Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  14.10.2020 14:20:22

Koronavirus zbořil historický rekord v objemu přenesených dat


Češi vzali během první vlny koronaviru internet útokem. 21. března padl historický rekord objemu přenesených dat v rámci sítě netbox, sledovanost IPTV Kuki pak v průběhu jara vzrostla o čtvrtinu. Rekordně posílily především zpravodajské kanály. Online videopůjčovnám vládl Quentin Tarantino, dětští diváci pak sledovali především animované filmy. Podzim pak pro změnu patřil oblíbeným seriálům z přelomu tisíciletí. Vyplývá to ze statistik dozorového centra poskytovatele internetu netbox a české IPTV Kuki. 

„Třetí březnová sobota byla pro netbox historickým dnem. Padl totiž dosavadní rekord v objemu přenesených dat. Jen skrz naše sítě tehdy teklo v průměru 80 gigabitů dat každou sekundu,“ komentuje poptávku Čechů po online službách Michal Rašovský, ředitel infrastruktury ve společnosti netbox. Zářijový denní průměr se přitom pohyboval mezi 45 a 50 Gb/s, říjnová čísla však budou těm březnovým dle předpokladů konkurovat. 

Rekordní z pohledu využívání internetu v domácnostech však nebyl pouze konec března, ale celý přelom jara a léta. V období od března do května společnost zaznamenala exponenciální nárůst spotřeby dat. Masivní toky dat analytici připisují vyhlášení nouzového stavu, jenž trval od 12. března do 17. května. „Spotřeba významně rostla napříč celým segmentem klientů, našlo se však i několik „superuživatelů“, kteří během špičky přenášeli až stovky Mb/s. Díky investicím do vlastní robustní optické sítě, při jejímž budování zohledňujeme lokální specifika, jsme i rapidní nárůst datové poptávky zvládli bez problémů. Ověřili jsme si, že jsme připraveni do budoucna i na mnohem vyšší zájem o data,“ dodává Michal Rašovský.

VoIP služby pod útokem

Nucený přesun firem i jednotlivců do online prostředí však zaujal i kyberzločince. Ti vycítili novou příležitost, kdy byla řada firem během krátké doby donucena přejít na režim home office. „Ze statistik našeho dozorového centra vyplývá, že kyberútokům dominovaly především pokusy o napadení služeb sloužících k videohovorům jako Skype nebo Teams. Hackeři se snažili využít toho, že domácí sítě zaměstnanců mají zpravidla menší zabezpečení než firemní sítě v kancelářích,“ komentuje Michal Rašovský. 

Televize nad zlato 

Vzhledem k tomu, jak byli Češi nuceni trávit více času doma, znatelně vzrostl zájem o služby IPTV – tj. televize přes internet. Sledovanost internetové televize Kuki například v průběhu první vlny koronaviru vzrostla v průměru o 20 až 30 %. Čechy zajímalo především zpravodajství a publicistické pořady, naopak sportovní pořady zaznamenaly, vzhledem k útlumu sportovních aktivit, výrazný pokles. 

Omezení výuky ve školách také způsobilo velký boom sledovanosti pořadů pro nejmenší diváky. Významně rostlo i sledovaní seriálů a programů ze záznamu. Nejsledovanějším seriálem doby koronavirové se stala Doktorka Plyšáková následovaná Prasátkem Peppou a sérií Jake a piráti ze Země Nezemě. Filmoví fanoušci pak v online videotéce volili především hollywoodské blockbustery jako Tenkrát v Hollywoodu, Rambo: Poslední krev nebo Braven. Bez povšimnutí nezůstala ani česká tvorba posledních let (Špindl, Poslední aristokratka), dětskému publiku pro změnu kralovaly zahraniční animované snímky jako Emoji ve filmu či Příběh koček. 

S druhou vlnou koronaviru se však divácké návyky Čechů proměnily. Na přelomu září a října je totiž, zdá se, zasáhla vlna nostalgie. U diváků nejvíce bodovaly pořady jako Gilmorova děvčata, Divoký anděl nebo Simpsonovi. Silnou pozici si drží i aktuální seriálový hit Slunečná nebo nová minisérie z dílny ČT Herec.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:01  (Ne)udržitelnost amerického dluhu Jan Berka (Roklen24)
Čt   8:21  Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  Pobyt koruny pod 25,20 EUR/CZK měl jepičí život ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
Čt   8:17  Eurodolar lehce koriguje své předchozí ztráty ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688