Export  |  06.10.2020 10:39:21

Index Exportu – na vlnách koronaviru

Český export prochází zatěžkávací zkouškou. V letních měsících „vydýchával“ krutý jarní úder koranaviru. „Z více jak třetinových propadů se mu během krátké doby podařilo přiblížit k loňským letním hodnotám exportu. Přesto za sedm měsíců letošního roku český export ztratil 257 miliard korun (národní metodika). Vyhlídky vzhledem k intenzitě šíření nákazy ale nejsou růžové,“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. 

Dle aktuálního výpočtu Indexu Exportu celoroční ztráty exportu budou činit minimálně 305 miliard korun. A to za předpokladu, že druhá vlna šíření nákazy neomezí výrobu a zahraniční obchod. „Začne-li šíření nákazy omezovat nejen služby ale i výrobní podniky a jejich činnost, budou ztráty na produkci a následně i vývozu výrazně vyšší, až dvakrát takové,“ varuje Horská. Oživení klíčového vývozního artiklu – motorová vozidla a náhradní díly – zůstává velmi křehké.

„Velmi negativně může průmysl, potažmo export, ovlivnit zpomalení dodávek komponent kvůli administrativním opatřením na hranicích . Pokud se nepodaří rychle zploštit křivku nárůstu nakažených covidem-19, velké problémy by mohlo přinést uzavření hranic pro pohyb osob a eventuální masovější uzavření prvních stupňů základních škol, které by přivodilo rozsáhlé čerpání ošetřování členů rodiny a tím výpadek pracovních sil z výrobního procesu,“ dodává Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.


Šetření mezi českými vývozci

Pravidelně jednou za tři měsíce provádí Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací exportérů šetření mezi českými vývozci. V rámci šetření vývozci odpovídají na dvě otázky: „Jak hodnotíte současnou úroveň exportu Vaší společnosti ve srovnání s obdobím před 3 měsíci?“ a „Jaký očekáváte vývoj exportu Vaší společnosti za následující 3 měsíce ve srovnání s dneškem?“ Respondenti pokaždé vybírají ze škály 0-100.

Ve druhé polovině září zavládl mezi českými exportéry optimismus . Hodnocení aktuální situace i výhledu do konce roku se viditelně zlepšila. Mnoho z nich se snažilo obnovit obchodní vztahy a styky, restartovat byznys. Někteří dokonce hlásí rozjednání nových obchodů. Dle průzkumu byla situace ve druhé polovině září hodnocena podobně optimisticky jako na konci roku 2018 a vyhlídky podobně slibně jako ve 3Q 2018 . Kdybychom se řídili čistě náladou mezi exportéry, museli bychom očekávat v dalších měsících solidní růst exportu. Současný vývoj pandemie v Česku se naplnění těchto očekávání postaví bohužel do cesty,“ obává se Horská.

Anketa mezi českými vývozci – Česko v epidemiologickém tanečku

Exponenciálním tempem rostoucí počet pozitivních případů covid-19 vyvolává mezi občany i podnikateli oprávněné obavy. Proto jsme ke standardnímu průzkumu nálady mezi exportéry připojili ještě jednu anketní otázku týkající se obav z dalšího zhoršování epidemiologické situace. Z šesti nabídnutých variant, přičemž výběr počtu variant nebyl omezen, více než ľ (konkrétně 77 %) se při roztočení tzv. „epidemiologického tanečku“ obávají nedostatku zaměstnanců. „Firmy nosí v živé paměti jarní dny, kdy jim v provozech, obchodech, kancelářích chyběli pracovníci, kteří nebyli nakaženi, byli zdrávi, ale kvůli celonárodnímu lockdownu a uzavřeným školám a školkám museli zůstat doma,“ doplňuje Horská. Druhou nejčastější obavou byly problémy s dodávkami materiálu, zboží a služeb. Jen o něco méně se exportéři obávají omezení pohybu osob skrz hranice státu. Méně než polovina exportérů se obává zavedením celonárodní karantény. Nicméně šestina exportérů sdílí obavy z poškození reputace Česka v zahraničí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.12.2022Index Exportu – Zlepšení v logistice otevírá exportu cestu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.05.2022Index Exportu – oslabující poptávka drží export při zemi Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.03.2022Index Exportu – válečný konflikt obrátí export na ruby Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
07.12.2021Index Exportu – oslabený automotive doléhá na výkon exportu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688