Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  16.10.2020 09:53:50

Vepřové v Česku prudce zlevňuje – a dále zlevní. Důvodem je šíření prasečího moru v sousedním Německu


Tlaky zmírňující inflaci v české výrobní sféře opětovně sílí. V zemědělské výrobě je po celý letošní rok patrná meziroční deflace. V nadcházejících měsících se přitom pokles agrárních cen ještě prohloubí, a to díky letošní poměrně příznivé úrodě většiny zemědělských plodin, včetně obilovin či brambor

V září ceny zemědělských výrobců klesaly meziročně o 3,5 procenta. Ceny dolů stahoval zejména propad cen v oblasti živočišné produkce, který byl letošní nejvýraznější, když činil 7,2 procenta. Ceny v oblasti živočišné produkce stahoval dolů zejména propad cen jatečných prasat, který meziročně přesáhl osmnáct procent. Důvodem poklesu cen prasat je to, že se z globálního hlediska podařilo do značné míry stabilizovat šíření nákazy africkým morem prasat. Tato epidemie propukla před více než dvěma letyČíně a postupně se rozšířila do dalších asijských zemí a do Evropy. V Číně kvůli ní vybíjeli v rozsáhlé míře své chovy, takže ze světa dováželi více vepřového, aby výpadek kompenzovali. Nyní se však Čína obává opětovného zavlečení epidemie, pročež omezuje dovoz vepřového z jiných částí světa, kam se nákaza mezitím rozšířila. Jednou z těchto zemí je i Německo. Dovoz z Německa zakázala nejen Čína, ale také další asijské země, takže na evropském trhu vzniká přebytek vepřového, který tlačí – a ještě bude tlačit – cenu dolů, a to i v ČR, která je s německým trhem poměrně silně provázána. Po období silné sháňky po evropském vepřovém, kterou razantně podněcovala zmíněná čínská poptávka, nyní nastává obrat o 180 stupňů, což zvýrazňuje meziroční propad cen vepřovéhoČR.  

Pokles cen v oblasti zemědělské produkce, stejně jako mírný zářijový pokles cen v oblasti cen průmyslových výrobců postupně přispěje ke zmírnění obecné spotřebitelské inflace. Ta ze své současné úrovně nad třemi procenty sestoupí v příštím roce až pod hodnotu dvou procent.  

Cenové tlaky však zmírní i mimo striktně spotřebitelskou oblast. V září bylo zřetelně patrné zmírnění cenového růstu v oblasti stavebních prací. To souvisí s ochlazením stavební produkce ČR, které způsobuje koronavirová nejistota a omezování investic v oblasti stavebnictví.  

K citelnému poklesu tempa inflace dochází po řadě měsíců také v oblasti služeb. Stejně jako ve stavebnictví se i ve službách začala v září výrazněji projevovat koronavirová krize, jež nejen zvyšuje nejistotu a ochromuje investice, ale také způsobuje pokles celkové poptávky, což má zásadní vliv na zvolnění tempa inflace právě ve službách. Na služby pochopitelně zvlášť silně doléhají protipandemická opatření.   

V oblasti služeb jsou zvláště zasaženy služby reklamní a v realitním segmentu, kde je zmírnění inflace nejvýraznější, případně už se projevují znatelné deflační tlaky. Naopak poměrně silný tlak na růst cen přetrvává v oblasti služeb typu skladování a logistiky, které registrují nadále silnou – ba sílící poptávku – díky koronavirovému přesunu podstatné části poptávky z off-line světa do on-line světa, například do e-hopů, které hojně skladovacích kapacit využívají.      

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste