AMSP ČR žádá vládu o snížení DPH a legalizaci spropitného v pohostinství
Asociace malých a středních podniků žádá stát o pomoc restauracím kvůli koronavirové pandemii. Aby se obor mohl rozvíjet, potřebuje alespoň částečně kompenzovat ztráty vzniklé jarním uzavřením a současným omezením provozu.
Navrhla proto spolu s Českým svazem pivovarů a sladoven Národní program pro gastronomii, kde je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření, jež by sektoru pomohla. Je to například prodloužení programu Antivirus, marketingová kampaň, legalizace spropitného a snížení DPH do konce příštího roku na stravovací služby na pět procent. Bez pomoci hrozí konec 40 000 pracovních míst, uvádí.
Podle dřívějšího odhadu přišly hospody a restaurace do konce července letos na tržbách o 30 miliard korun. Až na 30 procent pak hodnotí možný propad tržeb způsobený současnou kratší otevírací dobou, kdy hospody a restaurace musejí zavírat v 22:00. Asociace se snaží prosadit posunutí zavírací hodiny na 23:00. V rámci krátkodobé pomoci by mělo zlepšit situace restaurací prodloužení programu Antivirus do konce letošního roku, následný kurzarbeit by pak měl zohledňovat i potřeby gastronomických podniků, uvádí asociace. Dále by se mělo snížit DPH na pět procent na stravovací služby do konce příštího roku, což by sektoru mohlo přinést pět až osm miliard korun. Dále žádá 150 milionů korun z marketingového rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj na podporu návštěvnosti gastronomických provozů a nové dotační tituly z fondu obnovy EU.
U dlouhodobých opatření chce asociace sjednotit DPH ve stravovacích službách na deset procent včetně braní jídla s sebou, dále podporovat vzdělávání v gastronomii či legalizovat spropitné. To by mělo být příjmem zaměstnance, neplatil by z něj daně ani sociální odvody. Dále pak chce jasný rámec kontrol odvětví a podporu flexibility práce v gastronomii.
Nejhorší situace je podle asociace v Praze a Karlových Varech, velké propady tržeb ale zaznamenaly i Jihomoravský, Jihočeský a Moravskoslezský kraj. Propad tržeb veřejného stravování by mohl v meziročním srovnání letos dosáhnout 60 miliard korun. Podle katastrofického scénáře by však mohl být až 80 miliard korun. Nejvíce zasažené jsou bary a kluby, místně největší propad eviduje Praha, dodala v pondělí publikovaná analýza společnosti Data Servis pro Asociaci hotelů a restaurací ČR (AHR ČR). Ta uvádí, že omezení otevírací doby se dotkne asi 23 procent provozoven, které musely zavřít o tři a více hodin dříve. Kvůli zkrácení otevírací doby neomezí návštěvu 63 procent lidí, 29 procent respondentů plánuje méně časté návštěvy těchto podniků. Úplně se jim plánuje vyhýbat osm procent lidí.
Newsroom TTG
Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:
Přečtěte si také:
Prezentace
25.04.2024 Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny...
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
23.04.2024 Podle čeho vybírat plechový zahradní domek?
Okénko investora
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA
Mgr. Timur Barotov, BHS
Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Okénko pro podnikatele
Jitka Weiss, SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.
Okénko finanční rady
Zuzana Dubová, RekvalifikacniKurzy.cz
Financování vašeho vzdělávání: Přehled možností financování rekvalifikačních kurzů
Iva Grácová, Bezvafinance
Petr Holub, Zoxo Financial s.r.o.
Petr Holub, MojeNebankovka
Marek Pokorný, Portu
Tomáš Vrňák, Ušetřeno.cz
Tomáš Kadeřábek, Swiss Life Select
Lukáš Kaňok, Kalkulátor.cz