Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.10.2020 16:08:52

MIT: Facebook chce zlepšit umělou inteligenci tím, že umožní lidem ji rozložit

Explozivní úspěch, který v posledních zhruba deseti letech slaví umělá inteligence (AI), obvykle souvisí se zpracováním obrovského objemu dat a rychlosti výpočtů. Tvrdí to blog MIT, podle kterého je při rozvoji AI důležité mít k dispozici i jiná měřítka pokroku AI. Včetně testů, které určují, jak vyspělá tato inteligence vlastně je.

MIT zmiňuje ImageNet, což je veřejná databáze 14 milionů fotografií, které slouží pro zlepšení AI v oblasti rozeznávání tvarů a obrazů. MNIST zase slouží v oblasti rozeznávání rukopisu, GLUE pro oblast jazyků. Cíle, které zde byly dosaženy, jsou podle MIT rychle překonávány a GLUE je tak již nahrazen programem SuperGLUE, který zahrnuje těžší lingvistické úkoly.

Vědci budou podle MIT dříve či později moci oznámit, že jejich AI dosáhla „nadlidských schopností. To znamená, že si povede v daných oblastech lépe než lidé. A v tu chvíli nastane problém, protože už bude těžší získat pro další rozvoj AI nějaké srovnání. MIT v této souvislosti poukazuje na plány Facebooku, který chce postavit AI proti lidem, kteří budou dělat maximum pro to, aby ji obelstili.

Měřítka, podle kterých je možné AI hodnotit, mohou být velmi zavádějící. Tvrdí to Douwe Kiela, který stojí v čele výzkumu AI v této společnosti. Stál za vývojem nástroje Dynabench, který má Facebooku sloužit jako test skutečných schopností AI. Podle odborníka se Facebook snaží vyhnout tomu, aby měl k dispozici AI, která si v různých testech povede lépe než lidé, ale celkové úkoly nebude schopna plnit tak dobře jako oni. Jinak řečeno, některé testování může budit dojem, že pokrok v AI je mnohem větší než ve skutečnosti.

Kiela tento problém přirovnává k měření inteligence u lidí. Ti mohou projít testem IQ, ale „ten ve skutečnosti neříká, zda někdo něčemu skutečně rozumí“. Na to je potřeba s nimi hovořit a ptát se jich na různé otázky. Dynabench by měl fungovat právě na tomto principu – měl by umožnit lidem „vyzpovídat AI“. Projekt byl spuštěn před několika dny a lidé tak mohou jít na webové stránky, kde je možné klást dotazy modelu, který za nimi stojí. A pak hodnotit odpovědi.

MIT píše, že na podobném principu již funguje například GPT-3, ale Facebook využívá otázky a případné chyby k tomu, aby docházelo k automatickému zlepšení modelů a tudíž k jejich pokroku. Prozatím se Dynabench zaměří jen na modely jazykové, protože interakce s nimi jsou pro lidi nejjednodušší.

Kiela k tomu říká, že „na to, abyste zablokovali jazykový model, nepotřebujete nějaké speciální znalosti“. Podle MIT ovšem stejný princip funguje i v dalších oblastech. Kiela dodává, že by chtěl „přesvědčit AI komunitu, že existuje lepší způsob, jak měřit pokrok“. Cesta Facebooku je podle něj způsobem, jak pochopit, proč AI a strojové učení stále plně nefungují.

Zdroj: Blog MIT


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688