Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.10.2020 14:33:49

Fernandez-Stark: Nová doba měděná

Rozvoj zelené infrastruktury, očekávané rozšíření elektromobilů a 5G sítě by měly být tím, co přinese „dobu měděnou“. Na stránkách VoxEU to tvrdí Karina Fernandez-Stark, Penny Bamber a Martin Walter. Poukazují na to, že měď je jak vodičem elektrické energie, tak tepla a hraje tedy významnou roli v celém globálním výrobním sektoru, výrobě elektroniky, průmyslových robotů a také ve stavebnictví. Není proto divu, že Čína, jejíž vláda se ekonomice snaží pomoci stimulačními programy, dovezla v červnu letošního roku rekordní množství tohoto kovu.

Poptávka po mědi podle ekonomů roste soustavně již od roku 2016 a příčinou je „její klíčová role v digitální a zelené ekonomice“. Například elektromobily obsahují čtyřikrát více mědi než vozy se spalovacími motory, solární panely a větrné turbíny „vyžadují dvanáctkrát více mědi než dřívější způsoby výroby elektrické energie“. Novým zdrojem poptávky se nyní stává i sektor zdravotní péče, a to kvůli antimikrobiálním vlastnostem mědi.

Silná poptávka se podle ekonomů potkává se slabší nabídkovou stranou trhu s mědí. Ta je vysoce koncentrovaná a tři čtvrtiny světových exportů zajišťuje pouze pět zemí (Chile, Peru, Indonésie, Austrálie a Kanada). První dvě zmiňované země pokrývají téměř celou polovinu světové poptávky. V Chile se nachází největší důl na světě Escondida a největší těžební společnost na světě – státem vlastněná CODELCO.

Na tuto společnost podobně jako na další firmy těžící měď dolehl v roce 2012 konec supercyklu této komodity a firmy reagovaly konsolidací a snižováním nákladů tím, že omezily investice do průzkumu a rozvoje nových projektů. Podle ekonomů tak nyní existuje jen málo nových těžebních projektů, které by měly být spuštěny před rokem 2023.

Projektovaný růst poptávky po mědi by mohl být příležitostí právě pro země, jako je Peru nebo Chile. Ekonomové v této souvislosti poukazují i na to, že těmto zemím se zatím nedaří přejít na měděné výrobky s vyšší přidanou hodnotou. A významná je tu také otázka poškozování životního prostředí – podle některých názorů je sporné, zda přínosy další těžby převyšují společenské náklady a náklady na životním prostředí, které tato těžba vytváří. Určité řešení by podle ekonomů mohla ukazovat Austrálie, která těží z toho, že zde vznikl rozsáhlý domácí sektor služeb poskytovaných těžebním společnostem, a tudíž se zvýšila celková přidaná hodnota související s tímto odvětvím.

„Pandemie dolehla na latinskoamerickou ekonomiku velmi těžce. Plány ekonomické obnovy v Číně a v EU mohou být zeměmi jižní Ameriky využity k jejich vlastnímu ekonomickému oživení, protože tyto plány implikují zvýšenou poptávku po mědi. Je nyní na zemích tohoto regionu, aby využily příležitosti, která se nabízí,“ uzavírá Fernandez-Stark a její kolegové.

Zdroj: VoxEU


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.06.2020Koronavirová pandemie odstartuje "dobu měděnou" Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.04.2018Nová doba, nové „nářadí“ Jan Berka (Roklen24)
30.11.2011Stark: Eurozóna musí snížit deficity a snížit platy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688