Práce  |  06.10.2020 14:18:55

Firmy si od podzimu slibovaly dostatek pracovníků. Především ve výrobě však lidé nadále chybí

V Česku panuje dlouhodobě velká poptávka po pracovnících na kvalifikovaných i nekvalifikovaných manuálních pozicích. S podzimem firmy vyhlížely větší počty volných pracovních sil, jejich očekávání se však nenaplnila. Lidé nadále chybí a firmy zaměstnance shánějí, kde se dá.

„Vzhledem ke koronavirové krizi velká část firem očekávala značný nárůst uchazečů o zaměstnání. To se nyní skutečně částečně děje u administrativních a kancelářských profesí, ale u pozic ve výrobě je situace v mnoha regionech ještě horší než před začátkem krize,“ říká Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti Quanta.

Přetrvávající nedostatek pracovníků se týká nekvalifikovaných i kvalifikovaných manuálních pozic ve výrobě a také v logistice. „Dá se očekávat, že s nárůstem poptávky po pracovnících v oboru e-commerce, která přijde s vánoční špičkou, se situace ještě zhorší,“ míní Tomáš Surka.

Kde hledat důvody současného stavu? Vládou vyhlášené podpůrné programy typu Antivirus B mnohdy uměle drží ve firmách pracovníky na pozicích, pro které není práce. Místo aby odešli pracovat jinam, kde pro ně uplatnění skutečně je, zůstávají zatím na svém místě. Druhou příčinou nedostatku zaměstnanců jsou chybějící zahraniční pracovníci, kterým příjezd za prací zkomplikoval koronavirus. „Paradoxně tak při rostoucí nezaměstnanosti dochází k navýšení nedostatku lidí na určitých pozicích,“ všímá si Tomáš Surka.

Firmám tak nezbývá než pravidelně pořádat náborové akce. Ty však nejsou moc efektivní, protože čelí problémům s nedostatkem zájemců a s fluktuací stávajících zaměstnanců. „Proto opět lovíme i v zahraničních vodách, aktuálně přivážíme do Česka pracovníky z Rumunska. Jedná se o občany Evropské unie, administrativa s jejich příjezdem je jednodušší než u ukrajinských pracovníků. V nedávné době jsme rumunské pracovní síly firmám zajistili i za cenu vyššího náborového příspěvku, který si tito pracovníci vyžádali,“ uvádí Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti Quanta.

Oproti Ukrajincům existuje u Rumunů větší jazyková bariéra, firmy s nimi navíc nemohou počítat dlouhodobě. Mnoho firem proto věří v návrat Ukrajinců do Česka. Když tamní pracovníky potřebují například na první kvartál příštího roku, musí si je zajistit už nyní.


Na českém trhu působí personálně-poradenská společnost Quanta od roku 2017. Ve světě má přes 40 poboček - kromě Česka také v Itálii, kde od roku 1997 sídlí hlavní sídlo firmy, ve Švýcarsku, Spojených státech a Rumunsku. Od 1. ledna 2020 vlastní Quanta značku JobConnector. Quanta se specializuje na hledání velmi kvalifikovaných lidí v letectví, loďařství nebo v produkci železničních vozidel, JobConnector se věnuje náborům lidí ze zemí mimo EU převážně pro výrobní firmy v automobilovém průmyslu a logistice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688