Investice  |  15.10.2020 11:14:04

Co bude s dolarem a akciemi po prezidentských volbách v USA

Ve Spojených státech se schyluje k vyvrcholení prezidentských a kongresových voleb, které se budou konat v úterý 3. listopadu. V předvolebních průzkumech má prozatím navrch kandidát Demokratické strany Joe Biden. Po první televizní debatě z konce září a po událostech spojených s onemocněním Donalda Trumpa covidem-19 se náskok Bidena ještě zvýšil. Finanční i komoditní trhy začínají započítávat stále více výhru bývalého viceprezidenta Bidena, píše analytik společnosti SFG Holding Josef Kvarda.

Samozřejmě, řada obchodníků na trzích je opatrná, dobře si totiž pamatují situaci před čtyřmi lety, kdy průzkumy veřejného mínění proti Donaldu Trumpovi také favorizovaly demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Volby ale nakonec vyhrál Trump. Je to dáno i tím, že řada republikánských voličů v průzkumech nechce úplně projevit své preference.

Opatrnost trhů tedy vidíme, nicméně vedení Bidena v průzkumech se v posledních dnech pohybuje kolem deseti procentních bodů a trhy začínají změnu v Bílém domě stále více započítávat. Na finančních trzích se tento výhled projevuje opět růstem cen akcií a také slábnutím dolaru. Komodity, např. ropa, si udržují sílu, stejně tak zlato.

Jaké jsou důvody a jak by situace mohla vypadat po volbách? Nárůst preferencí Bidena snižuje nejistotu, což je velmi důležité. Jakýkoliv výsledek hlasování, který nebude znamenat jasného a potvrzeného prezidenta na další čtyři roky, naopak vede k odlivu z rizikových aktiv, jako jsou akcie, komodity.

Volební pat by mohl nastat v případě – a Trump to naznačil v televizní debatě – že by současný prezident nemusel uznat výsledky voleb. V předvolebních průzkumech vidí rostoucí podporu Bidena. Nejistota neuznání voleb se snižuje, což je rozhodně příznivé pro akciové trhy, pro které není až tak důležitá výhra Trumpa či jeho vyzyvatele Bidena, ale to, abychom po 3. listopadu velmi brzy znali skutečně potvrzeného vítěze prezidentských voleb.

Trhy si určitě najdou pozitivum v jistotě. Každý kandidát pro akciový trh přináší vedle jistých nevýhod i řadu ekonomických výhod. Pokles nejistoty a růst preferencí Bidena znamená plus pro akciové trhy.
Co se týče měnových trhů a dopadů na měny, vidíme na trzích posun v podobě slábnutí dolaru. Je to dáno pověstí dolaru coby bezpečného aktiva. A je to stejná situace jako s akciemi. Když klesá nejistota výsledků amerických prezidentských voleb, pak to znamená, že dolar ztrácí na atraktivitě. A pak je tu také americká centrální banka (Fed). Nulové úrokové sazby na amerických aktivech tlačí dolar dlouhodobě níž. Pokud nejistota s volbami v USA klesá, obchodníci a investoři mají tendenci více investovat do rizikovějších a výnosnějších aktiv, než je momentálně dolar.

Pokud volby 3. listopadu skutečně dopadnou tak, jak indikují průzkumy, tedy že vyhraje Joe Biden, bude to příznivé pro akcie a dolar by měl pokračovat v oslabování. Jestliže výsledek voleb bude těsný a přinese nejistoty, hrozilo by neuznání voleb a politické tahanice. To by bylo naopak pro akcie negativní a dolar by posiloval.

V případě, že by vyhrál Donald Trump, předpokládám, že by výsledky voleb uznány byly. V takovém případě by to bylo opět pozitivní pro akcie. Naopak pro dolar by bylo pozitivní zprávou vítězství Trumpa (který by se tak stal dalším, již čtvrtým prezidentem v řadě, který bude v Bílém domě po dvě volební období). Trump totiž na rozdíl od Bidena představuje pokračování obchodních válek, které před koronavirovou pandemií byly hlavním rizikem světové ekonomiky. Další riziko na obzoru by povzbudilo dolar.


Josef Kvarda (1974) se narodil v jihomoravských Hustopečích, vystudoval národohospodářství na Ekonomické fakultě VŠB Ostrava. Jako ekonom a analytik prošel firmami Atlantik FT nebo Cyrrus, od roku 2018 působí jako hlavní analytik společnosti Finin, která se v roce 2019 stala součástí SFG Holdingu. Jeho doménou jsou finanční a komoditní trhy a makroekonomický vývoj, zaměřuje se na světovou ekonomiku s důrazem na USA, eurozónu, Čínu a Česko.
 
SFG Holding vznikl v roce 2019 sloučením dvou samostatných společností Success Group a Finin Group, za nimiž stojí jejich zakladatelé Tereza Kouklová a Michal Dědek. Holding se věnuje odbornému poradenství a financování jednotlivců i firem, realitním službám, projektovému řízení a investicím do developmentu, nemovitostí a startupů.

15.10. 17:36  Trump vs. Biden (Barák)
15.10. 17:27  Trump vs. Biden (KoJaK)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688