Okénko BIG EXPERT  |  05.10.2020 15:40:22

Co v tomto týdnu sledovat na komoditách?

Komoditní trhy vykázaly ztráty dle Bloomberg komoditního indexu už 4 z posledních 5 týdnů. Investoři se obávají zpomalení oživení po jarním hospodářském propadu. Vyhlídky globální ekonomiky se s nastupující druhou vlnou koronaviru zhoršily. V tomto týdnu je na programu mnoho zajímavých událostí, které by obchodníci neměli opomenout. V USA pokračuje jednání o fiskálním stimulu, který by mohl zlepšit náladu nejen na komoditách. Pod drobnohledem zůstane také zdraví amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se léčí s koronavirem.

Obchodníky se zlatem bude zajímat zápis z posledního zasedání Fedu, který bude zveřejněn ve středu. Koho zajímá ropa, toho by neměl minout čtvrteční výhled dění na ropných trzích OPEC. Na zemědělských komoditách by se měl projevit páteční WASDE report a hrozbu stávek v čilských dolech na měď budou v tomto týdnu sledovat obchodníci s průmyslovými kovy. 

Zlato – čeká se na pokračování růstu 

Cena zlata se v posledních seancích horko těžko vyšplhala zpět k úrovni 1900 dolarů za unci. Další korekci předchozích ztrát však zlato stále odmítá. Očividně bojuje s americkým dolarem, který přes určité oslabení v minulém týdnu zůstává na silnějších úrovních, než kde se nacházel v průběhu srpna a září. Vzhůru by mu v tomto týdnu mohla pomoci dohoda o dalším fiskálním stimulu americké vlády a také zápis z posledního zasedání Fedu, který bude zveřejněn ve středu ve 20. hodin. Záznam diskuze členů FOMC by mohl přinést detaily o podmínkách, které by vedly ke zvýšení sazeb dle nového přístupu banky k inflaci. Mohli bychom se také dozvědět, zda se diskutovalo o dalším nákupu aktiv.

Vývoj ceny Zlata za poslední měsíc (v USD/oz). Zdroj: Bloomberg

Ropa – jak moc se pandemie podepíše na poptávce? 

Cena ropy se v minulém týdnu ponořila do červených čísel. Brent ztratil úroveň 40 dolarů a texaský benchmark WTI se ponořil dokonce pod 37 dolarů za barel. Hlavní otázka, kterou v současnosti trhy řeší je, jak moc se druhá vlna koronaviru podepíše na poptávce po ropě a potažmo na palivech. Doprava je mnoha zemích omezená, přičemž letecká doprava je stále „v troskách“. Současně se na trh vrací ropná produkce Libye, což umožnila dohoda bojujících stran. Americká EIA zveřejní své poslední projekce ve svém Short-Term Energy Outlook (v úterý), nicméně ještě větší dopad by měl mít čtvrteční report (14:00) World Oil Outlook organizace OPEC. Trhy velmi zajímá, zda OPEC+ navýší od ledna svoji produkci dle dohody. Současně ale bude také důležitý dlouhodobý výhled. Některé velké ropné společnosti (BP, Shell) daly v poslední době najevo své plány na odklon od fosilních paliv a bude zajímavé sledovat, zda OPEC ve svém reportu začne více počítat se snižující se váhou ropy v energetickém mixu.

Vývoj ceny Brentu za poslední měsíc (v USD/bbl). Zdroj: Bloomberg

Sójové boby – pomáhají nákupy z Číny

Ceny potavin letos rostou v důsledku pandemie koronaviru. Světový index cen potravin se v srpnu dostal na šestiměsíční maximum. Tím nejvíce trpí chudé země, které během pandemie ještě více zchudly. Cenám zemědělských komodit v USA pomáhají nákupy Číny, která se snaží alespoň částečně naplnit první fázi obchodní dohody s USA. Například zásoby sójových bobů se jen ve 3Q propadly nejvíce za posledních 12 let. Cena bobů už roste 4 měsíce v řadě a dostala se dokonce nad 1000 centů za bušl, kde se naposledy nacházela v roce 2018. Letošní produkci navíc stále hrozí sucho. Páteční WASDE report USDA napoví, zda budou cenové přírůstky pokračovat. Bude zveřejněn v 18. hodin.

 Meziroční změna zásob sójových bobů v USA (v %). Zdroj: Bloomberg, USDA

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)

Přečtěte si také:

04.03.2024Co sledovat tento týden? (4.3.2024) X-Trade Brokers (XTB)
26.02.2024Co sledovat tento týden? US500, NZDUSD, EURCAD X-Trade Brokers (XTB)
05.02.2024Co sledovat tento týden? US500, USDCAD, AUDNZD X-Trade Brokers (XTB)
29.01.2024Co sledovat tento týden? (29.1.2024) X-Trade Brokers (XTB)
22.01.2024Co sledovat tento týden? (22.1.2024) X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688