Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  09.10.2020 10:07:16

Spořitelna: Uzavřením sportovních zařízení lze očekávat podobný pokles útrat jako na jaře. Objem karetních transakcí sportovištím klesne o více než 2/3


Z ekonomické analýzy Češi a sport, která sledovala karetní transakce klientů České spořitelny, vyplývá, že uzavření sportovních areálů a prodejen se sportovní výbavou během letošního března a dubna povzbudilo Čechy v dalších měsících k větším útratám na sportovištích a v obchodech se sportovními potřebami. 

Během “lockdownu” české ekonomiky poklesl objem karetních transakcí za sport meziročně o více než polovinu (-52 %), v květnu díky znovuotevření ekonomiky objem transakcí meziročně vzrostl, a to o více než třetinu (35 %). 

Další uzavření sportovních zařízení bude mít na útraty Čechů podobný dopad jako na jaře. Objem karetních transakcí sportovním zařízením meziročně v říjnu poklesne o více než dvě třetiny. 

„Dalším uzavřením sportovišť lze očekávat obdobný pokles útrat Čechů jako na jaře. Za sportovní zboží by už ale zákazníci nemuseli vydávat o tolik méně, protože nyní se neočekává, že by zavřely i obchody," říká Radek Novák, analytik České spořitelny.

„Jarní uzavření sportovních areálů se v karetních transakcích projevilo 72% poklesem objemu útrat na sportovištích v průběhu dubna. K růstu se karetní transakce vrátily v červnu (9 %), v srpnu pak meziroční nárůst činil 22 %,” říká Tereza Hrtúsová, analytička České spořitelny.

„Pokles u útrat za sportovní vybavení nebyl tak prudký jako u jiných kategorií, minima dosáhl v březnu, kdy činil 52 %. V květnu opět došlo k růstu a objem transakcí za sportovní vybavení meziročně vzrostl o 39 %. Růst útrat za sportovní vybavení vydrželo i v dalších měsících. Data za srpen vykazují 16% nárůst,” doplňuje Radek Novák, analytik České spořitelny.


Češi utratí za sportovní vybavení ročně téměř 30 miliard

Tržby tuzemských maloobchodů se sportovním vybavením v posledních letech soustavně rostly a v roce 2018 dosáhly 26 miliard . V loňském roce se zvýšily o zhruba 7 %. V současnosti lze v ČR koupit sportovní zboží u přibližně 1 700 prodejců, kteří zaměstnávají okolo 8,5 tisíce lidí.

Stejně jako v jiných oblastech nákupů, i u sportovních potřeb roste obliba internetových obchodů. Podle průzkumu ČSÚ z roku 2019 online nakupuje některé sportovní potřeby už 30,2 % lidí starších 16 let využívajících internet.

Provozovatelé sportovních zařízení a klubů utrží ročně přes 20 miliard

Provozovatelé sportovních zařízení vykázaly v roce 2017 celkové tržby přes 11 miliard , dalších 6 miliard tvořily tržby majitelů fitcenter a poskytovatelů ostatních sportovních služeb. Pět miliard pak získaly provozovatelé sportovních klubů. 

Stát plánuje přidat na sport další miliardy

Výdaje českého rozpočtu na sport v poslední době výrazně narostly, a to až na 8 miliard v letošním roce. Příští rok by na sport mělo jít dokonce přes 10 miliard , které bude nově rozdělovat Národní sportovní agentura. 

„Miliardové částky by měly putovat na opravu a budování sportovišť. Chystá se například modernizace Národního olympijského centra v Nymburce, rekonstrukce kladenského zimního stadionu či renovace skokanských můstků v Harrachově,” doplňuje Radek Novák.

Česko jako ráj fotbalových “trávníků”

Studie Češi a sport rovněž mapovala, kolik je u nás sportovních oddílů a zařízení. Z aktuálních dat České unie sportu vyplývá, že nejoblíbenější kolektivní sport u nás, kterým je fotbal, si mohou sportovní nadšenci zahrát na na více než 3 300 hřišť. Podobný počet je i oddílů, které se účastní fotbalových soutěží. Přes 800 oddílů má pak stolní tenis a volejbal. Tenisových kurtů najdeme v ČR přes 1 000 a hřišť na volejbal okolo 800. Následují hřiště na nohejbal (305).



Filip Hrubý  
Tiskový mluvčí ČS

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:03  Ranní okénko - Úterý ve znamení smíšeného sentimentu německých analytiků Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688