David Jukl (Mercurius Pro)
Investice  |  12.10.2020 10:47:23

Týdenní přehled (12.10.2020)

Ukazatele

 

Index služeb ISM v září vzrostl, nicméně zvýšení o 0,9 procentního bodu stále nestačilo na úplné smazání poklesu o 1,2% zaznamenaného v srpnu. ISM poklesl z 58,1 v červenci na 56,9 v srpnu a v září mírně ztrátu korigoval na 57,8. Tento výsledek je však zjevně mnohem pozitivnější, než 41,8 (minimum) zaznamenané v dubnu. Mezi hlavní drivery v září patřily komponenty týkající se nových objednávek (+4,7 bodu) a zaměstnanosti (+3,9 bodu). Minulý měsíc nicméně pokleslo pět složek, včetně nevyřízených objednávek (-6,5 bodu).

- Obchodní bilance zboží a služeb za srpen vykázala nejhorší schodek od roku 2006, když se prohloubila z -63,4 miliardy USD v červenci na -67,1 miliardy USD v srpnu. Dovoz vzrostl (+ 3,2%), což je výrazně více než vývoz (+ 2,2%).
- Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti stále klesá, i když aktuálně zpomalujícím tempem. Za týden končící 3. října bylo 840 000 žádostí ve srovnání s 849 000 za předchozí týden.
- Spotřebitelské úvěry v srpnu jednoznačně zpomalily. Anualizovaný pokles o 7,2 miliardy USD je mnohem méně dramatický než poklesy zaznamenané v dubnu (63,2 miliardy USD) a květnu (12,5 miliardy USD). Stále se však jedná o reverzní pohyb vůči zvýšení o 16,9 mld. USD v červnu a 14,9 mld. USD v červenci. Za opětovný pokles byly opět zodpovědné revolvingové úvěry (kreditní karty a úvěrové linky).

 

Obnovený optimismus na akciových trzích

 

Optimismus investorů byl minulý týden jako na houpačce a jejich pozornost byla primárně zaměřena na bouřlivá jednání o potenciálním stimulačním programu vlády USA. Akciové trhy se odrazily od úterního prudkého poklesu, kdy prezident Donald Trump oznámil, že rozhovory skončily, ale poté pomalu znovu otevřel dveře nové dohodě. Hlavní indexy vykázaly v pátek ráno značné zvýšení. Index S&P 500 vzrostl o více než 3,0%, zatímco Dow Jones a NASDAQ získaly 2,5%, respektive 4,5%. Ceny ropy byla také tlačena nahoru a získaly téměř 5%, protože se zdá, že hurikán Delta ohrozí produkci ropy v Mexickém zálivu. Cena ropy WTI (West Texas Intermediate) ukončila týden na 4,50 USD za barel (+4,40%), zatímco Brent na hodnotě 42,82 USD za barel (+4,62%).

Optimismus ovlivnil také trhy s dluhopisy, tlačil ceny na kontrakty delší než dva roky dolů a zvyšoval výnosy. Problémy, kterým prezident Donald Trump čelí ve své volební kampani, velká část investorů interpretuje tak, že v nadcházejících letech lze očekávat významné vládní výdaje, což zvýší počet vydaných dluhopisů a zároveň stimuluje ekonomický růst a inflaci. Výnos amerických desetiletých dluhopisů byl v pátek ráno na 0,77%, což je nárůst o téměř 8,0 bazických bodů.
Náhlé úterní oznámení, že Bílý dům ukončuje jednání o novém stimulačním plánu, v úterý podpořilo americký dolar, který ale relativně rychle opět začal znovu klesat a pohyb se na konci týdne zintenzivnil s optimismem, který na trzích zjevně vzrostl. Jen byl také pod tlakem díky pozitivnějším sentimentem. Euro kapitalizovalo situaci, a vrátilo se zpět nad 1,18 USD; i libra si vedla dobře, a to i přes neuspokojivá ekonomická data. Kanadský dolar, který těží také z vynikajících počtů pracovních míst zveřejněných za září, v pátek ráno překročil hranici 0,76 USD.

