amsp.cz (AMSP)
Daně a účetnictví  |  07.10.2020 10:06:58

AMSP ČR žádá vládu o snížení DPH a legalizaci spropitného v pohostinství


Asociace malých a středních podniků žádá stát o pomoc restauracím kvůli koronavirové pandemii. Aby se obor mohl rozvíjet, potřebuje alespoň částečně kompenzovat ztráty vzniklé jarním uzavřením a současným omezením provozu.

Navrhla proto spolu s Českým svazem pivovarů a sladoven Národní program pro gastronomii, kde je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření, jež by sektoru pomohla. Je to například prodloužení programu Antivirus, marketingová kampaň, legalizace spropitného a snížení DPH do konce příštího roku na stravovací služby na pět procent. Bez pomoci hrozí konec 40 000 pracovních míst, uvádí.

Podle dřívějšího odhadu přišly hospody a restaurace do konce července letos na tržbách o 30 miliard korun. Až na 30 procent pak hodnotí možný propad tržeb způsobený současnou kratší otevírací dobou, kdy hospody a restaurace musejí zavírat v 22:00. Asociace se snaží prosadit posunutí zavírací hodiny na 23:00. V rámci krátkodobé pomoci by mělo zlepšit situace restaurací prodloužení programu Antivirus do konce letošního roku, následný kurzarbeit by pak měl zohledňovat i potřeby gastronomických podniků, uvádí asociace. Dále by se mělo snížit DPH na pět procent na stravovací služby do konce příštího roku, což by sektoru mohlo přinést pět až osm miliard korun. Dále žádá 150 milionů korun z marketingového rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj na podporu návštěvnosti gastronomických provozů a nové dotační tituly z fondu obnovy EU.

U dlouhodobých opatření chce asociace sjednotit DPH ve stravovacích službách na deset procent včetně braní jídla s sebou, dále podporovat vzdělávání v gastronomii či legalizovat spropitné. To by mělo být příjmem zaměstnance, neplatil by z něj daně ani sociální odvody. Dále pak chce jasný rámec kontrol odvětví a podporu flexibility práce v gastronomii.

Nejhorší situace je podle asociace v Praze a Karlových Varech, velké propady tržeb ale zaznamenaly i Jihomoravský, Jihočeský a Moravskoslezský kraj. Propad tržeb veřejného stravování by mohl v meziročním srovnání letos dosáhnout 60 miliard korun. Podle katastrofického scénáře by však mohl být až 80 miliard korun. Nejvíce zasažené jsou bary a kluby, místně největší propad eviduje Praha, dodala v pondělí publikovaná analýza společnosti Data Servis pro Asociaci hotelů a restaurací ČR (AHR ČR). Ta uvádí, že omezení otevírací doby se dotkne asi 23 procent provozoven, které musely zavřít o tři a více hodin dříve. Kvůli zkrácení otevírací doby neomezí návštěvu 63 procent lidí, 29 procent respondentů plánuje méně časté návštěvy těchto podniků. Úplně se jim plánuje vyhýbat osm procent lidí.

Newsroom TTG

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688