Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.10.2020 13:56:44

Trump překvapivě hodil vidle do dalších stimulů, otevírá tak dveře Fedu

Prezident Donald Trump ohromil své poradce a spojence v Kongresu tím, že odpálkoval jakoukoli šanci na nové stimuly během koronaviru a poslední týdny před volbami hodil na svá bedra vinu za další propouštění a tržní ztráty.

Prezident se již zotavuje z Covid-19, ale v průzkumech veřejného mínění zaostává za svým soupeřem Joe Bidenem, jeho rozhodnutí veřejně potopit jednání o návrhu zákona o stimulech za 1 bilion dolarů jeho spojence zmátlo. Pokud Trump neustoupí, neobdrží Američané do voleb žádné podpory či prodloužení minimálních dávek v nezaměstnanosti (400 USD týdně). Stimulační opatření by zahrnovala také miliardy na testování koronaviru a trasování kontaktů, distribuci vakcín a finanční pomoc pro americkou poštovní službu před volbami.

Zákonodárci měli v úmyslu poskytnout pomoc konkrétním průmyslovým odvětvím, včetně restaurací a leteckých společností, jakož i pomoc při pronájmech, hypotékách a potravinovou pomoc Američanům zasaženým virem.

V úterý večer vydal Trump samostatnou výzvu Kongresu, aby okamžitě schválil 25 miliard dolarů na pomoc leteckým společnostem a dalších 135 miliard dolarů pro malé podniky, ale tuto salámovou taktiku Demokraté do značné míry odmítli. Následovalo nočního šílenství tweetů, kde se Trump zaměřil na demokraty a obvinil je ze snahy sabotovat jeho prezidentství.

Rozhodnutí prezidenta bylo pravděpodobně způsobeno tvrdou politickou realitou. S dvojciferným propadem oproti bývalému viceprezidentovi Joeu Bidenovi mu chybí politický kapitál, aby překonal propast mezi požadavky Demokratů na stimuly přesahující 2 biliony dolarů a republikánskými senátory, kteří nechtějí utratit ani polovinu této sumy.

Až vyhraju

Prezident řekl, že se k jednáním vrátí „bezprostředně poté, co vyhraju“ volby. Před ukončením voleb však tímto riskuje hluboké ekonomické škody. Letecké společnosti a další průmyslová odvětví zasažená pandemií hrozí bezprostředním propouštění tisíců lidí, malé podniky houfně zavírají a školy mají problém bezpečně vrátit studenty do učeben.

Trump zrušil jednání několik hodin poté, co předseda Fedu Jerome Powell během virtuální konference vyzval k další fiskální podpoře, aby se zabránilo „tragickému“ dopadu na americkou ekonomiku. Předsedové Fedu obvykle fiskální politiku nekomentují, ale Powell opakovaně vyzýval Kongres, aby ignoroval narůstající federální schodek a vložil do ekonomiky více peněz.

Biden toho využil proti Trumpovi. "Neudělejte chybu: pokud jste bez práce, pokud je vaše firma zavřená, pokud je zavřená škola, kam chodí vaše dítě, pokud se ve vaší komunitě propouší, Donald Trump dnes rozhodl, že na ničem z toho – vůbec ničem z toho - mu nezáleží,“ uvedl ve svém prohlášení.

Jeden z prezidentových oblíbených barometrů politického úspěchu (akciové trhy) podtrhl riziko jeho strategie. Benchmarkový index S&P 500 se ke konci obchodní relace propadl o 1,4 % poté, co Trump zatweetoval své komentáře, a umazal tak zisk až 0,7 %. Záporné byly také indexy Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite.

Více QE

Ukončení jednání o stimulech zvyšuje pravděpodobnost nových kroků ze strany Fedu a podle stratégů odkládá (spíše než eliminuje) další možnou fiskální pomoc. Kolaps jednání „zvyšuje pravděpodobnost, že v prosinci Fed posílí svůj program kvantitativního uvolňování tím, že přejde na program založený na výstupu ekonomiky s delší durací nákupů,“ uvedla šéfka americké veřejné politiky Sarah Bianchi na Evercore ISI.

„Pokud ve čtvrtém čtvrtletí dojde k vážné ztrátě momenta, až se fiskální úspory vyčerpají a vyhlídky na nové budou po volbách vážně zpochybněny, může Fed také zvýšit tempo QE ze 120 miliard USD měsíčně na 150 nebo 160 miliard USD," dodala.

To nedává smysl

"Proč zarazit další jednání pouhý měsíc před volbami? To nedává téměř žádný smysl, že by Trump nechtěl momentum na akciovém trhu (které nastalo na pozadí obnovených rozhovorů mezi Pelosi a Mnuchinem) a možná tu bude háček v podobě ekonomického momenta,“ napsali ekonomové RBC Capital Markets Tom Porcelli a Jacob Oubina.

"Toto zmatené rozhodnutí nás donutilo hledat v tom logiku. Dokonce i přemýšlíme na tím, že to snad byl jen blaf, aby získal nějaké ústupky na poslední chvíli,“ dohadují se ekonomové.

Tlak na trh

"Očekávali bychom, že na znovu zahájení jednání bude potřeba prolomení hranice 3 271 bodů," napsal hlavní stratég společnosti BTIG LLC pro kapitál a deriváty Julian Emanuel v souvislosti s úrovní indexu S&P 500, který v úterý zavřel těsně pod 3 350 body.

"I když je pro nás obtížné pochopit, jak se jakýkoli současný kandidát odvažuje čelit voličům bez toho, aniž by schválil nové stimuly, úterní události otevírají potenciál pro okamžitý pokles 200denního klouzavého průměru S&P 500 k 3 113 bodům a posilují myšlenku, že výsledek voleb bude pravděpodobně nejasný, sporný nebo obojí,“ doplnil Emanuel.

"Trump zdvojnásobuje svoji strategii, ve které viní ze stavu ekonomiky Demokraty," dodal Edward Moya, hlavní analytik trhu u Oanda Corp. v New Yorku. "Trumpovo rozhodnutí pouze oddaluje fiskální stimuly a pravděpodobně se setká s dalším přizpůsobením se ze strany Fedu," uzavřel analytik.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688