mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.10.2020 17:07:00

Pobyt českých občanů v UK - EU settlement scheme

Od 1. února 2020 Spojené království (UK) již není součástí Evropské unie.(EU) EU a UK vyjednaly podmínky jeho vystoupení, jež jsou obsaženy v dokumentu nazvaném “dohoda o vystoupení” (dohoda o brexitu). Na základě těchto podmínek se na UK a v UK bude do konce přechodného období, které končí 31. prosince 2020, nadále uplatňovat právo EU, včetně volného pohybu v EU. Z hlediska českých občanů a firem tím zatím tedy NEDOCHÁZÍ k praktickým změnám. Českým občanům žijícím a pracujícím v UK, kteří chtějí v zemi setrvat i po konci přechodného období (31.12.2020), však velmi doporučujeme zaregistrovat se v britském systému „EU Settlement Scheme“ (pokud tak již neučinili). Konec přechodného období přinese řadu podstatných změn, a to i v případě, že bude včas přijata zcela nová dohoda o partnerství mezi EU a Spojeným královstvím pro období po roce 2020. O této dohodě EU s UK jedná.

Budu moci setrvat v UK i po brexitu?

Díky dohodě o vystoupení mezi EU a UK je status pobytu občanů ČR, kteří přišli do Spojeného království před koncem přechodného období (tj. před 31. 12. 2020) chráněn a tito občané mohou požádat o nový status pobytu podle právních předpisů Spojeného království v oblasti přistěhovalectví. Za tímto účelem zřídila vláda UK system registrace k pobytu občanů EUEU Settlement Scheme”, který rovněž vychází z dohody o vystoupení. Bude-li Vaše žádost v systému registrace úspěšná, získáte buď “status usazené osoby” (Settled), nebo “předběžný status usazené osoby” (Pre-Settled), podle toho, jak dlouho jste v UK před podáním žádosti pobývali.

Pokud žádost v systému EUSS nepodáte před stanovenou lhůtou 30. června 2021, může být Váš budoucí pobyt ve Spojeném království protiprávní.

Jak a kdy si požádat o status usedlíka?

Všichni občané ČR a jejich rodinní příslušníci (nehledě na jejich občanství), kteří do UK přijdou před koncem přechodného období a hodlají zde zůstat i po 31. 12. 2020 musí o tento status požádat.

Systém registrace představuje bezplatný proces podávání žádosti, který spravuje ministerstvo vnitra UK (Home Office). Ministerstvo vnitra v žádosti kontroluje 3 věci: 1) Vaší totožnost, 2) Váš pobyt v UK a 3) jakýkoli trestní záznam, který máte. Registraci naleznete zde. Těm občanům EU, kteří si již žádost o registraci podali a museli za ni uhradit poplatek, bude poplatek automaticky vrácen.

Registraci proveďte i v těchto případech:

  1. narodili jste se v UK, ale nejste britským občanem,
  2. jste držiteli potvrzení o trvalém pobytu v UK (takové potvrzení pozbyde platnosti 31. prosince 2020),
  3. člen vaší rodiny je britský občan.

Registrovat se naopak nemusíte v případě, že:

  1. máte neomezené povolení ke vstupu do UK (indefinite leave to enter) nebo
  2. máte neomezené povolení k pobytu v UK (indefinite leave to remain) nebo
  3. jste současně irský občan.
  • Nicméně i v případě, že máte neomezené povolení ke vstupu/pobytu v UK, doporučujeme se v EU Settlement Scheme registrovat, a to vzhledem k širšímu rozsahu práv spojených se statusem usedlíka pro případ, že chcete trávit čas mimo území UK.

Registrovat se nemusíte v případě, že jste současně britský občan.

Pokud v UK pracujete, ale nežijete tu, registrovat se do EU Settlement Scheme nemusíte. Průvodce pro přeshraniční pracovníky naleznete zde.

Do kdy bude možné se registrovat?

Nehledě na níže uvedená data doporučujeme českým občanům žijícím v UK registrovat se EU Settlement Scheme již nyní.

Registrovat se budete moci do 30. června 2021. Doporučujeme nicméně registraci provést co možná nejdříve.

Co budu pro registraci potřebovat?

