysokým epidemiologickým rizikem a vstoupí do karantény na dobu 14 dnů, mohou tuto karanténu opustit po 10. dni, pokud 8. den karantény provedou test na SARS-CoV-2 a výsledek je negativní a nevykazuje žádné charakteristické příznaky.

Seznam zemí s vysokým rizikem nákazy, na kterém je od 7. 10. zařazena i Česká republika:
http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2014-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-5-10-2020/file

Při vstupu na rumunské území je rozhodující nikoli občanství cestujícího, ale skutečnost, z jaké destinace dotyčný přijíždí. Pokud občan ČR cestuje do Rumunska ze země s nízkým rizikem nákazy COVID-19, kde pobýval posledních minimálně 14 dní, pak se na něj žádná omezení pro vstup do země nevztahují a rovněž není omezen jeho volný pohyb.

K návratu osob s českým občanstvím do ČR

Po umístění Rumunska na seznam tzv. zelených zemí s nízkým rizikem nákazy dne 14. září 2020 čeští občané nemusí při návratu do České republiky předkládat potvrzení o negativním RT-PCR testu na COVID-19 ani podstupovat karanténu.

https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-zemi-podle-miry-rizika-nakazy/


1. Vycestování z České republiky a vstup na území ČR

V České republice je od 5. 10. 2020 vyhlášen nouzový stav. Pro občany EU (tedy i Rumunska) přesto platí, že pokud nepobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech v zemi v "červené" zóně, mohou volně vstoupit do ČR a nemusí prokazovat účel cesty.

Pokud tomu tak není, jsou povinni před vstupem do ČR vyplnit elektronický příjezdový formulář (www.prijezdovyformular.cz), při hraniční nebo pobytové kontrole předložit doklad o jeho vyplnění a do 5 dnů od vstupu do ČR na vlastní náklady podstoupit RT-PCR test (nebo při vstupu do ČR předložit výsledek RT-PCR testu, který byl proveden v EU+ zemi a není starší 72 hodin).

V případě tranzitu přes Českou republiku: od 5. 10. 2020 je dovolen tranzit přes Českou republiku (z jakéhokoliv důvodu) i těm občanům a rezidentům EU, kteří strávili více než 12 hodin během posledních 14 dnů v zemích s vysokým výskytem nákazy COVID-19. Nemusí vyplnit Příjezdový formulář ani podstoupit RT-PCR test. Jejich tranzit přes Českou republiku však musí proběhnout do 12 hodin od překročení české hranice a během pobytu v ČR musí nosit ochranné prostředky dýchacích cest (roušky).

MZV nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě.

Před případnou cestou do zahraničí MZV doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

Další informace naleznete na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR (https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/index.html ) či Ministerstva vnitra ČR.

2. Vstup na území Rumunska a tranzit

Aktuálně platí pro občany ČR povinná 2- týdenní karanténa nebo v případě cest kratších než 3 dny mít negativní test na SARSCoV-2 (další důležité podrobnosti na začátku článku).

Pokud tranzitujete přes Rumunsko do jiné cílové země, budete muset vyplnit tranzitní formulář, dodržovat tranzitní koridory a dodržet časový limit 24 hodin na průjezd Rumunskem.

V případě tranzitu musí řidiči kamionů/ profesionální řidiči vyplnit tento tranzitní formulář Ministerstva dopravy, infrastruktury a spojů
https://www.untrr.ro/userfiles/files/158606970358-formulartranzit03042020varfinalaroenglrusdocxdocxdocxdocx1%281%29.pdf.

Interaktivní mapa s vyznačenými povinnými tranzitními koridory, hraničními přechody, službami apod. k dispozici zde:
https://cestrin.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=2cd8851109eb443ab4c09cb0ec96b054

Hraniční přechody:
https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/

3. Doprava

Současná epidemiologická situace má negativní dopad na autobusovou, železniční a zejména leteckou dopravu mezi ČR a Rumunskem - dle Rozhodnutí č. 48 ale zcela přerušena není.

Hraniční přechody
https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/

4. Opatření

Národní rada pro krizové situace vydala dne 13. 10. 2020 nařízení č. 49 o dalším prodloužení stavu pohotovosti v Rumunsku do 13. listopadu 2020.

Dle tohoto nového nařízení je nyní vyhlašování opatření v kompetenci jednotlivých žup, které budou reagovat na aktuální vývoj. Župní ředitelství pro veřejné zdraví (včetně hlavního města Bukurešti) budou denně sledovat počet nakažených na 1000 obyvatel za posledních 14 dní (neberou se v úvahu ohniska v pobytových a asistenčních centrech pro seniory, pobytových centrech pro děti a dospělé se zdravotními postiženími, včetně internátů a nemocnic).

Činnost restaurací, kaváren, divadel, kin, koncertních síní je ve vnitřních prostorách povolena za následujících podmínek:

- pokud je kumulativní počet nakažených za posledních 14 dní menší nebo roven 1,5 / 1 000 obyvatel - činnost je povolena na 50%

- pokud se kumulativní počet nakažených za posledních 14 dní pohybuje mezi 1,5 až 3 / 1 000 obyvatel - činnost povolena na 30%

- pokud je kumulativní počet nakažených za posledních 14 dní větší než 3 / 1 000 obyvatel - činnost se pozastavuje úplně.

Nadále je pozastavena činnost barů, diskoték, heren, bazénů.

Je zakázáno konání svateb, oslav a křtin.

Povoleny jsou vzdělávací kurzy a workshopy ve vnitřních prostorách do 25 osob, ve venkovních do 50 osob.

V obchodech, ve veřejné dopravě, v práci a v jiných uzavřených prostorách platí povinnost nošení roušky, a toto platí i v případě přeplněných otevřených prostranství, jako jsou trhy, stanice MHD, pěší zóny anebo v okruhu 50 m od škol. Rovněž je zapotřebí dodržovat sociální vzdálenost 2 metry.

Jestliže počet nakažených za posledních 14 dní překročí limit 3/1 000 obyvatel bude zavedeno plošné nošení roušek.

Počet lidí, jež nesdílejí společné bydliště a společně se účastní rekreačních a sportovních aktivit v přírodě (resp. cyklistika, turistika, běh, sjezd na divoké vodě, horolezectví, lov, rybaření a jiné rekreační a sportovní činnosti), nesmí přesáhnout počet 6 osob. Stejně tak lidé, kteří nepatří do stejné rodiny, se mohou hromadně pohybovat nebo tvořit pěší skupiny nejvýše do počtu 6 osob.

Účast na náboženských svátcích je v Rumunsku povolena pouze osobám s bydlištěm v místě konání dané události.

Rumunské policejní složky kontrolují dodržování opatření spojených se stavem pohotovosti a v případě jejich porušení se udělují vysoké pokuty.

V případě vážných zdravotních problémů v souvislosti s COVID-19 můžete volat na pohotovostní linku 112.

5. Odkazy na místní instituce:

Ministerstvo vnitra
https://www.mai.gov.ro

Ministerstvo zahraničních věcí
http://mae.ro

Ministerstvo zdravotnictví
http://www.ms.ro



Rozhodnutí č. 48 (DOCX, 20 KB)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688