Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  07.10.2020 10:42:15

Průmysl a zahraniční obchod si daly v srpnu pohov (Analýza makroindikátorů)

Výběr dovolených v srpnu negativně ovlivnil výrobu a zahraniční obchod. V souhrnu by dnes zveřejněná data z české ekonomiky neměla sama o sobě významněji podlomit důvěru v oživení české ekonomiky v průběhu třetího čtvrtletí. Otazníky spíše visí nad dalším obdobím. Stavebnictví zůstává oslabeno.

Průmyslová výroba v ČR v srpnu oproti červenci klesla o 0,9 %. Meziroční pokles po očištění o vliv počtu pracovních dnů se tak lehce prohloubil na -5,5 % z předchozích -5,0 %. Bez očištění o rozdílný počet pracovních dnů meziroční pokles dosáhl -8,0 % po -4,9 % v červenci. To bylo pod všemi odhady, když analytici v průměru čekali pokles o -4,3 %. Náš odhad činil -6,6 %, což byl nejpesimističtější odhad. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 9,8 % po předchozím poklesu o 3,6 %.

Jde o menší negativní překvapení. Slabší výsledek již dopředu indikovaly horší výsledky průmyslu v sousedním Polsku a Německu. Srpen byl do značné míry negativně ovlivněn čerpáním dovolených a není dobré z tohoto údaje činit silné závěry.

Z hlediska struktury se po předchozím zlepšení opět prohloubil pokles ve výrobě aut na -8,1 % y/y. Výroba aut tak byla v srpnu největší brzdou průmyslu. Následovala jej výroba strojů a zařízení (pokles o 12,5 % y/y) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (pokles o 7,5 %). Výroba naopak roste v sektoru oděvů, textilií a zpracování dřeva.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v srpnu meziročně snížil o 4,1 % tedy nepatrně více než v červenci. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v meziročně vzrostla o 2,0 % oproti červencovému růstu o 1,7 %.

Již zveřejněné indikátory výrobní aktivity ukazují, že průmyslová výroba by v nejbližších měsících měla pokračovat v růstu. Pokud do konce roku nepřijde opětovný propad, mohl by se celoroční pokles průmyslu nacházet v jednociferném teritoriu. V kontextu letošního uzavření ekonomiky a strachem z pandemie to lze označit jako úspěch. Ale rizika jsou značná. Výsledek HDP za třetí čtvrtletí ukáže pravděpodobně slušný mezičtvrtletní nárůst. My počítáme s nárůstem HDP o 4,3 %. Otázkou je spíše vývoj v dalším období.

Srpnový zahraniční obchod zaostal za naším i tržním očekáváním, když vykázal přebytek na úrovni 7,6 mld. CZK. Ve srovnání s loňským rokem se tak jednalo o zhoršení o 1,6 mld. CZK. Po slibných údajích za červenec v srpnu vývozy meziměsíčně po sezónním očištění klesly o 2,7 % a dovozy o 0,2 %. Na výsledku se podepsaly celozávodní dovolené v průmyslu i nižší výroba automobilů. Není tedy překvapivé, že přebytek bilance výrobků zpracovatelského průmyslu meziročně poklesl o 6 mld. CZK a přebytek bilance motorových vozidel o 5 mld. CZK. S ohledem na očekávanou expanzi průmyslu by bilance zahraničního obchodu od září  měla přinést lepší výsledky. Výsledek zahraničního obchodu vylepšuje meziročně nižší deficit bilance zahraničního obchodu s ropou a zemním plynem. Tento vliv by zde měl být patrný i v dalších měsících. 

Za prvních osm měsíců letošního roku dosáhl přebytek zahraničního obchodu 71 mld. CZK, což je ve srovnání s loňskem o 42 mld. CZK méně. V dalších měsících by tyto ztráty měl umazávat, pokud ovšem situaci nezhorší další uzavření domácí ekonomiky. Za celý letošní rok tak očekáváme přebytek na úrovni 122 mld. CZK, což by bylo ve srovnání s loňským rokem o 20 mld. CZK méně.

Stavební produkce v srpnu poklesla meziměsíčně o 1,4 % a ve srovnání s loňským rokem tak byla i nadále o zhruba 10 % nižší. Oproti většině ostatních odvětví ekonomiky tak ve stavebnictví prozatím nedochází k významnějšímu obnovení produkce k předkrizovým úrovním. To se týká jak pozemního (meziroční pokles o 11,2 %), tak i inženýrského stavitelství (pokles o 6,2 %). Pokračující útlum stavební produkce souvisí s nedostatkem pracovníků, přičemž zaměstnanost zde stále klesá (meziročně 1,9 %) a také se stále vysokou mírou nejistoty ohledně dalšího vývoje koronavirové pandemie.

K pozitivnímu vývoji však pravděpodobně nedochází ani na straně poptávky po stavebních pracích. Firmy velkou část investic zastavily již na konci prvního čtvrtletí. Domácnosti sice v investicích pokračují, což dokládají i rekordní čísla poskytnutých hypotéčních úvěrů, investují však z velké části do nemovitostí vystavených v minulosti.

Počet vydaných stavebních povolení v srpnu vzrostl meziročně o 3 %, jejich orientační hodnota se však o 12 % snížila. Výrazné oživení stavební produkce v dalších měsících pravděpodobně na obzoru není.

Kurz koruny na dnes zveřejněná data neměl mnoho důvodů reagovat. Korunu spíše ovlivňují obavy z výhledu ekonomiky v blízké budoucnosti a názory z ČNB o možné potřebě dalšího uvolnění měnové politiky.

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.12.2023Auta táhla průmyslovou výrobu i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.07.2023Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.04.2022Auta v únoru potopila průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688