 

Další makroekonomické ukazatele

 

Index spotřebitelských cen (září) - Měsíční růst indexu spotřebitelských cen (CPI) byl v srpnu opět poměrně strmý s růstem o 0,4%. Slabší nárůst se očekává v září, protože proces dohánění následků jarních poklesů již probíhá. Ceny energií by měly přispívat negativním způsobem jen marginálně, pokud vůbec. Ceny plynu byly poměrně stabilní, ale sezónní očištění způsobí pokles této složky (ceny mají tendenci v září více stoupat). Očekává se, že ceny potravin dále porostou. Celkový CPI i jádrový CPI, který nezahrnuje potraviny a energii, se minulý měsíc pravděpodobně zvýšily o 0,2%. Na anualizované úrovni se bude CPI  pohybovat od 1,3% do 1,4%. Jádrová inflace by měla zůstat na 1,7%.

Maloobchodní prodej (září) - Maloobchodní prodej se stále více zpomaluje po počátečním oživení, ke kterému došlo po zrušení hlavních opatření blokujících sociální a obchodní kontakty (lock down). Výsledky maloobchodních tržeb (měsíční variabilita) se manifestovala propadem z 18,3% v květnu na 8,6% v červnu, poté na 0,9% v červenci a nakonec 0,6% v srpnu, nicméně tyto změny jsou stále nad jejich předkrizovým vrcholem. Očekává se však, že se v září budou i nadále zpomalovat, možná dokonce zaznamenají pokles. Zatímco růst zaměstnanosti zůstává silný, příjem domácností byl ovlivněn poklesem federální pomoci při nezaměstnanosti. Znovu se otevřelo více služeb, zejména v New Yorku, takže spotřeba zboží, včetně maloobchodního prodeje, může zpomalit, aby vytvořila více prostoru pro služby. Potravinové služby by však mohly zaznamenat další solidní nárůst. Očekává se, že celkový prodej poklesne o 0,2%.
Průmyslová výroba (září) - Po červnovém růstu o 6,1% a v červenci o 3,5% vzrostla průmyslová výroba v srpnu pouze o 0,4%. V září také pravděpodobně pokračovala ve zpomalení. Nárůst odpracovaných hodin ve výrobě byl poměrně malý; v automobilovém sektoru to byl přírůstek negativní. I když je vysoká, současná produkční složka indexu výroby ISM mírně klesla. Předpokládá se, že produkce energetického sektoru opět poklesne, zatímco těžbu by mohla ovlivnit doba hurikánu Sally v Mexickém zálivu. Celkově se očekává, že průmyslová výroba poklesne o 0,1%.
Index spotřebitelské důvěry University of Michigan (říjen - předběžný) - Hlavní indexy sentimentu domácností se v září zlepšily. Několik faktorů naznačuje, že růst bude v říjnu přetrvávat.
Akciový trh od poloviny září podstatně posílil. Ceny benzinu v posledních týdnech mírně poklesly. Některé státy se však potýkají s dalším nárůstem případů COVID-19. Skutečnost, že prezident Donald Trump byl unifikován - uprostřed předvolební kampaně – tak akcentovala tento problém a znovu přinesla obavy o dodržení termínu voleb a způsob, jakým budou probíhat. V posledních dvou týdnech rovněž poklesl týdenní index Bloomberg. Očekává se však, že spotřebitelská důvěra University of Michigan v říjnu opět posílí a dosáhne hodnoty 84,0, což je stále mnohem méně, než tomu bylo před krizí COVID-19.

 

V popředí pozornosti investorů zůstávají i nadále prezidentské volby v USA, když druhá televizní debata byla zrušena pro nevoli D. Trumpa vést ji on-line. Vedle politických impaktů pak stěžejní vliv na další vývoj mají obě hlavní centrální banky (FED, ECB) a jejich velmi příbuzné politiky zvýšení inflačních cílů, což by mělo supportovat růst inflace a nivelizovat propady pod cíle z posledních let.

V boji s infekcí však stěžejní roli sehrávají fiskální stimuly a racionální podpora spotřeby domácností a schopnost vlád vytvořit prostředí pro fiskální multiplikaci vhodným targetingem podpory.
Neméně závažný je problém definitivního odchodu UK z EU a schopnost bruselského a londýnského establishmentu dosáhnout dohody přijatelné pro obě strany.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688