Roman Havlíček (Meteobox)
09.10.2020 14:28:20

Převládat bude počasí s velkou oblačností a srážkami, jen přechodně méně oblačnosti, ale chladno


 

Počasí u nás ovlivňuje nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. Od severozápadu se do střední Evropy nasouvá brázda nižšího tlaku vzduchu a v ní postupuje zvlněná studená fronta. Ta bude přecházet přes naše území během soboty, za ní k nám pronikne od severozápadu studený vzduch a současně se bude od západu rozšiřovat nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. Na konci týdne se prohloubí nad centrálním Středomořím tlaková níže, která bude postupovat k severovýchodu a ovlivní především výhodní část našeho území. V závěru příštího týdne by se pak měl do střední Evropy od severu rozšířit výběžek vyššího tlaku vzduchu.


Dnes bude oblačno až zataženo, jen přechodně až polojasno, postupně na severozápadě místy, jinde jen ojediněle déšť nebo přeháňky.

Nejvyšší denní teploty 17 až 21°C, na západě, severozápadě a severu chladněji.

V 1000 m n.m. na horách kolem 12°C.

Vítr slabý až mírný převážně jihozápadní 2-5 m/s.

 

V noci bude oblačno až polojasno, na severozápadě až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost.

Nejnižší noční teploty 12 až 8°C, při malé oblačnosti a utišení větru až 5°C.

Vítr slabý proměnlivý nebo jihozápadní do 4 m/s.

 

V sobotu bude zataženo až oblačno, zpočátku přechodně až polojasno, od západu s občasným deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřky, večer na severozápadě ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost.

Nejvyšší denní teploty 15 až 19°C, v severozápadní polovině Čech jen 11 až 15°C.

V 1000 m n.m. na horách kolem 10°C.

Vítr zpočátku slabý proměnlivý nebo jihozápadní do 4 m/s, během dne postupně mírný západní až severozápadní 3-7 m/s.

 

V neděli bude zataženo až oblačno, v jihovýchodní polovině území zpočátku, zejména na východě s deštěm, na horách postupně srážky sněhové, v severozápadní polovině Čech během noci další ubývání oblačnosti až na skoro jasno, k ránu ojediněle mlhy. Během dne opět přibývání oblačnosti a ve východní polovině území později opět více srážek.

Nejnižší noční teploty 9 až 5°C, v severozápadní polovině Čech při vyjasnění a utišení větru jen kolem 2°C a četné přízemní mrazíky.

Nejvyšší denní teploty 8 až 12°C.

Vítr slabý až mírný severovýchodní až severní 2-6 m/s, v Čechách zpočátku západní nebo severozápadní, později večer na východě zesilující.

 

V pondělí bude zataženo až oblačno s občasným deštěm, ve východní polovině území i srážky trvalejší a ojediněle i vydatnější, na horách nad 800 až 1000 m n.m. srážky smíšené nebo sněhové, v Beskydech přechodně déšť ve všech polohách. V západní polovině Čech srážky jen ojediněle a přechodně i polojasno. Odpoledne a večer postupně další ubývání oblačnosti a ustávání srážek.

Nejnižší noční teploty 7 až 3°C, v západní polovině Čech při zmenšené oblačnosti jen kolem 2°C a místy přízemní mrazíky.

Nejvyšší denní teploty 8 až 12°C, při trvalejších srážkách ojediněle i chladněji.

Vítr mírný severní až severovýchodní 3-8 m/s, v Čechách postupně severozápadní až západní 1-6 m/s.

 

Výhled od úterý do pátku:  bude převládat zataženo až oblačno s občasným deštěm, přechodně i srážky trvalé a ojediněle vydatnější, na horách srážky zpočátku sněhové. V úterý zpočátku, zejména v Čechách zmenšená oblačnost a beze srážek.

Nejnižší noční teploty 7 až 2°C, při vyjasnění až 0°C a četné přízemní mrazíky.

Nejvyšší denní teploty 8 až 13°C, zejména při srážkách zpočátku jen 5 až 10°C.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty