Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.10.2020 09:33:49

Rozbřesk: Proč nejhorší poválečný propad ekonomiky zrychluje růst cen nemovitostí?

Se startem pandemie COVID-19 mnozí v obavách vzhlíželi k realitnímu trhu. Není divu – nemovitosti jsou největší třídou aktiv na světě a domácnosti v nich mají uložen největší objem úspor. Při poslední finanční krizi po pádu investiční banky Lehman Brothers přitom realitní trh ztratil globálně více než deset procent a dlouho brzdil domácnosti v návratu do “nového normálu”.

I tentokrát nevypadala situace pro nemovitosti růžově. Masivní uzavírky ekonomiky na jaře tohoto roku měly vedle obchodu, pohostinství, hoteliérství a dopravy zasáhnout zejména realitní sektor – nejistota měla vést k odkladu nákupů a poklesu cen. Zatím nic takového nepozorujeme. V USA ve druhém kvartále rostly ceny nemovitostí nejrychleji od finanční krize, zatímco v Číně se situace tak vymkla kontrole, že místní úřady byly nucené začít tlumit poptávku po nemovitostech novými regulacemi. Mezitím v Německu ceny začaly růst dvouciferným tempem a v Česku tempo růstu realizovaných cen bytů zrychlilo na 8 %. Nejhorší poválečná recese tak zatím paradoxně zrychluje růst cen nemovitostí. Proč?

Na prvním místě samozřejmě musíme zmínit super-expanzivní měnovou politiku. Nízké úrokové sazby podle řady výzkumů na jedné straně ulehčují dlužníkům financování nemovitostí, na straně druhé snižují výnos alternativních investic a podporují investiční poptávku právě na realitním trhu. Při porovnání se situací po pádu Lehman Brothers je měnová expanze na řadě míst agresivnější – to platí zejména pro eurozónu.

Za druhé, daleko aktivnější roli hraje rozpočtová politika. To platí opět zejména pro Evropu, která v průběhu poslední finanční krize tlačila národní státy do rozpočtových úspor. Teď je situace obrácená a Brusel podporuje expanzivní rozpočty. Je však možné, že některá dočasná opatření (jako kurzarbeit, moratoria) jen oddálí tvrdší dopad COVID krize na sektor domácností a realitní sektor zprostředkovaně určité problémy pocítí.

Problémy však nemusí mít nutně všechny vrstvy společnosti. To je fenomén, na který upozorňuje týdeník The Economist, když hovoří o tom, že se ztrátou práce a COVID nejistotou se zatím v Evropě a v USA perou zejména méně kvalifikovaní zaměstnanci a nižší příjmové skupiny, kteří jsou definitivně vytlačovaní z privilegované skupiny “vlastnického bydlení”. Vyšší příjmové skupiny zatím práci mají a výrazně jim klesla možnost peníze utrácet (zavřené bary, restaurace, omezené možnosti cestovat). I proto roste podle The Economist poptávka zejména po investičních nákupech druhých a dalších nemovitostí, ceny dál míří vzhůru a majetkové rozdíly uvnitř západních společností narůstají…


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Klidnější nálada na akciových trzích a návrat Donalda Trumpa z nemocnice přispěly ke zklidnění nálady na rozvíjejících se trzích a koruna lehce posílila.

Žádné velké divy však od české měny čekat nelze. Nejistota ohledně druhé vlny pandemie zůstává vysoká a české měně se pravděpodobně v nejbližších týdnech nebude chtít pokoušet výraznější zisky.

Zahraniční forex
Koronavirem nakažený americký prezident se vrací z nemocnice a tato zpráva táhne nahoru nejen akcie a výnosy dluhopisů, ale posunuje nahoru i eurodolar. Americká měna tedy paradoxně včera oslabila, ačkoliv příchozí data (konkrétně ISM ve službách) byla zjevně pozitivní, a navíc v americkém Kongresu vzrostly šance na přijetí nového fiskálního balíčku.

Dnes kromě Trumpova zdraví budou hlavní devizové trhy sledovat primárně centrální bankéře – promluví šéf Fedu Powell a hlavní ekonom ECB Lane.

Akcie
Hlavní americké akciové indexy při pondělku zaznamenaly velmi silné růsty za poměrně nízké volatility. Nejlépe se včera po dlouhé době dařilo energetickému sektoru (Exxon Mobile +2,3 %, Chevron +2,1 %, Halliburton +5,5 %). Dařilo se i finančnímu sektoru (Bank of America +1,7 %, Citigroup +2,9 %, Visa +1 %). Z hlavních indexů posílil nejvíce ten technologický, tedy Nasdaq (+2,3 %) a nelze tak nezmínit několik včerejších tahounů: Apple +3,1 %, Alphabet +1,9 %, Nvidia +4,4 %, Facebook +1,8 %, Microsoft +2 %.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

06.10. 11:48  Čekat? (Kurz)
06.10. 11:47  Čekat? (Bejvoč)
06.10. 11:26  Čekat? (Jan Novák)
06.10. 10:26  Čekat? (mirek)
06.10. 09:53  Čekat? (Jan Novák)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688