Při registraci budete muset prokázat:

  1. Vaši totožnost (potřebujete platný biometrický pas nebo občanský průkaz a digitální fotografii obličeje),
  2. Váš pobyt v UK, pokud nemáte platné potvrzení o trvalém pobytu (permanent residence document) nebo platné neomezené povolení k pobytu nebo vstupu (indefinite leave to enter/remain) na území UK, délku pobytu v UK Vám umožní prokázat např. i číslo britského národního pojištění (National Insurance Number - NIN), vice informaci o dokladech prokazujících pobyt v UK naleznete na této adrese:https://www.gov.uk/guidance/eu-settlement-scheme-evidence-of-uk-residence
  3. Pokud jste starší 18 let, budete požádáni, abyste uvedli svá případná odsouzení za trestné činy uvedená v trestním rejstříku v UK nebo v zahraničí. Pokud jste byli odsouzeni pouze za méně závažný trestný čin, můžete být presto způsobilí pro status “usazené osoby” nebo “předběžný status usazené osoby”. Jakákoli nepravdivá odpověď může mít negativní vliv na Vaši žádost.

Více informací k předkládaným dokumentům naleznete zde.

Dále budete potřebovat:

  1. spolehlivé internetové připojení (3G a více, wi-fi) a individuální e-mailovou adresu pro zřízení účtu pro účely registrace,
  2. britské telefonní číslo pro komunikaci a zaslání kódu pro přístup do vašeho registračního účtu,
  3. mobil s operačním systémem Android (verze 6.0 nebo novější) nebo iOS (verze 13.2 nebo novější, iPhone 7 nebo novější) se zapnutou funkcí NFC (zjistíte v nastaveních), případně laptop. Pokud nemáte k takovému mobilu přístup, doporučujeme se obrátit na některé z center technické podpory, kde si budete moci údaje z vašeho pasu potřebné pro registraci načíst.

Jak registraci provést?

Během procesu registrace Vám bude vytvořen účet v registrační databázi britského Home Office. Na tento účet dostanete po ukončení registračního procesu zprávu o vašem statusu, případně o zamítnutí registrace.

Mobil s operačním systémem Android nebo iOS umožňuje načíst data z čipové karty pasu žadatele a pořídit fotografii žadatele přímo do registrační databáze britského Home Office, takže si žádost o registraci můžete podat i z domova.

Aplikaci pro podání žádosti o registraci pomocí mobilu najdete v Play Store/Apple Store pod názvem EU Exit: ID Document Check.

Funkce NFC pak umožňuje provést scan vašich dokumentů v dané aplikaci. Mobil slouží jako vstupní zařízení pro přenos vložených dat, která se v něm neukládají. Pomocí jednoho mobilu si tak může žádost podat i více osob.

Instruktážní videa v anglickém jazyce naleznete zde.

Použijete-li k registraci občanský průkaz, je nutno počítat s tím, že ho budete muset odeslat na britské Home Office k ověření. Po ověření Vám bude doklad vrácen.

Jestliže se vám nepodaří prokázat délku pobytu pomocí NIN, můžete pobyt doložit i jinými dokumenty, jejichž kopie nebo fotografie pak můžete přidat k žádosti i pomocí tabletu, laptopu či počítače. Více informací v anglickém jazyce naleznete zde.

Pro pomoc s registrací se lze obrátit na EU Settlement Resolution Centre nebo na vládní web gov.uk/help-eu-settlement-scheme

Co mi registrace přinese?

Pokud bude vaše žádost o registraci vyřízena kladně, získáte buď

  1. status usazené osoby (settled status, v zásadě v případě dosavadního prokázaného pobytu po dobu 5 let), nebo
  2. předběžný status usazené osoby(pre-settled status, pobyt do 5 let).

Vaše práva se budou lišit v závislosti na tom, který status získáte.

Více informací k podmínkám získání statusu a právům z něj vyplývajícím (včetně možnosti přivést si rodinné příslušníky) naleznete zde.

Osoby, které přestaly pracovat (trvalá neschopnost, odchod do důchodu) nebo začaly pracovat v jiném státě EU, naleznou bližší informace zde.

Pokud je vaše žádost o registraci zamítnuta, můžete požádat o správní přezkum rozhodnutí (více informací zde) nebo požádat o registraci znovu.

Žádáte-li o status pro své dítě mladší 21 let, naleznete bližší informace zde.

K odběru aktualizací o registraci e-mailem se můžete přihlásit zde.

Kompletní informace k EU Settlement Scheme v anglickém jazyce naleznete zde.

Co když se přistěhuji do UK až po dni jeho vystoupení z EU?

Během přechodného období, tj. do 31. 12. 2020, mohou občané ČR a jejich rodinní příslušníci do UK přijet, žít zde, pracovat či studovat jako doposud.

Pokud občan přicestuje do UK po 31. 12. 2020 a bude chtít zde zůstát déle než 6 měsíců, bude muset zažádat o povolení k pobytu podle nových imigračních pravidel, která by měla být zavedena od 1. 1. roku 2021.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688