mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.10.2020 15:48:00

Reformní plán obnovy Slovenska

Reformní plán obnovy Slovenska

07.10.2020 / 15:18 | Aktualizováno: 07.10.2020 / 15:48

Kvalitní dokument pro kvalitní diskusi, tak uvedl reformní plán obnovy Slovenska za více než 30 mld. eur ministr financí Eduard Heger. Materiál má být podkladem pro Plán obnovy, který mají jednotlivé státy předkládat Evropské komisi od 15. října 2020 do 30. dubna 2021.

Ministr financí Eduard Heger představil 5. října 2020 materiál s názvem "Moderní a úspěšné Slovensko", který má být jistým podkladem k Plánu obnovy, na který vyčlenuila Evropská komise pro Slovensko na léta 20212024 5,84 mld. eur.

Představený dokument obsahuje 8 hlavních oblastí, kde vláda hodlá iniciovat reformy - zdraví (5,1 mld. eur), trh práce (2,7 mld. eur), veřejné instituce a regulace (1,1 mld. eur), zelená ekonomika (15,7 mld. eur), věda, výzkum a inovace (2,5 mld. eur), digitalizace (500 mil. eur), vzdělávání (4,4 mld. eur) a fiskální reformy. Část z nich bude podle ministra po veřejné diskusi součástí Plánu obnovy. Dle ministra mohou tyto reformy zvýšit kvalitu života, nastolit spravedlnost, zvýšit vzdělanostní úroveň, zlepšit zdravotnictví a podnikatelské prostředí.

Materiál byl diskutován s profesními svazy, zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců. Na jeho zpracování se následně podílel Institut finanční politiky, Útvar hodnoty za peníze a další experti. Cílem materiálu je otevřít kvalitní odbornou diskusi, jejíž závěry by měly být hlavní osou konečného reformního plánu. Ten musí Slovensko odevzdat Evropské komisi ke schválení do 30. dubna 2021. Z aktuálně prezentovaných 8 kapitol se do konečné verze má podle ministra dostat 5-6 hlavních oblastí pro reformy.

Za prioritu v rámci Plánu obnovy ministr považuje vzdělávání propojené s inovacemi a fiskální reformy. Hlavním cílem fiskálních reforem je zabezpečení dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, proticyklické fiskální politiky a zvýšení daňové disciplíny. Nejvyšší prioritou je reforma penzijního systému. Z pohledu dlouhodobého ekonomického růstu je nezbytné uskutečnit daňovou reformu směřující ke zvýšení majetkových a environmentálních daní a ke snížení daní, které brzdí hospodářský růst.

V oblasti zelené ekonomiky jsou klíčovými prioritami snížení emisí skleníkových plynů, zvýšení energetické efektivnosti a podílu obnovitelných zdrojů, přechod na oběhovou ekonomiku a udržitelná doprava.

V oblasti zaměstnanosti a sociální udržitelnosti dominují opatření na snížení dlouhodobé nezaměstnanosti. Reformy v oblasti vzdělávání se mají soustředit na kvalitu výuky, dostupnost a inkluzivnost.

V oblasti zdraví je vzhledem ke všeobecnému zaostávání nutné se zaměřit na celkový systém zdravotní péče.

Největší kritiku vůči zveřejněnému reformnímu plánu vznesla hlavní opoziční strana Smer-SD s předsedou R. Ficem a bývalým ministrem financí L. Kamenickým. Podle R. Fica předložený materiál je důkazem nepřipravenosti vlády na čerpání finančních zdrojů z EU. Vláda měla předložit projekt na nápravu škod, které způsobila pandemie Covid-19 a nemá konkrétní plán. Tak dostává Slovensko do obrovského ohrožení. Podle R. Fica „změna daňového systému, penzijního systému, ale ani miliarda pro Cikány nemá nic společné s pandemií“.

Podle bývalého ministra hospodářství P. Žigy (strana Hlas-sociální demokracie) ministr financí Heger neví, o čem mluví a předložil materiál, který nikdo nechtěl. Naopak nepředložil to, co předložit měl. Na druhé straně Žiga uvítal, že návrh je předložen k veřejné diskusi.

Plné znění reformního plánu obnovy Slovenska: Moderní a úspěšné Slovensko (PDF, 14 MB)


Autor: Hildegarda Horská - ekonomický specialista, Velvyslanectví ČR v Bratislavě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688