Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.10.2020 16:33:32

Američané si zahrávají, zatímco Čína jede

Z dlouhodobého hlediska nejde jen o to, jak se bude vyvíjet pandemie, ale i o počet dlouhodobě nezaměstnaných. Současná míra nezaměstnanosti pohybující se kolem 8 % je sice ve srovnání s tím, kde jsme byli během období uzavření ekonomiky, hezká. Obecně jde ale stále o velmi vysoké číslo, se kterým „není radno si hrát tím, že stáhneme fiskální podporu“. Pro Bloomberg Finance to uvedla Ellen Zentner, která je hlavní ekonomkou pro americkou ekonomiku v Morgan Stanley.

Ekonomka ovšem dodala, že pokud fiskální stimulace nakonec schválena nebude, dojde k prudkému zpomalení, ale nepůjde o žádný armagedon. Poukázala v této souvislosti i na to, že vládní podpora skončila v červenci, ale spotřebitelská důvěra v srpnu vzrostla. Významnou roli totiž podle ní hraje i to, jak v předchozích měsících vzrostly úspory domácností. Na druhou stranu nicméně ekonomka s ohledem na to, jak se vyvíjí diskuse ohledně další stimulace, výrazně snížila očekávaný růst ve čtvrtém čtvrtletí.

Jak bude vypadat začátek příštího roku? Do značné míry bude záležet na tom, jak bezpečně se ze zdravotního hlediska budou cítit domácnosti a jak se budou chovat. Co se týče možného vítězství demokratů v blížících se volbách, ekonomka míní, že by přineslo celkový růst zdanění. Nicméně u nižších příjmových skupin by v rámci snahy o zmenšení příjmové nerovnosti daňová zátěž klesala a rostly by příjmy. A jelikož má tato skupina lidí větší sklon k výdajům, ekonomiku by nová daňová politika podpořila, protože chování lidí s nižšími příjmy by více než eliminovalo efekt vyšší daňové zátěže u bohatších.

Zentner se domnívá, že další pokles nezaměstnanosti již nebude ani zdaleka tak rychlý jako doposud. Naopak je pravděpodobné, že míra nezaměstnanosti se již výrazněji nepohne, ale dost záleží na zmíněné další fiskální stimulaci. Ta sice „není řešením na všechno, rozhodujícím faktorem stále zůstává covid“. Ovšem akademické studie podle ekonomky celkem jasně ukazují, že čím pomaleji se ekonomika z propadu dostává, o to výraznější jsou jizvy, které propad zanechává. Takže Zentner na závěr rozhovoru pro Bloomberg zopakovala to, co zaznělo na začátku: Americká vláda by si neměla „zahrávat“ a otálet s dalším fiskálním balíčkem.

Čína jede

Na Bloomberg Finance hovořil i Raymond Yeung, který působí jako hlavní ekonom pro Čínu ve společnosti Australia & New Zealand Banking Group. Podle jeho názoru poslední data z Číny potvrzují, že oživení její ekonomiky postupuje. Podle jeho projekcí tak dosáhne letošní růst 2,1 % a čínské hospodářství bude v čele globálního oživení. Yeung se domnívá, že poptávka domácností má v Číně další prostor pro růst kvůli tomu, jak byla v minulých měsících utlumena. I pandemická čísla jsou v Číně nyní pozitivní.

Ekonom se domnívá, že ať již vyhraje americké prezidentské volby kdokoliv, zůstane otázkou, zda se budou americká a čínská ekonomika dál oddělovat. Již nyní probíhá deglobalizace a s ní podle ekonoma bude pravděpodobně souviset dedolarizace. Spojené státy trpí chronickými obchodními deficity, které jsou spojené s dominantní pozicí dolaru ve světové ekonomice. Budou tak sílit tlaky na to, aby vznikl nový mezinárodní platební systém. Ten by měl fungovat tak, aby snižoval geopolitické tenze a vyhovoval všem stranám.

Zdroj: Bloomberg Finance


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688