Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Dluhopisy  |  16.10.2020 16:22:59

Od července do září se státní dluh ČR snížil o 85 miliard korun, klesl tak ze své rekordní úrovně. Jde však spíše jen o výsledek časování vlastních emisí i splatnosti jednotlivých druhů vládních dluhopisů


Ve třetím letošním čtvrtletí se letos poprvé zastavil trend nárůstu státního dluhu, který nabral na razanci v letošním druhém čtvrtletí. Ke konci letošního třetího čtvrtletí byl státní dluh meziročně vyšší o 386,7 miliardy, když dosahoval úrovně 2,072 bilionu korun. Za letošní rok pak nárůst představuje dokonce 431,7 miliardy korun, neboť v posledním loňském čtvrtletí se dluh ještě dařilo snižovat. 

Během letošního třetího čtvrtletí však došlo k poklesu státního dluhu, a to o 85 miliard korun. Svědčí to zejména o tom, že ministerstvo financí soustředilo svojí emisní činnost do prvního letošního pololetí, kdy dluh narostl o 516,7 miliardy korun na historicky rekordní úroveň. Z hlediska trhů není tento vývoj překvapivý. To, že ministerstvo bude nové dluhopisy vydávat zejména v prvním pololetí, bylo obecně známé. 

Ministerstvo k daleko razantnější než původně zamýšlené emisní činnosti přistoupilo zejména na jaře, a to v rámci snahy tlumit svými, resp. vládními zásahy ekonomický dopad šíření koronavirové nákazy a souvisejících protipandemických opatření.  

Přeceňovat ovšem nelze zmíněné snížení dluhu během letošního třetího čtvrtletí. Nemusí být znakem stabilizace enormního růstu zadlužení z prvního pololetí, jelikož nezanedbatelně odráží i prosté časování splatnosti jednotlivých dluhopisových emisí.  

Probíhající druhá vlna pandemie může zejména v příštím roce vyvolat v tuto chvíli ještě nepředpokládanou potřebu dodatečného financování tuzemských veřejných výdajů, a tedy dodatečnou potřebu emisní činnosti a nového zadlužení. I tak však platí, že Česká republika s přehledem patří v poměru k HDP k podprůměrně zadluženým zemím EU, neboť v souvislosti s koronavirovou krizí citelně stoupá úroveň zadlužení prakticky všem zemím EU.  


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste