Průmysl  |  08.10.2020 09:32:56

Citlivost českého průmyslu na koronavirus se zvyšuje

Produkce českého průmyslu se v srpnu podle dat statistického úřadu meziročně propadla o 8 %. To představuje horší výsledek v porovnání s očekáváním trhu, který kalkuloval se zhruba polovičním poklesem. Když data očistíme o rozdílný počet pracovních dní, činí pokles 5,5 %, což stále nezapadá do scénáře pokračujícího oživení ve tvaru jednoduchého V, v jehož naplnění doufali snad všichni s výjimkou chronických zkázopravců.

Jistou naději může poskytnout skutečnost, že vypovídající schopnost srpnových dat je poměrně nízká. Značnou část meziročního poklesu produkce zejména v automobilovém průmyslu, který byl jedním z hlavních „viníků“ nepříznivého výsledku, lze připsat celozávodním dovoleným. Ty totiž oproti loňsku zasáhly více srpnovou výrobu.

Ze zkušeností s první vlnou koronavirové pandemie vyplývá, že průmysl reaguje na nepříznivou epidemiologickou situaci méně citlivě než sektor služeb. To ovšem neznamená, že by byl průmysl vůči koronaviru imunní. Ruku v ruce s virem se ekonomikou opět šíří nejistota, která dopadá na ochotu podniků investovat, což vidíme i na slabších výsledcích výroby strojních zařízení. V nejhorším případě pak může dojít k nařízenému uzavření průmyslových podniků

Řada faktorů poslední tvrdá data z průmyslu zkresluje a lze z nich jen obtížně činit striktní závěry. Těžko odhadnutelný vývoj nákazy a s tím jdoucí zavádění restriktivních opatření pak dále snižuje užitečnost dat, která působí zastarale už v den jejich zveřejnění. 

Jedno je jasné. Růst průmyslových zakázek kvůli chladnoucímu optimismu v zahraničí opět zpomalil. Právě z těchto zakázek mohou průmyslové podniky po určitý čas vyžít v případě útlumu zbytku ekonomiky. V konečném důsledku se tak zvyšuje již zmiňovaná citlivost průmyslu na vývoj epidemiologické situace, což je další signál, který k přehnanému optimismu nevybízí.

Tomáš Lébl, analytik skupiny AXA ČR a SR


Skupina AXA je světovým lídrem v oblasti pojištění a správy majetku. Více než 171 000 zaměstnanců pečuje o 105 milionů klientů v 63 zemích celého světa. V Mezinárodních standardech účetního výkaznictví (IFRS) byly výnosy skupiny za rok 2018 oceněny na částku 102,9 miliard EUR, podkladové výnosy na 6,2 miliard EUR. K 31. prosinci 2018 spravovala skupina AXA aktiva ve výši 1 424 miliardy EUR.
Akcie AXA jsou registrovány na hlavním trhu burzy Euronext Paris pod symbolem CS (ISN FR 0000120628 - Bloomberg: CS FP – Reuters: AXAF.PA). Ve formě ADS (American Depositary Share) jsou akcie AXA kótovány na platformě OTCQX pod symbolem AXAHY.
Skupina AXA je zahrnuta do nejvýznamnějších mezinárodních indexů SRI, jako jsou Dow Jones Sustainability Index (DJSI) a FTSE4GOOD. Je zakládajícím členem Finanční iniciativy OSN (UNEP FI), Principů udržitelného pojištění OSN (PSI) a signatářem Zásad odpovědných investic OSN.
Skupina AXA v České republice a na Slovensku poskytuje produkty a služby v oblasti životního a neživotního pojištění, důchodového zabezpečení a investičních podílových fondů. Má 1,5 milionů klientů, 523 zaměstnanců a spravuje aktiva ve výši 5,3 miliardy eur.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688