Ing. Petra Husáková (OrangeAcademy)
Finanční rady  |  15.10.2020 18:08:08

Vláda připravila pro daňové poplatníky úlevy a kompenzace

Ministerstvo financí představilo Velký liberační balíček, Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje další kompenzace pro zasažená odvětví vládními opatřeními a Ministerstvo práce a sociálních věcí slíbilo prodloužení programu Antivirus A až do konce roku.
koronavirus a peníze

 

Budou tyto opatření podnikatelům stačit a pomůže jim to udržet své provozovny a plnit závazky? Pojďme se podrobněji podívat jaké jsou v této těžké době možnosti. Jestliže jste nenašli pomoc, kterou od vlády očekáváte, nezoufejte. Další jednání o podpoře se plánují na nejbližší dny.

Velký liberační balíček  

Hlavní novinkou je odložení daňových povinností do konce letošního roku pro podnikatele, kteří museli bezprostředně omezit svoji činnost z důvodu vládních nařízení. Jedná se například o provozovatele restaurací, barů, diskoték, hudebních, divadelních, filmových představení, cirkusů, poutí, kongresů, veletrhů, provozovatele vnitřních sportovišť, posiloven, fitness center, umělých koupališť, wellness, zoologických a botanických zahrad, muzeí, galerií, výstavních prostor, hradů a zámků.  

· Odložena úhrada daně z DPH  

· Prominuta záloha na DPFO a DPPO

· Prominuta záloha na daň silniční

Subjekt, který bude chtít uplatnit nárok na tuto liberaci daní, k jejichž splatnosti došlo v období nouzového stavu, podá oznámení příslušnému finančnímu úřadu s informací o splnění podmínek generálního pardonu. Aby byl proces co nejjednodušší, lze zasílat oznámení Finanční správě i prostřednictvím e-mailu.

Mimořádná opatření z předchozích liberačních balíčků

Neopomeňte možnost využít i mimořádná opatření představená již dříve pro pokrytí stávající situace. Tyto nadále zůstávají v platnosti či jsou prodloužena.

Jedná se o plošné prominutí správního poplatku za podání žádosti na finanční či celní úřad a plošné prominutí DPH na bezúplatné dodání základních ochranných prostředků (se vznikem povinnosti přiznat daň v období říjen až prosinec).

V případě, že máte pocit individuální tíživé situace je možné obrátit se na finanční správu, která může využít individuálních nástrojů, které daňové zákony dlouhodobě upravují. Obrátit se na ně můžete s žádostí o posečkání úhrady daně, rozložení na splátky daně, s žádostí o snížení/zrušení záloh, o prodloužení lhůt, prominutí úroků z prodlení, penále a pokuty za nepodání kontrolního hlášení.

Realizované a plánované daňové úlevy

Další podpora ekonomiky nastala s legislativními opatřeními, která přinesla snížení daňové povinnosti hned v několika oblastech. Snížení DPH na sazbu 10 %, snížení silniční daně u vozidel nad 3,5 t o 10 % a zrušení daně z nabytí nemovitých věcí by mělo přinést pozitivní vliv nejen na postižené segmenty.

V jednání je nadále také zrušení superhrubé mzdy a snížení sazeb u daně z příjmů od ledna 2021, což by pomohlo zaměstnancům i zaměstnavatelům.

Program Antivirus A pojede i nadále a ještě v lepší verzi ubezpečila Jana Maláčová

Program Antivirus A měl končit na konci října tohoto roku, avšak vzhledem k aktuální situaci jej vláda prodloužila až do konce roku 2020. Nově v režimu A programu Antivirus, kdy zaměstnanec zůstává doma na překážce, vznikne nárok na 100 % mzdy (max. do 50 tisíc korun). „Nenecháme firmy padnout na dno“ uvedla na svém Twitteru Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí.

Příspěvek na nájemné ve výši 50 %

Provozy, které byly vlivem vládních opatření zcela uzavřeny či omezeny budou mít nárok na 50 % příspěvek na komerční nájem za období třech měsíců. Přiznání dotace nebude nově podmíněno slevou pronajímatele. S vyhlášením výzvy se počítá během měsíce října.

Vláda dne 14.10.2020 vyhlásila první balík pomoci, v němž chybí podpora pro mnoho zasažených odvětví. Očekává se další vlna vyjednávání o podpoře živnostníků včetně možného odkladu spouštění EET a oznámení nových parametrů pro přiznání dříve známé „pětadvacítky“. 

Ing. Petra Husáková

Odborné články z oblasti účetnictví a daní začala psát již v roce 2011 při dálkovém studiu na vysoké škole. Období studia využila k rozšíření praktických dovedností na pozici účetní, v oblasti personalistiky, ekonomie a vyššího managementu. V roce 2020 navázala spolupráci se společností Orange Academy s.r.o., která pořádá rekvalifikační kurzy účetnictví již přes 20 let. Aktuálně píše na nejrůznější ekonomické portály. Psaní považuje za skvělý způsob, jak se podělit o své znalosti a zkušenosti s dalšími lidmi.


Orange Academy

Orange Academy s.r.o. poskytuje jazykové a rekvalifikační kurzy pro jednotlivce i firmy. Školí přední české společnosti, jako jsou ČEZ, RegioJet, RWE a má tisíce spokojených individuálních klientů. Akreditované formy vzdělání pořádá po celé České Republice. Od roku 1990 má více než 20 000 absolventů ve 34 městech. Zaměřuje se na kurzy účetnictví, mzdové účetnictví, personalistiku, daně a online marketing. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688