ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  15.10.2020 12:00:00

Pandemie koronaviru rozkolísala zahraniční obchod

 15. října 2020

Pandemie koronaviru rozkolísala zahraniční obchod

Opatření proti šíření koronaviru v roce 2020 negativně ovlivnila i zahraniční obchod. Bilance zahraničního obchodu se zbožím za prvních osm měsíců roku dosáhla podle předběžných výsledků 71,1 mld. , což představuje meziroční pokles o 41,6 mld. . Vývoz se meziročně od začátku roku snížil o 11,0 %, dovoz pak o 9,7 %.

 

V roce 2019 bilance zahraničního obchodu se zbožím skončila přebytkem 145,7 mld. ve srovnání s 98,5 mld. v roce 2018. Vývoz meziročně vzrostl o 2,1 % na 3 691,8 mld. , dovoz o 0,8 % na 3 546,1 mld. . Na jaře 2020 však zaznamenal zahraniční obchod se zbožím vůbec nejnižší hodnotu bilance od vstupu ČR do EU, kdy v dubnu dosáhla hodnoty
-24,7 mld. . Mírně záporná pak zůstala bilance i v měsíci květnu. „K nejvyšším meziročním poklesům došlo v dubnu a květnu na straně vývozu. V důsledku omezení části výroby klesl vývoz v dubnu o 38,0 %, v květnu o 28,9 %. Poklesy hodnoty dovozu zboží byly pak o 26,4 %, respektive o 23,2 %,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

 

Od června do srpna údaje zahraničního obchodu se zbožím budily opět mírný optimismus. Předběžná data se začala vracet u vývozu i dovozu k obvyklým hodnotám a bilance zahraničního obchodu se zbožím dosáhla v červnu dokonce historicky nejvyššího přebytku
ve sledovaném měsíci. K návratu vyšších hodnot přispělo během těchto měsíců především obnovení výroby a obchodu s motorovými vozidly a meziročně nižší dovozy.

 

Z komoditního pohledu stojí za celkovými poklesy vývozů a dovozů od začátku roku především zpracovatelský průmysl. Propadl se zejména obchod s motorovými vozidly, obchod se stroji
a zařízeními a s elektrickými zařízeními. „V případě motorových vozidel činil meziroční pokles vývozu za prvních osm měsíců letošního roku 21 %, což v peněžním vyjádření představuje 140 mld. ,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ. Bilanci zahraničního obchodu se zbožím naopak vyvažovaly od počátku roku kromě sníženého dovozu motorových vozidel i poklesy dovozu ropy a zemního plynu či základních kovů.

 

Z teritoriálního pohledu se během prvních osmi měsíců snížily hodnoty vývozů i dovozů
u většiny zemí. „Nejvíce se ve srovnání s minulým rokem propadly hodnoty v případě Německa, kde v peněžním vyjádření představují tyto poklesy 84,5 mld. na straně vývozu a 89,4 mld.
na straně dovozu. Naopak nejvyšší nárůst představoval dovoz z Číny, kdy se dovezlo v peněžním vyjádření zboží v hodnotě o 29,6 mld. vyšší,“
říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ. Zatímco se zeměmi EU27 se bilance zahraničního obchodu se zbožím v tomto období meziročně snížila o více než třetinu, se zeměmi mimo EU27 zůstala téměř na stejné úrovni.

 

Další informace a údaje o zahraničním obchodu se zbožím naleznete na webu ČSÚ a ve Veřejné databázi ČSÚ.

 

Kontakt:

Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 604 149 190
E jan.cieslar@czso.cz | Twitter @statistickyurad

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688