amsp.cz (AMSP)
Podnikání  |  14.10.2020 14:57:44

Brífink vlády 14. 10. 2020 – kompenzace podnikatelům


  • Daně – MF vydává tzv. generální pardon podnikatelům, které zasáhla vládní opatření, odloží ministerstvo financí všechny úhrady DPH, daně z příjmu a silniční daně do konce roku, a to s okamžitou účinností od zítřka, tj. 15. 10. 2020. Forma žádostí – stačí e-mailem na místně příslušnou finanční správu sdělení, že se na daného podnikatele vztahuje generální pardon MF. Všechna další opatření z jara zůstávají v platnosti (zpětné započtení daně, plošné prominutí příslušenství k daním, clům.. + jsou k dispozici individuální nástroje, kde mohou podnikatelé požádat bez poplatku u FS v důsledku Covid-19 o posečkání, snížení, zrušení, splátky, prominutí apod.
  • OSVČ a malá s.r.o. – v pátek  10. 2020 projedná vláda návrh na kompenzační bonus ve výši 500 /den pro podnikatele, kde se jedná o zavřené provozy a jejich hlavní zdroj příjmů (nebude se vztahovat na vedlejší příjmy).
  • Ošetřovné OSVČ – bude předmětem jednání vládypátek 16. 10. 2020 v rámci balíčku pro OSVČ, zatím se jedná o 10 dní, á 400 , tj. 4000 /OSVČ.
  • COVID III. a státní záruky – prodlužuje se program COVID III., a to schválením EK do 30. 6. 2021. Nově se plánují zahrnout i investiční úvěry. MF jedná s MPO, ČNB a bankami.
  • EET – případný odklad 3. a 4. vlny EET bude předmětem jednání MF a zástupců podnikatelů dne 16. 10. 2020
  • Superhrubá mzda – předpokládá se zrušení od 1. 1. 2021.
  • Zaměstnancivláda schválila prodloužení programu Antivirus A do konce tohoto roku. Firmám, které musely zavřít své provozy, stát proplatí 100 % náhrady mezd až do výše 50.000 superhrubé mzdy. Bude platit zpětně od 1. 10. 2020. Nový název programu Antivirus A+.
  • Nájemné – MPO má připraveno program Covid Nájemné Výzva II. pro zavřené provozovny, žádosti budou nárokové při splnění podmínek, příspěvek státu je 50 % po dobu 3 měsíců zpětně za období 6-9/2020. Nyní neplatí podmínka spoluúčasti pronajímatele ve výši 30 %.
  • Odpuštění soc. pojištění za zaměstnance (Antivirus C) – neschváleno, muselo by být plošné, a to nelze.
  • Sedačkovné – MPO má připraven program Covid Bus pro zájezdové dopravce, pokud splní emisní normu EURO 2-6. Příspěvek bude dle emisní třídy a kapacity vozu násoben počtem dnů, kdy autobus stál od jara. Alokace 1 mld.
  • Kultura – navazuje program Covid Kultura II., připravilo MPO a MK + zástupci kulturní obce, struktura uznatelných nákladů je výrazně širší než dosud. Týká se jak příspěvkových a neziskových organizací, tak ziskových organizací. Půjde o úhradu marně vynaložených nákladů, a to až do 50 % uznatelných nákladů a zároveň až 80 % uznatelných nákladů za kontinuálně vyvíjenou činnost (provozní náklady). Bude stanovena max. suma. Podpora se bude týkat i jednotlivců (hudebníci, tanečníci), kteří žijí z jednotlivých zakázek. Ti doloží své kulturní CV a skutečnost, že tyto příjmy jsou jejich hlavním příjem – tito obdrží jednorázový příspěvek 60.000 na období do konce roku 2020. Podpora se týká živého umění. Alokace 750 mil. . Netýká se filmu, art kin a audiovizuální tvorby, zde bude podpora předměte jednání vlády v následujícím týdnu od 19. 10. 2020.
  • Sport – navazuje program Covid Sport II., připravilo MPO a Národní sportovní agentura, bude se týkat 1) klubů (fotbalové, hokejové, basketbalové…) na společnosti aktivní v 1. a 2 . lize a 2) pro sport na úrovni organizací (maratony, jednorázové závody apod.) organizátorům, kdy se proplatí část vydaných nákladů (nemohou prodávat vstupenky apod.)
  • Restaurace – MMR připravuje program na podporu majitelů zavřených provozoven týkající se dotace na zaplacenou daň z nemovitých věcí, celá částka bude vrácena.
  • Veletrhy a výstavy – MPO dokončuje program na podporu
  • Cestovní ruch – MMR dokončuje program na podporu
  • Hotely – hledá se vhodná pomoc i u krajů a měst
  • Plán obnovyČR v 1.skupině zemí EU, premiér se bude účastnit jednání, v materiálu zatím za ČR alokováno 40+65=105 mld. NADpožadavků z jednotlivých resortů, řeší se vyřazování. Do 30/4 se musíme dostat na celkovou úroveň 182 mld. .

 

 

16.10. 08:20  . . . (Svědek Covidův)
16.10. 07:59  . . . (Svědek Covidův)
16.10. 07:56  . . . (Svědek Covidův)
16.10. 07:10  Názor na bonus 500Kč OSVČ (Jaroslav Procházka)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688